Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672762 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #105 на: 07 Мај 2013, 18:54:12 pm »
Го однесов акумулаторот во ТОПЛА сервисот у Аутокоманда. Дечкото (Зоки) што работи таму рече дека овие не се поправаат и дека ќе се обиде само со полнење. Му кажав за кое возило се работи, дека буквално откажа преку ноќ и дека не сум заборавил никаков потрошач, дека алтернаторот ми полни 14,2V не е такси возило, нормално се експлоатира... Едино се плашам дека по полнењето акумулаторот можда ќе држи извесно време и повторно ќе откаже (и тоа по непишано правило баш кога колата највише ти треба или не си у можност да ја стартуваш со помош на друго возило и кабли), само тоа да не биде к'о по обичај еден ден по завршеток на гаранцијата :)
Чим тој откажал сам од себе без причина - повторно ќе откаже. Криво што забораев да му напоменам дека осетив миризба на изгорено кога ја отворив хаубата. Останува само да се надевам дека ќе испаднат крајно фер и професионални и дека доколку не се во можност да го средат (а не се-самиот рече), да направат записник за замена со нов ИЛИ по обичај ќе чекаат на повторна рекламација за да го сторат тоа. Здравје, ќе видиме! Утре и задутре сум на пат и не можам да го подигнам, а рокот им е 5 дена - во спротивно не одговараат за истиот. Петок ваљда некој од колегиве ќе ми излезе у сусрет да скокне по него или сабота од 10 - 12 ч. Без кола не се живи луѓе :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #106 на: 07 Мај 2013, 20:18:09 pm »
„Varta". не се покажа посебно истраен, со оглед дека Стилово последните две години многу малку километри се поминати.

Можеби второто е причина за првото?

Во Јануари мислев дека е до акумулаторот, но очигледно е дека си има влијание и ова второто. Се`уште сум на истиот „Варта“, досега на два пати полнет поради стоење и ретко возење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #107 на: 08 Мај 2013, 00:41:06 am »
Џиџи, јас ќе го подигнам од Автокоманда, не е проблем никаков. Само пиши кога ти одговара. Имаш и ПП.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #108 на: 08 Мај 2013, 00:50:50 am »
Фала многу друже, ќе те имам во предвид!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #109 на: 08 Мај 2013, 16:36:13 pm »
Побарај пишан документ дека ти бил пријавен и поправан во гаранција. Ако не добиеш доумент ќе добиеш „правна поука“ :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #110 на: 09 Мај 2013, 00:35:04 am »
Фала за советот! Логично ми е да добијам копија од работниот налог, ама кај нас све е каша-попара :) У сваки случај фала ти уште еднаш, искрено ќе го изумев ова од што сум добронамерно наивно глуп :D Да бев женско, гарант ќе бев собарица ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #111 на: 09 Мај 2013, 12:17:10 pm »
Јас едно време верував во добрите намери, но тие што имаат добри намери нема да имаат проблем да ти остават документ. Се‘ нека си биде по пропис, па после ќе видиме како ќе испадне.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #112 на: 10 Мај 2013, 15:02:26 pm »
Само што го зедов од сервис акумулаторот. Ми рекоа дека само го наполниле и дека е исправен, наводно има нешто во колата што ми „краде“ струја или сл. или дека не ми полни доволно алтернаторот. Ми дадоа работен налог и ми наплатија 200 ден. за полнењето (иако е под гаранција). Чисто за инфо имаше уште еден како мојот, само со поголем капацитет кој беше за замена - не се поправа (имал фабричка грешка). Денес ќе го монтирам и поминам 30-40 км, па да видиме што ќе се случи. Имам амперметар и можам да измерам колку струја се троши кога сите потрошувачи се исклучени. Не верувам дека е до колата, ама ако пак се испразни и го однесам таму - ПАК ќе ми го наполнат само и земат 200 ден. за тоа се до истекот на гаранцијата. Да не има плинот нешто врска со ова? Директно е уклучен на акумулаторот ... Да не активира автоматската клапна за циркулација на воздухот и цело време моторчето врти ??? Незнам, ќе треба една вечер да преспијам у гаража :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #113 на: 10 Мај 2013, 15:09:20 pm »
Нема потреба, доволно ти е амперметар. Ако имаш видно зголемен проток на струја, еден по еден осигурач отштекувај додека не се намали протокот. Така ќе откриеш кој потрошувач ти е проблематичен, па после ќе видиш што е проблем со него.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #114 на: 10 Мај 2013, 15:41:26 pm »
Прв случај на угасена кола, амперметар. Втор случај на упалена кола извади клема и мери напон.  Во првиот случај 0А е посакувана вредност. Во вториот 14.х V зависно од спецификација на алтернаторот. Ако си тука ОК, веројатно акумулаторот „клекнал“, многу веројатно пак ќе. Ако имаш среќа нема да се наполни следниот пат и нов ќе земеш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #115 на: 10 Мај 2013, 15:44:28 pm »
На standby со сите исклучени потрошувачи, мене стилото некаде околу 0,2-0,3А ми арчи така да нема баш 0 да начекаш освен кај стокец без електроника :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #116 на: 10 Мај 2013, 15:47:32 pm »
Topla-Hopla...
Ама ај...Ја више у кола Топла не ставам...Па макар тоа бил единствениот акумулатор на планетава земја...
Полнет акумулатор може да тера и два три и повеќе месеци, но може да рикне баш како што рече...Најмногу кога ти треба...
Провози го малку, остсави ја колата 3-4 дена и ке видиш...
Мада на топлово гарант ке тера и поише...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #117 на: 10 Мај 2013, 15:56:06 pm »
Сале, апсолутно се слагам со тебе!!!

@bramovsk
Во првиот случај неможе да биде баш 0, но бар да се стреми кон нулата - заради уреди кои мораат нон-стоп да бидат под напон. Како и да е, ако акумулаторот е 70Аh, теоретски значи дека ако е исправен треба да може да испорача струја од 70А и да ја држи еден час. Потрошувачката со сите потрошувачи исклучени е во редот на mA.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #118 на: 10 Мај 2013, 15:58:33 pm »
Po simptomite sto gi kazuvas, mozno e da imas nekoj potrosuvac.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #119 на: 10 Мај 2013, 15:59:54 pm »
Ај да видиме како ќе се разреши целава ситуација бидејќи и ја имам нешто да кажам....