Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 763304 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1935 на: 27 Јануари 2018, 11:57:06 am »
Минусот некаде подалеку на шасијата за да не летне искра во близина на акумулаторот или моторот/уљето, и да не запали одредени испарувања ако ги има. Тоа за палење со кабли, а за полнење на видеата гледам најчесто директно на минус терминалот поврзуваат. И минусот втор се поврзува, а прв се откачува. И некои велат дека најбезбедно (за електрониката на колата) е полнење на исклучен акумулатор, ваљда се сведува на тоа кој колку сака и има нерви да се замара.

Мислам дека во целава ситуација е најважно да се пази да не се деси краток спој.   :-X
Морам да го лајкнам првиот пост на @Van поврзан со автомобили ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1936 на: 27 Јануари 2018, 12:03:31 pm »
Морам да го лајкнам првиот пост на @Van поврзан со автомобили ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1937 на: 27 Јануари 2018, 12:05:22 pm »
Aj, прв, туку и не е контроверзен и без FUD момети :D Keep up the good work! :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1938 на: 27 Јануари 2018, 12:35:00 pm »
Не го урочувај! Има лајк и од мене :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1939 на: 27 Јануари 2018, 14:46:55 pm »

Ете го акумулаторот после 30ч неактивност на колата, после палење колку полни има на втората слика. Не полни постојано со иста јачина затоа што е блумоушн кога забрзувам исклучува, а кога е под моторно кочење полни така нешто е мислам. Во ред ли е овој напон или тргнал акумулаторот накај вечните ловишта.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1940 на: 27 Јануари 2018, 22:02:06 pm »
Mislam deka nemoze da im se veruva na ovie vrednosti za voltaza na akumulatorot. Na upalena kola da, mnogu tocno pokazuva polnenje, na izgasena ne.
Poradi istava rabota koga zemav nov akumulator pred nekolku meseci sumljav deka ne e ispraven, bev na proverka i se ispostavi deka ne pokazuva tocna vrednost vo kola, a na zapalena kola isto pokazuvase so meracot. Pretpostavuvam i kaj tebe e ist slucaj.
Inaku, so stvarni 11.8v tesko deka bi zapalil.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1941 на: 28 Јануари 2018, 11:10:39 am »
Волтажата се мери со инструмент, директно на клемите од акумулаторот. Не преку радио, блутут брцнато у упаљач, геџет кој „гата“ која е волтажата и слично :)

Откако ќе измериш со инструмент дирекнто на клеми, и ќе споредиш со еден од горе наведените уреди што ги користиш, ќе знаеш отрпилика кај си. Потоа може да служат овие геџети единствено како некој показател дали пак да земеш инструмент да мериш, пред да отрчаш по нов акумулатор.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1942 на: 28 Јануари 2018, 11:19:17 am »
Ова е дирекно на канбас на колата, ваљда ако има некое скриено мени и таму ќе ја дава истата вредност. Ќе поминам можеби до кај ниџовци, ама сеа сум у трошкови па 200 еур за акумулатор баш и не ми се даваат. Нека тера до последен здив, секако ќе се стопли уште малку

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1943 на: 28 Јануари 2018, 12:06:06 pm »
Може и гаџетот са има отстапки, може и инструментот да има отстапки. Али со саглам инструмент (со најмалку приближна цена колку акумулаторот) или на проверка кај дилериве или не се замарај.
друга работа нели сега има десулфатори, брзи полначи, полначи со контрола, без контрола, пулсни итн итн. Ако полначот работи по принцип на консантна струја+константен напоп нема да има штета ништо и да верглаш со се полнач и само да полниш,  нели на ставен акумулатор. Т.е. Полначот треба да дава стабилен напон, инаку може да има ефект како да ги вадиш/ставаш клемите и тоа 50 или повеќе, пати во секунда....

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1944 на: 29 Јануари 2018, 08:34:01 am »
Dobro utro na site, pak super diskusija :)
Spored nas:
 Koga se polni akumulator najvazno e da ne dojde do kratok spoj iskrenje i na kraj gooolem problem so pozar, porano glavna sugestija beshe da se izvadi akumulator od vozilo da se stavi vo ventilirana/provetruvana prostorija, da se otvorat kapacinja i da se pochne so polnenje.
No, novoto vreme nosi i novi raboti, sega akumulatorite na novite koli "ne sakaat" da bidat vadeni nadvor od vozilo i voziloto da ostane bez struja, sega novite akumulatori se zatvoreni i mnogu od niv ne se vadat kapacinjata.
Znachi nemame varijanta osven da se ostavi na vozilo i da se nadopolni, gledam pola od vas vekje C-tek nabavile shto e odlicno, i e mnogu sega polesno nego porano, samo stavete go c-tekot i setirajte go kakov akumulator polnite, dali e "flooded ili AGM" Minusot na minus plusot na plus, da ne dopira nikakov materijal na klemite....krpcinja,sungericnja hartivcinja i slobodno power on.
Preporachlivo e da se bide vnimatelen i prvite 5 minuti da se bide nad akumulatorot da ne se pojavi nekoja anomalija, potoa na sekoj chas da se proveruva 8h i dovolno ke bide, t.e  C-tekot sam ke kaze.
Povekjeto od nas vozime na kratki relacii i dosta moderni novi vozila koi imaat mnogu potroshuvachi i potreba od poln akumulator, vozenjeto denes od 6 km do rabota i doma nema da bide dovolno alternatorot da ja napolni baterijata.

« Последно менување: 29 Јануари 2018, 10:46:29 am nidzzo »
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #1945 на: 29 Јануари 2018, 11:59:22 am »
Здраво клабери, за ауди а3 2002 година 1,6 бензин, каков акумулатор да се стави? Овој сега е заедно ко е земена колата 2013ста ниту големина пишува ниту марка. Имало некои во кавадарци PowerPlus знае некој нешто, доста поефтини биле од останатите со 2 години гаранција?
« Последно менување: 29 Јануари 2018, 12:23:46 pm trkalo »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1946 на: 29 Јануари 2018, 13:57:21 pm »
Некои поевтини алтернативи на CTEK?
И некако многу пари ми се гледаат за онакво мало пластично уредче. Не влева доверба како некој тежок хардвер , на пример како стариот олд скул „непаметен“ полнач што го имам дома. Кај мене зимиве некако поретко се вози колата и обично на кратки релации, од оваа зима решив одвреме навреме (еднаш на пар месеци) да го дополнам акумулаторот со некои 2-3 саати полнење онака одокативно. Зимава досега два пати полнев, вториот пат вчера. Напон вчера пред полнење 12.4 волти, денес сега само што измерив 12.7 волти, значи еден ден после полнење.

Лани на студовите ми се испразни еднаш акумулаторот, одтогаш некако почна некако малку подолго да вергла на палење (на ладно време). Не долго верглање, ама можеби секунда подолго. Се обложувам дека на мерење на CCA ќе покаже намалени cold cranking amps. Ама тоа е тоа, нека тера додека тера, кога ќе затреба ќе се менува.

...gledam pola od vas vekje C-tek nabavile shto e odlicno, i e mnogu sega polesno nego porano, samo stavete go c-tekot i setirajte go kakov akumulator polnite, dali e "flooded ili AGM" Minusot na minus plusot na plus, da ne dopira nikakov materijal na klemite....krpcinja,sungericnja hartivcinja i slobodno power on.
Preporachlivo e da se bide vnimatelen i prvite 5 minuti da se bide nad akumulatorot da ne se pojavi nekoja anomalija, potoa na sekoj chas da se proveruva 8h i dovolno ke bide, t.e  C-tekot sam ke kaze.

Ниџо, ти можеш да препорачаш некои поевтини алтернативи на CTEK? Или ако не поевтини барем посолидни за парите (со посолидни, мислам на помасивни) и нормално доволно квалитетни.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1947 на: 29 Јануари 2018, 14:53:29 pm »
ништо не и фалит на железаријата поготово ако работи во импулсен рњжим и ако ина контрола на напонот.
П.с. Кога полниш приклучи њдна сијалица 10-15w за подобра десулфатизација.

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1948 на: 29 Јануари 2018, 15:15:05 pm »
@Van  Ponudata za polnachi vo MK e mnogu slaba, se skoro ide od uvoz, nemam idea za neshto podobro od C-tek (za domashni uslovi).
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен BmwPowerRoad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #1949 на: 14 Февруари 2018, 19:49:27 pm »
@Van  Ponudata za polnachi vo MK e mnogu slaba, se skoro ide od uvoz, nemam idea za neshto podobro od C-tek (za domashni uslovi).

Gledam ceni pisuvate na polnac Ctek  poskap od akumulator