Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 319954 пати)

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #360 на: 30 Март 2013, 18:04:59 pm »
нема зијан така со изгаснато гориво?, бидејки секој ден патот што го правам во еден правец ми е надолнина повеќе од пола
Ako se mehanichki kochnici,nema gajle,samo menjacot vrti,no pravilno kazano,so koja brzina se kachuvash,so taa se spushtash :) 3/3,2/2 samiot motor si kochi,poshto NEDAJ BOZE !!! da ti otkazat kochnici,zae*ana rabotta :) a shto ke gledash da bidesh vo kjar 400,500gr gorivo,a da se stavish vo rizik,mislam deka ne ti treba,toa e moe mislenje,nit sum go pravil toa neshto,nit pa ke go pravam vo idnina,nit vo kjar nit vo zijan :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #361 на: 30 Март 2013, 18:16:36 pm »
Јас од денес си ја намалив потрошувачката за можда 300g до 1/2 литро на 100км. Ставив летни гуми :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #362 на: 30 Март 2013, 20:10:13 pm »
Resiv da stavam naFta samo od Lukol da vidam sto ja falat... :)
Ova benziskava karsi vojnata zgrada vo vtokomanda e Okta ili Lukoil... Ili imali nekoja poblisku do centar...!?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #363 на: 30 Март 2013, 20:15:11 pm »
Јас од денес си ја намалив потрошувачката за можда 300g до 1/2 литро на 100км. Ставив летни гуми :D
so sreka letnite, lele koe olesnuvanje... koga gi staviv zimskite isto ko so peraJi da se setam osetot :D
Jas uste vikendov Sapka da ja pominam pa ke se opustam vo Letnite ...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #364 на: 05 Април 2013, 08:58:13 am »
Audi A4 1.9 TDI 90 коња, '96 - та.
Градска вожња 95% од возената километража (не памтам точно), црвена нафта, клима уклучена цело време.
Како што сметавме потроши скоро 10л.

Многу ќе да е ова, а?

многу.

или моторот не чини, или стилот на возење не чини, или и едното и другото заедно (мислам дека е последното)
Не знам... Градска вожња, нормално возење до 2000 обртаи менувам брзина. Знам некогаш да ја згазам малку до кај 3 и нешто, ама ретко е тоа.

наспроти популарното гледиште, на колку обртаи ќе мењаш степен на пренос додека забрзуваш нема значајно влијание на просечната потрошувачка. Битното е на колку обртаи, т.е. во кој степен на преност ќе крстариш (возење без менување на брзината). Кога забрзуваш, слободно нагази до под и тегни го до високи обртаи. Верувал или не, така ќе заштедиш гориво.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #365 на: 05 Април 2013, 11:09:34 am »
Pred menuvanje na brzinata ubavo gazenje trosi , no toa trae samo nekoja sekunda... Dodeka pak vozenjeto (do slednoto menuvanje brzina) potoa ke trae mnogu podolgo i ke ima mnogu pomala potrosuvacka...
@filipv ova dobro go objasni...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #366 на: 05 Април 2013, 12:42:50 pm »

наспроти популарното гледиште, на колку обртаи ќе мењаш степен на пренос додека забрзуваш нема значајно влијание на просечната потрошувачка. Битното е на колку обртаи, т.е. во кој степен на преност ќе крстариш (возење без менување на брзината). Кога забрзуваш, слободно нагази до под и тегни го до високи обртаи. Верувал или не, така ќе заштедиш гориво.

точно е дека додека забрзуваш (тие неколку десетици секунди) се со минимално влијание, но кај бензинец од помодерен тип, јас би забрзувал поумерено од така „нагазување до под“. Повеќе би одел со 2/3 или 3/4 притиснат педал за гас додека забрзувам, ако сакам да штедам.
Од достате технички и сервисни упатстава исчитани, знам дека кога ќе го „цапнеш“ бензинецот до крај, тогаш ја збогатува смешата малку повеќе од стоихиометриската рамнотежа, и често во тие моменти ги занемарува сигналите од сензорите за проток на воздух и контролните ламбда сензори. Во тие моменти работи спрема дефинирана мапа за „фул тротл“ која е наменета за акцелерација, и не ги есапи овие „еко“ параметри.
Ова е сигурно вака за Еуро 3 и Еуро 4 бензински возила, за Еуро 5 не сум сигурен, може има некои измени за задоволување на построгите критериуми.

Значи, да, масивно забрзување штеди, меѓутоа кај бензинци би се ограничил на 3/4 од педалот за гас, за да „играат“ сензорите.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #367 на: 05 Април 2013, 13:17:50 pm »
кога ќе го „цапнеш“ бензинецот до крај, тогаш ја збогатува смешата малку повеќе од стоихиометриската рамнотежа, и често во тие моменти ги занемарува сигналите од сензорите за проток на воздух и контролните ламбда сензори.

Ова не го знаев! Мислев дека ecu-то секогаш се грижи во смесата да нема повеќе гориво отколку што може да изгори во конкретниот режим hence нема шанси да „пресисаш“ итн итн... Не знаев дека при full throttle ова не важи.

Во тие моменти работи спрема дефинирана мапа за „фул тротл“ која е наменета за акцелерација, и не ги есапи овие „еко“ параметри.
Ова е сигурно вака за Еуро 3 и Еуро 4 бензински возила, за Еуро 5 не сум сигурен, може има некои измени за задоволување на построгите критериуми.

Значи, да, масивно забрзување штеди, меѓутоа кај бензинци би се ограничил на 3/4 од педалот за гас, за да „играат“ сензорите.

...но, дури и при педала до под навистина да се фрла „неконтролирано“ гориво во моторот, тоа тешко дека ќе ја качи просечната потрошувачка. Дали при „фул тротл“ онака како што го опишуваш торкот се зголемува? Ако „да“, тогаш е добро за просечната потрошувачка. Принципот на штедење со нагло забрзување е многу прост и може стопроцентно да се опише во една реченица: додека трае забрзувањето, клипот треба при секој поединечен пат надоле (после детонацијата) да предава најголемо можно количество енергија. Толку. Доколку тоа е „фул тротл“ - ден фул тротл ит ис.

(да забележам дека и на други форуми сум го прочитал ова „све си у право, али не баш до крај папучата, туку на 2/3 или така некако...“ Сепак, на ниту едно место не сум добил добар одговор на прашањето „зошто 2/3 а не скроз“. Одговорите секогаш биле или без влијание на потрошувачката, или трт-прт неодредени)

(исто и да забележам дека кај дизелите е многу по проста „математика“. Гас до под и шибај, поише ќе ти трае резервоарот, а башка и ќе ги импресионираш сопатниците и минувачите! Но не и тој позади тебе кој ќе вози низ твоето црно од ауспух :-))

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #368 на: 05 Април 2013, 13:36:50 pm »
Од каде ова дека се занемарувале сензори!? Си има мапа која стрикно се следи од страна на компјутерот во сите можни ситуации на моторот. Може да се закачи на компјутер и да се види движењето на параметрите низ времето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #369 на: 05 Април 2013, 13:45:09 pm »
Прво за Филип, значи не е „неконтролирано“ шприцање гориво. Еве сетете се на првите инџекшн системи (ZX, на пример) нема никакви контролни системи од типот маф и ламбда. Туку се раководи спрема мапа во ЕКУ-то која одредува при тој отвор на клапна со тие вртежи потребно е толку гориво во системот.  ПРосто ко` карбуратор :)
Во однос на зголемувањето на торкот, да се зголемува но не така драстично како што би било со 3/4 притисок на гас, а потрошувачката знае да рипне повеќе. Секако дека е занемарливо за понатамошниот тек на крузање, но, ако имаш доста градска вожња, мој совет би бил 3/4 гас уместо фул гас.

Е таква мапа се користи во моментот коа ќе цапнеш до даска. Во моментот е занемарена контролата од овие сензори битни за оптимална еко работа на моторот, туку се користи мапа за максимално забрзување, која е со збогатен однос на гориво/бензин.

За дени: Да, може да се видат параметрите, но еку-то ги занемарува при тој режим. Може да видиш дека ламбда-та со цапнување до даска е доста вон опсегот кој е дефиниран за стоихиометриски оптимум.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #370 на: 05 Април 2013, 13:47:15 pm »
Гледав кај мене. Секогаш е во рамките на мапата. Компјутерски систем не е аналогна техника, неможе да работи без параметри.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #371 на: 05 Април 2013, 13:52:16 pm »
Е таква мапа се користи во моментот коа ќе цапнеш до даска. Во моментот е занемарена контролата од овие сензори битни за оптимална еко работа на моторот, туку се користи мапа за максимално забрзување, која е со збогатен однос на гориво/бензин.

чим забрзувањето е максимално, тогаш и заштедата е максимална!

„максимално забрзување“ читај го како „максимален можен однос корисна работа/паразитски губитоци“. Не заборавај дека моторот енергијата ВОГЛАВНО ја троши да се врти САМ СЕБЕ.

Илустрација: буткај со руки угасена кола у лер и буткај со руки угасена кола у брзина. Има разлика? Епа ТОА се тие паразитски губитоци. Тие се константа у равенката. А чим се тие константа, једини начин да го подобриме односот губитоци/корисна работа е корисната работа да биде максимална = убрзањето да биде максимално.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #372 на: 05 Април 2013, 13:57:45 pm »
Од каде ова дека се занемарувале сензори!? Си има мапа која стрикно се следи од страна на компјутерот во сите можни ситуации на моторот. Може да се закачи на компјутер и да се види движењето на параметрите низ времето.

Демек не си го знаел ова? На полото кога ќе стиснеш гас до крај, па ќе отпуштиш малку влече повеќе отколку со 100% стисната гас.
Кога е 100% стисната гаста сензорите се занемаруваат и соодносот на бензин-воздух не е баш најоптимален. Кога гаста е стисната 80% сензорите контролираат ситуација и согорувањето е поеколошко. Е сега прашањето е дали при 80% или при 100% стисната педала за гас се произведува повеќе енергија. Кај Полото ми изгледа дека со 80% побрзо стартува него со 100. Кај Твингото, Спаркот, Туарегот и Тигуанот е обратно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #373 на: 05 Април 2013, 13:58:09 pm »
маскималното забрзување може да потроши доста повеќе гориво отоколу максимално забрзување -1(процент да речеме). Затоа што за да се постигне максимално забрзување не се води сметка за потрошеното гориво, туку се води сметка за максималните перформанси. Не знам дали ме разбираш. Кај бензинците тоа се добива можеби со 12:1 наместо со 14,7:1 однос воздух/бензин. Кај некои турбаши дури и 10:1 наместо 15(округло):1 Ако се задржиш на забрзување - 1, тогаш ќе заштедиш повеќе бидејќи цело време ЕКу-то ќе води сметка за оптималниот стоихиометриски однос. Кај дизелашите е друга филозофија, ова важи стриктно за бензинци.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #374 на: 05 Април 2013, 13:59:45 pm »
Noviot Spark e potezok od stariot. Ama i motorot e za nekoe konce pojak. Cudno sepak odlicno

Моторот е 1.0 16v. 50kw/68hp. За каросеријата моторот е петка. Потрошувачката е таа. Од 6.7 - 7.3/7.4.
Мерам на следниот начин, светнува сијаличка, ставам гориво и ресетирам километража и после до следно светнување.
Овие бројки ги извадив на околу 1500 километри во град мерење. После прв сервис се надевам дека ќе дојде од 6.5 до 7. Ќе видиме.