Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 282422 пати)

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #390 на: 05 Април 2013, 16:47:43 pm »
Од светнување на сијаличка резерва, до светнување на сијаличка, со 2000 денари гориво( 95ка = 82.5) поминав 356 километри.
 Тоа му испаѓа 6.8/100км потрошувачка, строго у град. Спарк, 2012, 1.0 мотор.

Не е лоша потрошувачката за Спарк. Претходната генерација некако поише трошеше, а имаше послаб мотор со помала кубикажа. Колку км има поминато?

До сеа имам поминато 4400 километри. Уште нема направено прв сервис.

Одлично! Не е воопшто лоша потрошувачката тогаш. И за пола литро да падне коа ке се направи прв сервис ке биде супер!

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2178
« Одговори #391 на: 05 Април 2013, 16:56:11 pm »
Од светнување на сијаличка резерва, до светнување на сијаличка, со 2000 денари гориво( 95ка = 82.5) поминав 356 километри.
 Тоа му испаѓа 6.8/100км потрошувачка, строго у град. Спарк, 2012, 1.0 мотор.

Не е лоша потрошувачката за Спарк. Претходната генерација некако поише трошеше, а имаше послаб мотор со помала кубикажа. Колку км има поминато?

До сеа имам поминато 4400 километри. Уште нема направено прв сервис.

Одлично! Не е воопшто лоша потрошувачката тогаш. И за пола литро да падне коа ке се направи прв сервис ке биде супер!

Јас сум задоволен, со оглед на тоа каков е сообраќајот во Скопје. Пред месец дена успеав да поминам цели 189 километри со 1000 денари. Ама тоа беше бидејќи тие денови ми се погоди да возам најчесто по булевари така да не е баш репер. Инаку потрошувачката е таа. Со иљадарче некаде околу 175 километри во град.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #392 на: 05 Април 2013, 18:01:45 pm »
Znaci dokolku si na relacija trgni-NAGAZI i na 100-200 metri pak zastani, trgni SO NAGAZUVANJE ne bi vazelo  neli... !!?? :D

не, не би важело. на 100-200 метри нема крузинг така да

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #393 на: 05 Април 2013, 21:30:14 pm »
маскималното забрзување може да потроши доста повеќе гориво отоколу максимално забрзување -1(процент да речеме). Затоа што за да се постигне максимално забрзување не се води сметка за потрошеното гориво, туку се води сметка за максималните перформанси. Не знам дали ме разбираш.

јас те разбирам ама ти мене не ме разбираш :-) (класика тупаџиски одговор, кажи а?)

ајде вака да пробаме: треба колата да ја забрзаш до 40 км/ч. Еднаш тоа го правиш со 3/4 гас, еднаш со гас до под.

Во кое од овие две сценарија колата ќе постигне 40 км/ч со најмалку на број обртаи? Значи не обртаи/време, туку само обртаи, апсолутна бројка.

Најмалку револуции на број = најмалку вкупни паразитски губитоци = најмала вкупна потрошња (пошто паразитските губитоци се ПОГОЛЕМИОТ дел од трошењето гориво! ова како да го забораваш)
Да, те разбирам, значи вкупниот број на вртежи ќе биде некој % помал. Со 3/4 притисок на гас, не ти е 25% поспоро забрзувањето, туку 5% би рекол паушално. Ако може да дозираш 95% притисок на педалот - уште подобро. Тоа на компјутерот ќе му каже „сакам добро забрзување, но води се според параметрите на сензорите за идеална смеша, каде целото гориво ќе се претвори во енергија.
Е сега, ако пртинеш до даска педал, на компјутерот му викаш „сакам најдобри перформанси од овој мотор, затоа на` ти гориво и некоја капка +, за секој молекул воздух го согориш, а ако остане некој молекул гориво вишок не ми е битно.“ И се зголемува потрошувачката, многу повеќе од тие 5% вртежи што биле корисни.

Инаку, возилата со катализатор бегаат од стоихиометриската рамнотежа, затоа што, за да работи катализаторот им е потребно да имаат несогорени молекули О2, па се малку на „сиромашна“ смеша - цело време.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #394 на: 05 Април 2013, 21:35:03 pm »
Што помалце користиш кочница толку пониска потрошувачка.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #395 на: 05 Април 2013, 21:37:26 pm »
апсофакинглутли!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #396 на: 05 Април 2013, 22:11:11 pm »
Пежото се опамети па потрошувачката падна на 7.25 плин комбинирано :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #397 на: 05 Април 2013, 22:42:10 pm »
Откако ми излезе ECU-to на реното потрошувачката ми падна на 6,5л. Ебаго исто колку со спаркот.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #398 на: 05 Април 2013, 22:45:09 pm »
Како ти излезе? А тоашто ти троши колку Спаркот го сметаш за негатвна или позитивна страна?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #399 на: 05 Април 2013, 23:52:35 pm »
До 5000км ECU-то беше во safe mode. Колата беше потромава и трошеше повеќе, немаше торк на ниски вртежи и до пред да се навикнам ми гасеше на тргнување. Сега е друга приказна. Сега веќе сум задоволен од тој мотор. Побрз е и од Полото со 1,4 мотор и 75кс. Сега имам веќе 5200км поминато.

Тоа што троши колку спаркот е секако позитивна работа. Потешко е за цели 40 кила од спаркот, пошироки гуми, подолги брзини, постартно е, поопремено а троши исто. Спаркот има мотор како модел стар 10 години и повеќе, помалку ефикасен и слично. И времето генерациски си го прави своето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #400 на: 06 Април 2013, 08:25:40 am »
Споено неколку страници од Измерена потрошувачка на гориво.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #401 на: 06 Април 2013, 08:32:20 am »
Што помалце користиш кочница толку пониска потрошувачка.

така е!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #402 на: 06 Април 2013, 10:32:57 am »
Значи вадете кочниците, ќе заштедите на гориво!  :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #403 на: 06 Април 2013, 11:00:41 am »
A be fintata e da se vozi pobavno. toa znaci po automatizam pomalce kocnica.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #404 на: 06 Април 2013, 11:04:54 am »
A be fintata e da se vozi pobavno. toa znaci po automatizam pomalce kocnica.

„помалку кочење - помала потрошувачка“ значи дека треба секогаш кога тоа е можно да се кочи моторно. Кочницата да се употребува или во ненадејни ситуации, или за ДОкочување кога ќе се „потрошат“ вртежите у втора.