Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762301 пати)

Отсутен BmwPowerRoad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1920 на: 25 Јануари 2018, 19:36:27 pm »
Sega pojasno, da imame. Slobodno, proverkata vi e besplatna.
Da prasam, kolku A ili mA e potrebno  da trosi voziloto vo miruvanje.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1921 на: 26 Јануари 2018, 18:06:54 pm »
Sakam da pofalam profi usluga i odnos od deckite sto rabotat so Monbat i Duracel akumulatori, kaj Novus (ne go znam tocno imeto na firmata). Na forumov se javuvaat pod naziv @nidzzo

Bev denes na proverka na akumulatorot nesto me zezase pokazuvase slabost (start/stop ne raboti).
Strucna proverka so dva instrumenta. Edniot postar klasicen ured so optovaruvanje, vtoriot elektronski meri udarna struja.
Ovoj vtoriov duri i ima stampac so rezultati od testot.
Pokaza deka e OK i dobiv preporaka deka ne treba da se menuva, potrebno nadopolnuvanje ispraznet od cesti kratki relacii.

Fala do deckite, i Ivan za usluzlivosta i iscrpnite informacii za razni tipovi akumulatori i razni nameni.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1922 на: 26 Јануари 2018, 18:13:01 pm »
Во кои случаи треба да се надополнува? колку се тоа кратки релации? јас пишав дека и кај мене старт стопот затајува (си бара подолго возење) ама не ме сватија за сериозен.

п.с. Анџело жив ли е?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1923 на: 26 Јануари 2018, 19:05:24 pm »
Mi kazaa deka e cesta pojava za Start/Stop koli niz Skopjevo.
Konkretno ovaa kola se vozi 2-3km vo eden pravec za odenje na rabota. Akumulatorot e star 5 godini, prva ugranja fabricki Honda Civic.
Akumulatorot pokazuvase 12.2 V, ama ima zdrava udarna struja. Ke odi na punjac.
Bi trebalo da e naponot okolu 12.5V, ispod toa treba nadopolnuvanje.

Na dve drugi koli so start stop sistem naponot neodi nad 12.4 V odlezan vo miruvanje (2 godini i 4 godini stari fabricki akumulatori). Kratki relacii i ne se izvadeni na otvoreno od letoska.
Kaj niv si raboti Start/stopot.
Zatoa cekam da mi stigne polnac za baterii CTEK za da nadopolnuvam bez vadenje na akumulatorot.

A pak na drugata kola koja iskaca pocesto na otvoreno, ama i nema start/stop, naponot si e 12.6V.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1924 на: 26 Јануари 2018, 20:35:59 pm »
Zatoa cekam da mi stigne polnac za baterii CTEK za da nadopolnuvam bez vadenje na akumulatorot.

Каде, колку?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #1925 на: 27 Јануари 2018, 00:15:25 am »
Od ebay 82 evra so shiping ( od Germanija) za model CTEK MXS 5.0 noviot model so crveno kompce - MODE.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #1926 на: 27 Јануари 2018, 08:55:42 am »
А со обичен полнач неможи да се полни акумулаторот додека е на кола и е во мирување колата ? На интернет читав дека нема гајле бидејќи и полначот давал струја исто како алтернаторот, па немало проблем и нормално колата да е изгасната.
Јас на веспата редовно така го полнам, па и ја палам така и ништо не се десило.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1927 на: 27 Јануари 2018, 09:19:41 am »
Зависи одполначот.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #1928 на: 27 Јануари 2018, 10:17:45 am »
Може да счуриш од електроника нешто.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #1929 на: 27 Јануари 2018, 10:19:47 am »
Полначот а и колата ваљда имаат некаква заштита. Ако не си сигурен извади една клема.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1930 на: 27 Јануари 2018, 10:23:05 am »

Јас уште не ги ставив колите да напраам по еден рефреш без вадење. Збунка ми се препораките за полнење, односно монтажа на тоа џекот. По видеава на Youtube едни викаат монтирај го џекот директ на акумулатор, а другите викаат минусот да е на шасија. Кај мене акумулаторот е у багажник, и треба да вадам резервна гума што ми е мака. Напред има изводи додуше, па се мислам каде да врзам. И исто не знам дали да го турам на стандард пунење, или на она со снегулка, каде наводно треба да полнет акумулатор со старт стоп или AGM.

Акумулаторите на двете возила се Bosch, колите и двете имаат старт стоп, не знам дали се AGM, но поради години ( едното возило 2011 другото 2014) секако рефреш со полнач не би требало да им направи лошо. Двете возила досега немале мака за палење, веројатно поради тоа што се цело време гаражирани ( зимо во топло, лето во ладно ) каде зимската температура не паѓа под 13 а летната не оди над 30

Мојот CTEK e XS3600, кој во комплетот го содржи и quick конекторот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1931 на: 27 Јануари 2018, 10:29:09 am »
Закачи полначот на терминалите за палење со клеми, под хауба, и пичи. Таму, минусот мислам дека е директно на шасија, а плусот ти е врзан дрирект со акумулатор.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1932 на: 27 Јануари 2018, 11:13:37 am »
Обично кога се пали колата на клеми се препорачува да се стави - на шасија.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #1933 на: 27 Јануари 2018, 11:21:25 am »
Да. Така не учеа. Плусот на плус клемата од акумулаторот, а минусот за шасија. Ама новиве коли не е препорачливо да се палат со кабли.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1934 на: 27 Јануари 2018, 11:52:02 am »
Минусот некаде подалеку на шасијата за да не летне искра во близина на акумулаторот или моторот/уљето, и да не запали одредени испарувања ако ги има. Тоа за палење со кабли, а за полнење на видеата гледам најчесто директно на минус терминалот поврзуваат. И минусот втор се поврзува, а прв се откачува. И некои велат дека најбезбедно (за електрониката на колата) е полнење на исклучен акумулатор, ваљда се сведува на тоа кој колку сака и има нерви да се замара.

Мислам дека во целава ситуација е најважно да се пази да не се деси краток спој.   :-X