Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 671588 пати)

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #90 на: 06 Мај 2013, 09:38:52 am »
@Auto

Кај вас во Хемпро лани на 18.01.2012 год. купив акумулатор Топла Топ 12V/60Аh (5762 ваша шифра) и денес се симнувам во гаража - не пали! Клемите се О.К., потрошач не е заборавен плус има и заштитен систем кој ги гаси по 20 мин евентуално заборавените. Сирената е ептен слаба, едвај свети некоја сијаличка од инструмент таблата ... Многу повеќе од јасно е дека акумулаторот цркнал :'(
     О.К., шта је - ту је, само имам неколку прашања пошто ја читав гаранцијата:
- Кој ви е сервис и кај се наоѓа, некој контакт телефон и сл. Ја у ствари го немам ни вашиот - не го пишува во документите.
- Гаранцијата е 24 месеци, но има една клаузула на која може да се закачат, а тоа е дека гаранцијата важи само 6 месеци од денот на продажбата, ако има инсталирано плински уред (што не беше кажано при продажбата). Е сеа ја као што можда знаеш, плин монтирав пред месец и кусур дена, а и не ми пали колата директно на плин туку на бензин, а и не ми е јасно што има у ствари све ова врска со акумулаторот? Ионака намерно е предимензиониран (оригиналниот беше 45Ah мислам).
- Акумулаторот е Maintenance free, алтернаторот е исправен, пошто го пратам напонот на Бордот, тоа како го викате Magic eye е зелено ако тоа нешто значи...
- Искрено барав најквалитетен и најскап акумулатор, ич не штедев ниту компензирав во цената со стар акумулатор. Важно ми беше да е беспрекорен. Сакав да купам Exide, у моментот немаше и ми го препорачавте овој како најдобар. Остај друго, истиов и ја им го препорачав и на други колеги од форумов :)
- Знам дека работава нема врска со тебе, само чисто како најкомпетентен ме интересира твоето мислење и совет како да постапам понатаму, ја без кола не можам да функционирам, а у гаража не можам ни да ја запалам со кабли... Како и да е, ќе се снајдам да дојдам до сервис, само проблем е што и ја сум на работа до 17ч, кажи ми молим те до колку им е работното време на сервисот и дали и до кога работат во сабота?
- Колку што знам, овие акумулатори не се поправаат туку се мењаат со нови, на гаранцијата не пишува дата на производство, ама пишува дека важи 36 месеци од денот на производството, што значи дека ако акумулаторот „лежел“ у дуќан две години - истиот би немал гаранција 2 години, туку само една што исто не е напоменато при продажбата.

Телефон за контакт ми е: 070/276-270, Драган

Среќни Велигденски празници!

П.С. Ако мислиш дека ништо нема да направам, молим те кажи ми само дали имате Exide пандам на овој, колку ампери е по DIN, колку Аh и колку кошта, па да си купам друг (да не шетам наваму-натаму ионака немам ич слободно време) и колку би ми го процениле овој, со обзир на тоа дека е „сув“ акумулатор ... Можеш и на ПП, ако сметаш дека е деловна тајна.
Поздрав

Здраво друже.
Баш ми е криво што така брзо имаш проблеми со акумулаторот, ке се обидам сеа да ти појаснам дел од прашањата, а и ке ти јавам во текот на денов за поопширно.
Инаку за првото прашање.. на самата гаранција на последната страна има бројче од сервисот, 02 317 3258. Се наоѓа во Автокоманда, ке ти објаснам после каде се наоѓа.

2. Точно е дека е ставено акумулатор и појак од што треба, гледам дека таа астра скоро во сите случаи многу брзо го троши фабричкиот(а тој највеќе трае), а во последно време гледам дека и сите афтермаркет акумулатори ставени после фабричкиот со иста или малку поголема ампеража од фабричкиот почнуваат да цркнуваат. Кај тебе е доста појак, па мислам дека тоа не е проблем. Инаку за гаранцијата.. 24месеци е.

3. Претпоставував и дека нема никакви проблеми со полнењето, сепак е прилично нова колата.

4. Чим си земал 60 ампери, не си правел компромис, а и сме ти понудиле нешто во што имаме доверба. Тогаш имаше ексајд кај нас, можда баш во моментот сме немале од таа ампеража која што си барал... Инаку веќе немаме ексајд, ке ти кажам зошто подоцна.

5. Од денот на продажба има 2 години гаранција. на самата гаранција пишува кога е произведен, односно како шифра, со недела и година на прозводство. На корицата од тетратчето плаво има втиснато датум.. пример: F1 4711 и продолжуваат други бројки.

Се надевам ти објаснив делумно што и како, ке ти јавам да ти кажам што понатака, и на телефон ке ти објаснам подетално за прашањава.

Поздрав.
пс. Кое време можам да те побарам?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #91 на: 06 Мај 2013, 09:46:25 am »
Зошто веќе немате Exide? Баш ме интересира.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #92 на: 06 Мај 2013, 10:01:06 am »
Јас мислам дека ќе напраиш, ако си држат „Хемпро“ и Топла до името. Јас го имам истиот тип на акумулатор пред тебе земено, се`уште ни најмали знаци на проблеми не сум видел. Се надевам дека е едно од оние „је*га, деси се..“ работи. Ако не си ја оствариш гаранцијата, и јас ке ги отпишам хемпро и топла :)

Се надевам! Инаку и кај мене не покажуваше ама баш никакви знаци - едноставно влагам у кола и палам ... ку*ац :) Немам искуство со овие Maintenance Free, ама кога отворив хауба акумулаторот ми мирисаше на изгорено (и тоа онака од струја, бар тој мирис ми е познат).

Ти само отиди до Хемпро и гледај да си ја реализираш гаранцијата. Ако не јас знам и други методи, се навежбав со Видеодата.

Денеска не работат, ќе гледам утре да им го однесам. Ако не дај Боже не ја реализирам гаранцијата - ќе те барам :) И ја имам искуства со сервиси, ама углавном лоши, за жал ...

Тогаш немаа - им се потрошиле рече дечкото и ми го препорача Топла и директно монтира у кола, можда чак и Аuto беше :D Ја се враќав од Пониква и изнервиран што ми откажа GM-от, уште дома не отиднав - прво кај нив! Ако не ми ја прифатат гаранцијата и јас ги отпишувам и Хемпро и Топла како фирми, а синоним ми се за акумулатори.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #93 на: 06 Мај 2013, 10:08:47 am »
@Auto

Кај вас во Хемпро лани на 18.01.2012 год. купив акумулатор Топла Топ 12V/60Аh (5762 ваша шифра) и денес се симнувам во гаража - не пали! Клемите се О.К., потрошач не е заборавен плус има и заштитен систем кој ги гаси по 20 мин евентуално заборавените. Сирената е ептен слаба, едвај свети некоја сијаличка од инструмент таблата ... Многу повеќе од јасно е дека акумулаторот цркнал :'(
     О.К., шта је - ту је, само имам неколку прашања пошто ја читав гаранцијата:
- Кој ви е сервис и кај се наоѓа, некој контакт телефон и сл. Ја у ствари го немам ни вашиот - не го пишува во документите.
- Гаранцијата е 24 месеци, но има една клаузула на која може да се закачат, а тоа е дека гаранцијата важи само 6 месеци од денот на продажбата, ако има инсталирано плински уред (што не беше кажано при продажбата). Е сеа ја као што можда знаеш, плин монтирав пред месец и кусур дена, а и не ми пали колата директно на плин туку на бензин, а и не ми е јасно што има у ствари све ова врска со акумулаторот? Ионака намерно е предимензиониран (оригиналниот беше 45Ah мислам).
- Акумулаторот е Maintenance free, алтернаторот е исправен, пошто го пратам напонот на Бордот, тоа како го викате Magic eye е зелено ако тоа нешто значи...
- Искрено барав најквалитетен и најскап акумулатор, ич не штедев ниту компензирав во цената со стар акумулатор. Важно ми беше да е беспрекорен. Сакав да купам Exide, у моментот немаше и ми го препорачавте овој како најдобар. Остај друго, истиов и ја им го препорачав и на други колеги од форумов :)
- Знам дека работава нема врска со тебе, само чисто како најкомпетентен ме интересира твоето мислење и совет како да постапам понатаму, ја без кола не можам да функционирам, а у гаража не можам ни да ја запалам со кабли... Како и да е, ќе се снајдам да дојдам до сервис, само проблем е што и ја сум на работа до 17ч, кажи ми молим те до колку им е работното време на сервисот и дали и до кога работат во сабота?
- Колку што знам, овие акумулатори не се поправаат туку се мењаат со нови, на гаранцијата не пишува дата на производство, ама пишува дека важи 36 месеци од денот на производството, што значи дека ако акумулаторот „лежел“ у дуќан две години - истиот би немал гаранција 2 години, туку само една што исто не е напоменато при продажбата.

Телефон за контакт ми е: 070/276-270, Драган

Среќни Велигденски празници!

П.С. Ако мислиш дека ништо нема да направам, молим те кажи ми само дали имате Exide пандам на овој, колку ампери е по DIN, колку Аh и колку кошта, па да си купам друг (да не шетам наваму-натаму ионака немам ич слободно време) и колку би ми го процениле овој, со обзир на тоа дека е „сув“ акумулатор ... Можеш и на ПП, ако сметаш дека е деловна тајна.
Поздрав

Здраво друже.
Баш ми е криво што така брзо имаш проблеми со акумулаторот, ке се обидам сеа да ти појаснам дел од прашањата, а и ке ти јавам во текот на денов за поопширно.
Инаку за првото прашање.. на самата гаранција на последната страна има бројче од сервисот, 02 317 3258. Се наоѓа во Автокоманда, ке ти објаснам после каде се наоѓа.

2. Точно е дека е ставено акумулатор и појак од што треба, гледам дека таа астра скоро во сите случаи многу брзо го троши фабричкиот(а тој највеќе трае), а во последно време гледам дека и сите афтермаркет акумулатори ставени после фабричкиот со иста или малку поголема ампеража од фабричкиот почнуваат да цркнуваат. Кај тебе е доста појак, па мислам дека тоа не е проблем. Инаку за гаранцијата.. 24месеци е.

3. Претпоставував и дека нема никакви проблеми со полнењето, сепак е прилично нова колата.

4. Чим си земал 60 ампери, не си правел компромис, а и сме ти понудиле нешто во што имаме доверба. Тогаш имаше ексајд кај нас, можда баш во моментот сме немале од таа ампеража која што си барал... Инаку веќе немаме ексајд, ке ти кажам зошто подоцна.

5. Од денот на продажба има 2 години гаранција. на самата гаранција пишува кога е произведен, односно како шифра, со недела и година на прозводство. На корицата од тетратчето плаво има втиснато датум.. пример: F1 4711 и продолжуваат други бројки.

Се надевам ти објаснив делумно што и како, ке ти јавам да ти кажам што понатака, и на телефон ке ти објаснам подетално за прашањава.

Поздрав.
пс. Кое време можам да те побарам?

Фала ти многу за одговорот! Може одма да се слушнеме, жена ми ја уби забот... . Прати ми го и ти твојот број, јас ќе ти се јавам не е проблем.
Инаку не пишува бројче на задњата страна (само од Словенија). На корицата пишува F1 1201 01584248

Поздрав и те чекам да се јавиш ;)
Драган 070/276-270

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #94 на: 06 Мај 2013, 10:16:01 am »

Почна да се носи во Македонија пред околу 2, 3 години, и како секој нов производ на пазарот кај нас, требаше да се докаже како добар за да има купци, иако во светот важи за многу стара фирма за акумулатори за сите намени, и веќе солидно етаблиран бренд со одлична репутација на светско ниво. Се произведуваше во Италија, т.е од таму го носеа во Мк. Првите серии излегоа одлични, јак акумулатор, одлична ударна сила по ампер итн.
После извесно време почнаа и други продавници да го продаваат и почна да се увезува од други земји, што и не е проблем нели.. ама произведени беа за третиот свет. Италијанските беа за запад, другите.. не баш.
Дилерот од кој ние земавме ексајд престана тогаш да увезува Ексајд од Италија, и се префрли на брендот Фиам ( http://www.fiamm.com/homepage.php?s=554 ), сега има друга фирма која увезува Ексајд.
Се у свему добар акумулатор, фабрички се вградува во VW i Seat. Само што тоа што стига кај нас е донекаде сомнително.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #95 на: 06 Мај 2013, 10:32:35 am »
Јас пред 2 години и 4 месеци од ХЕМПРО купив Ексајд Премиум К*р Се тресе сув со 20% поголем капацитет од она што е потребно и над 30% поголема струја која може да ја испорача. По година и пол откажа преку ноќ, па ми го заменија во гарантен рок. Никогаш колата не ми е заборавена со упалени светла или слично за да го испразни/оштети акомулаторот. До сега со ниту еден друг бренд не ми се случило вакво нешто. Знам дека е веројатност во прашање и слично меѓутоа јас повеќе никогаш нема да купам Ексајд.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #96 на: 06 Мај 2013, 10:54:31 am »
Да напоменам само дека исконтактиравме со форумашот Auto кој се покажа исклучително коректен, совесен и одговорен дечко, иако е само вработен таму - несебично и чесно се понуди за помош, иако се празници и работава не зависи од него.
Тоа што се десило со акумулаторот е пех, а сервисот нема никаква врска со Хемпро туку е сервис на Топла, а Хемпро се само трговска фирма.
Значи све зависи од сервисот што и како ќе одлучат (дали ќе го отвараат или направат записник дека не се поправа, па замена со нов на кој ќе му важи гаранцијата до истекот на првиот).
Се извинувам јавно ако во афект некого навредив, не беше намерно...ми се расипаа плановите за празнициве :) Отсекогаш сум бил транспарентен, јебига - нико није савршен ;) Како и да е, убаво е луѓето што го пратат форумов да бидат информирани за све од прва рака, carclub не е заебанција!

Јас пред 2 години и 4 месеци од ХЕМПРО купив Ексајд Премиум К*р Се тресе сув со 20% поголем капацитет од она што е потребно и над 30% поголема струја која може да ја испорача. По година и пол откажа преку ноќ, па ми го заменија во гарантен рок. Никогаш колата не ми е заборавена со упалени светла или слично за да го испразни/оштети акомулаторот. До сега со ниту еден друг бренд не ми се случило вакво нешто. Знам дека е веројатност во прашање и слично меѓутоа јас повеќе никогаш нема да купам Ексајд.

Апсолутно исти случај и кај мене - откажа буквално преку ноќ и никад не сум оставил упалени светла или сл., а сум имал куп акумулатори до сега (најголем дел Топла) и никад не ми се десило вакво нешто! Се надевам дека ќе ми го заменат и мене у гарантен рок!
Значи следниот акумулатор нема да биде Ексајд ни Топла туку FIAMM ECOFORCE AGM, да ги истестираме и нив :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #97 на: 06 Мај 2013, 11:18:38 am »
А да пробаш со Црн Коњ. Татко ми го тераше 5-6 години на дизел кола, не се сеќавам некој акумулатор да издржил толку. Го продаваат во онаа подавничката кај Католичка со тоа што ако им го однесеш стариот ти даваат 10 или 15 % попуст. Се на се 75 амперски со висока моќност на 0 степени, за околу 3300 денари. Мислам дека е одлична зделка. Гаранција 2 години.

Инаку јас терам Топла 66А скоро 2 години, сеа за сеа е ОК ама никогаш не се знае.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #98 на: 06 Мај 2013, 11:37:27 am »
се префрли на брендот Фиам ( http://www.fiamm.com/homepage.php?s=554 )

На банерот имаат слика од ДАЧИЈА! Добро бе, што е со народов.......

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #99 на: 06 Мај 2013, 12:32:23 pm »

баш вчера зборев со еден сопственик на астра,истата работа ја мачи

за black horse и јас имам пофални зборови,на дизелот веќе 3-4 години си тера без мака

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #100 на: 06 Мај 2013, 13:37:25 pm »
ние увек тераме topla energy,блек хорс имав 2 години и 3тата умре коњот :D со топла имам позитивно искуство

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14232
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #101 на: 06 Мај 2013, 14:57:53 pm »
Блазе си ви.Досега немам дочекано да ми одкажи акумулатор.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #102 на: 06 Мај 2013, 15:02:40 pm »
се префрли на брендот Фиам ( http://www.fiamm.com/homepage.php?s=554 )

На банерот имаат слика од ДАЧИЈА! Добро бе, што е со народов.......
Ако ја покрене дачијата, све еке покрене :D

Ја имам топла сув, и еве како ја имаме оваа кола, т.е година ипол си тера без никакви проблеми...magic eye-то уште е зелено :D.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #103 на: 07 Мај 2013, 09:40:09 am »
А ако највеќе трае фабричкиот, зошто не фабрички?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #104 на: 07 Мај 2013, 10:13:35 am »
„Varta". не се покажа посебно истраен, со оглед дека Стилово последните две години многу малку километри се поминати.

Можеби второто е причина за првото?