Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 671576 пати)

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #75 на: 02 Април 2013, 16:05:09 pm »
Момци каде може во Скопјево да се најде акумулаторска киселина?

Ако киселината претходно била црна, тој акумулатор не го оправаш. Киселина во акумулатор не се додава, поради фактот што таа не испарува, него испарува водата. Кога водата ке испари, киселината се суши и се лепи за келиите, така да не требало баш да го переш внатре.

Инаку, црно пред се се направило од користење на акумулаторот, голем број на палења на колата, и со тоа самото олово се распаѓа, затоа и се прави црна течноста. Сум видел акумулатори стари по 6 месеци распаднати внатре од премногу палења.

Киселина во Скопје имаш на места што сервисираат акумулатори, во Кисела вода кај рампа, после Лукоил на првомајска..  ама мислам дека џабе ке си го трошиш времето.
Колку е стар акумулаторот?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #76 на: 02 Април 2013, 16:34:19 pm »
14 godini e star :D inace najdov kiselina go staviv sega da puni pa kje vidime,inace imam naracano od germanija akumulator ist vakov kje mi go donesat vo maj

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #77 на: 02 Април 2013, 19:27:44 pm »
Мислам дека е готов тој одамна ;D ама сепак пробај си. :)

• Сениор
« Одговори #78 на: 02 Април 2013, 21:08:41 pm »
абе зимава почна да прави проблеми,ако не ја запалиш на појше од 3 до 4 дена после нема снага да го запали,и го извадив шо да видам течноста под минимум едно 2 сантима и тогаш му дотурив дестилирана ама пак иста приказна.имаше налепница над капачките што значи дека не бил до сега проверуван за течност иначе уште би терал

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #79 на: 02 Април 2013, 21:15:34 pm »
Абе уште се убедуваш дека ќе тера тој акомулатор?

;D ;D

• Сениор
« Одговори #80 на: 02 Април 2013, 21:26:52 pm »
do maj da mi istera,dur mi go donesat drugiot :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #81 на: 03 Април 2013, 08:05:49 am »
Треба да се отвори (исече), исчисти оксидираната електрода (од внатре - нормално) и пак завари (залепи). Се ова под услов оловните плочи да се О.К. т.е. да нема прелазен отпор меѓу нивните споеви и да не се додирнуваат ... „Курињата“ за клемите се лијат со стопено олово, само мора прво да направиш калапчиња за нив (конусни). Има доста работа за поправка на акумулатор, ама добра занимација е за у слободно време ако имаш доволно простор, време и малку хват за работа :)

• Сениор
« Одговори #82 на: 03 Април 2013, 12:48:59 pm »
akumulatorot se napuni,i sega pali kako mina kolata,kje vidime kolku kje tera,inace plocite bas me zacudi ic ne se iskriveni kako na nekolku aftermarket akumulatori sto sum gi imal dosega,i dosta se podebeli

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #83 на: 03 Април 2013, 14:01:45 pm »
A be ne vredi covek da se zamara so star akumulator. Kako i da e za 4K denari se kupuva nov barem si miren.

• Сениор
« Одговори #84 на: 03 Април 2013, 14:02:56 pm »
купен е веќе акумулатор,во мај треба да ми го донесат

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #85 на: 03 Април 2013, 14:20:29 pm »
Na sekoja benzinska imas akumulatori.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #86 на: 03 Април 2013, 14:44:14 pm »
Na sekoja benzinska imas akumulatori.

aj procitaj go postot nad tvojot, i vidi so pisuva, deka veke kupil akumulator, i deka so stariot go fura kolku da izdrzi do maj.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #87 на: 06 Мај 2013, 00:51:00 am »
@Auto

Кај вас во Хемпро лани на 18.01.2012 год. купив акумулатор Топла Топ 12V/60Аh (5762 ваша шифра) и денес се симнувам во гаража - не пали! Клемите се О.К., потрошач не е заборавен плус има и заштитен систем кој ги гаси по 20 мин евентуално заборавените. Сирената е ептен слаба, едвај свети некоја сијаличка од инструмент таблата ... Многу повеќе од јасно е дека акумулаторот цркнал :'(
     О.К., шта је - ту је, само имам неколку прашања пошто ја читав гаранцијата:
- Кој ви е сервис и кај се наоѓа, некој контакт телефон и сл. Ја у ствари го немам ни вашиот - не го пишува во документите.
- Гаранцијата е 24 месеци, но има една клаузула на која може да се закачат, а тоа е дека гаранцијата важи само 6 месеци од денот на продажбата, ако има инсталирано плински уред (што не беше кажано при продажбата). Е сеа ја као што можда знаеш, плин монтирав пред месец и кусур дена, а и не ми пали колата директно на плин туку на бензин, а и не ми е јасно што има у ствари све ова врска со акумулаторот? Ионака намерно е предимензиониран (оригиналниот беше 45Ah мислам).
- Акумулаторот е Maintenance free, алтернаторот е исправен, пошто го пратам напонот на Бордот, тоа како го викате Magic eye е зелено ако тоа нешто значи...
- Искрено барав најквалитетен и најскап акумулатор, ич не штедев ниту компензирав во цената со стар акумулатор. Важно ми беше да е беспрекорен. Сакав да купам Exide, у моментот немаше и ми го препорачавте овој како најдобар. Остај друго, истиов и ја им го препорачав и на други колеги од форумов :)
- Знам дека работава нема врска со тебе, само чисто како најкомпетентен ме интересира твоето мислење и совет како да постапам понатаму, ја без кола не можам да функционирам, а у гаража не можам ни да ја запалам со кабли... Како и да е, ќе се снајдам да дојдам до сервис, само проблем е што и ја сум на работа до 17ч, кажи ми молим те до колку им е работното време на сервисот и дали и до кога работат во сабота?
- Колку што знам, овие акумулатори не се поправаат туку се мењаат со нови, на гаранцијата не пишува дата на производство, ама пишува дека важи 36 месеци од денот на производството, што значи дека ако акумулаторот „лежел“ у дуќан две години - истиот би немал гаранција 2 години, туку само една што исто не е напоменато при продажбата.

Телефон за контакт ми е: 070/276-270, Драган

Среќни Велигденски празници!

П.С. Ако мислиш дека ништо нема да направам, молим те кажи ми само дали имате Exide пандам на овој, колку ампери е по DIN, колку Аh и колку кошта, па да си купам друг (да не шетам наваму-натаму ионака немам ич слободно време) и колку би ми го процениле овој, со обзир на тоа дека е „сув“ акумулатор ... Можеш и на ПП, ако сметаш дека е деловна тајна.
Поздрав

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #88 на: 06 Мај 2013, 07:53:22 am »
Јас мислам дека ќе напраиш, ако си држат „Хемпро“ и Топла до името. Јас го имам истиот тип на акумулатор пред тебе земено, се`уште ни најмали знаци на проблеми не сум видел. Се надевам дека е едно од оние „је*га, деси се..“ работи. Ако не си ја оствариш гаранцијата, и јас ке ги отпишам хемпро и топла :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3859
« Одговори #89 на: 06 Мај 2013, 08:02:53 am »
Ти само отиди до Хемпро и гледај да си ја реализираш гаранцијата. Ако не јас знам и други методи, се навежбав со Видеодата.