Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 319955 пати)

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #345 на: 03 Септември 2011, 23:19:59 pm »
Намалување на чка треба да биде да се кажат совети да се намали потрошувачката,а не кој колку измерил на која брзина !
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #346 на: 03 Септември 2011, 23:30:45 pm »
Намалување на чка треба да биде да се кажат совети да се намали потрошувачката,а не кој колку измерил на која брзина !
Еве, на пример мене патосницата кога ќе ми се заглаи под папуча за гас, 10% помалку ми троши :D :D

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #347 на: 04 Септември 2011, 21:15:54 pm »
ja teska noga ima taka da ni toa ne pomaga... preku pleh izlagat papucana xD

Отсутен bole_zmija

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #348 на: 11 Март 2013, 12:59:19 pm »
Nekoi vikaat deka za 100 denari ne vredi da se zamaras so potrosnjata, bidejki realno vlozuvas napor pri vozenjeto a parite se neznacitelni.

Ama aj da gledame vaka - so tehnikite za ekonomicno vozenje potrosuvackata lesno moze da se spusti i do 2l/100km vo grad.

Jas minatava godina pominav 15.000 km gradska voznja i 5.000 km na otvoreno.
So 2l pomala potrosuvacka za 15.000 km se zasteduvaat 300l benzin ili 25.500 denari - cirka 410 eur po momentalnata cena. Pri normalna eksploatacija na voziloto od 10 godini toa e vekje 4.100 evra - vekje pristojna suma.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #349 на: 11 Март 2013, 14:35:40 pm »
кај мене е тоа 300л плин, или цца 200е. Е па за двеста евра цела година да го жилавам - е неќе то код мене! :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #350 на: 11 Март 2013, 19:28:53 pm »
Ме стави во мисла ZeroSignal. Нема да тврдам за новиве возила со ECU, треба да прочитам кога ќе имам време. Но за сите оние кои имаат карбуратор важи таа приказната шо ја пишав погоре во пртеходниот мој пост.

не се слагам. Типото е карбуратор и ова го имам тестирано и на плин и на бензин, по плетвар надоле го гасам горивото и си врти моторот без гориво ако обртаите се спуштат под 2000 тогаш гаси. И мене не ми е јасно како работи без гориво али ете работи :)
малце е постар постов али тестирано ми е и морав да го пишам

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #351 на: 11 Март 2013, 22:37:41 pm »
Како мислиш не ти е јасно како работи моторот? Па нели е низбрдо?
Јас така се заебав со Лада Рива, накај Плетвар нагори речиси ми прегреа па најгоре го исклучив и плинот и бензинот и моторот кочеше без гориво. Ама се заебав да менувам брзина додека кочев и изгубив притисок во кочниците инстантно пошто моторот ми изгаси а менувачот нејќеше да влезе во брзина бидејќи моторот застана а диференцијалот се вртеше причично брзо. Убацив во брзина на сила и успеав да закочам на време иначе матер ќе ми се расплачеше. Од тогаш научив дека не смеам да се заебавам на таа тема, особено не со Лада Рива 1500 :)

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #352 на: 11 Март 2013, 22:52:24 pm »
нема зијан така со изгаснато гориво?, бидејки секој ден патот што го правам во еден правец ми е надолнина повеќе од пола

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #353 на: 11 Март 2013, 23:12:33 pm »
абе за 100ml nafta ke izginite ccc

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #354 на: 11 Март 2013, 23:35:32 pm »
бог да чува

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #355 на: 12 Март 2013, 09:16:25 am »
Како мислиш не ти е јасно како работи моторот? Па нели е низбрдо?
Јас така се заебав со Лада Рива, накај Плетвар нагори речиси ми прегреа па најгоре го исклучив и плинот и бензинот и моторот кочеше без гориво. Ама се заебав да менувам брзина додека кочев и изгубив притисок во кочниците инстантно пошто моторот ми изгаси а менувачот нејќеше да влезе во брзина бидејќи моторот застана а диференцијалот се вртеше причично брзо. Убацив во брзина на сила и успеав да закочам на време иначе матер ќе ми се расплачеше. Од тогаш научив дека не смеам да се заебавам на таа тема, особено не со Лада Рива 1500 :)

Јасно ми е мене како работи он, само од искрата од свеќицата дека е на високи обртаи
Иначе не се секирајте не возиме така, тоа се само тестови

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #356 на: 12 Март 2013, 10:18:48 am »
Па во принцип ни свеќиците не пуштаат искра кога инјекторите се затворени и не се отвараат, барем кај поновиве возила.
Извини вака, знам поголем мајстор си од мене за коли :) само муабет си праиме.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7113
« Одговори #357 на: 12 Март 2013, 10:28:10 am »
Колку може да му влегува гориво во моторот со карбуратор кога тоа клапната на самото грло од карбураторот кај усисната грана при лер е 1 милиметар отворена, може нешто минимално повеке количество да му влегува додека се симнуваш по удолница во брзина, ама со одземена гас од она количество гориво кога би работел во лер гас само, али тоа е незначително поголемо според мене.

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #358 на: 12 Март 2013, 10:37:44 am »
збориме за коли со карбуратосрки систем
Иначе кога ја спушташ без гас, тогаш горивото што го троши е исто како при лер гас само што има многу помали загуби на гориво, ради тоа што моторот врти пр. над 4000рпм и при усис прави голем вакум и го шмука цело гориво

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7113
« Одговори #359 на: 13 Март 2013, 10:28:20 am »
Па и јас исто зборам за кола со карбуратор :)