Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 61986 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #315 на: 25 Ноември 2024, 22:52:52 pm »
Немора мене да ми ги покажуваш деловите и цените. Јас само ти дадов совет и ти кажав дека имаш превисоки очекувања за нешто што како штета и цена го спомена. Ете Нестор ти објасни како се проценуваат деловите и како се прави пресметка за амортизација на деловите.
На сите од нас работите колку и да се стари ни вредат многу, но за жал пазарната цена со тек на годините паѓа. И тоа е реалност.
Можеби со коректен однос и разговор со проценителите, и се разбира со договор, си можел преку реклама 5 да земеш оригинални делови и тоа без да ги фарбаш за некоја смешна сума, и истите да ти ги монтираат во некој сервис. И осигурителната ке била среќна и ти задоволен а и тој што му дреме кола за делови у двор пошто земал некоја банка и се раатисал од деловите.
И секогаш постој ама. АМА колата не е нова, фан факт. И тоа е тоа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 533
« Одговори #316 на: 25 Ноември 2024, 23:12:20 pm »
10% od nabavnata a cenite za osiguranje istite i za nova i za 25 godini stara. Za parceto hartija zelen karton ic pa da ne praime muabet. Ama toa e ima ovci ima i volna

Хахах…. Значи осогурување/автоодговорност… плаќаш осигурување за недајбоже да удриш во ламборгини со твојата 25 години стара кола, да не мораш ти да го поправаш, туку ќе го поправи осогурувањето твое…
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #317 на: 26 Ноември 2024, 00:10:34 am »
Немора мене да ми ги покажуваш деловите и цените. Јас само ти дадов совет и ти кажав дека имаш превисоки очекувања за нешто што како штета и цена го спомена. Ете Нестор ти објасни како се проценуваат деловите и како се прави пресметка за амортизација на деловите.
На сите од нас работите колку и да се стари ни вредат многу, но за жал пазарната цена со тек на годините паѓа. И тоа е реалност.
Можеби со коректен однос и разговор со проценителите, и се разбира со договор, си можел преку реклама 5 да земеш оригинални делови и тоа без да ги фарбаш за некоја смешна сума, и истите да ти ги монтираат во некој сервис. И осигурителната ке била среќна и ти задоволен а и тој што му дреме кола за делови у двор пошто земал некоја банка и се раатисал од деловите.
Не е ич битно дали е нова за нив, за мене е нова кола која сум јас спечалил со пот и таа кола ми носи мене пари, ама моментално сум во загуба пошто неможам да ја возам на отворен пат(ми летна парче од крилото) а требаше да одам за србија да се видам со еден иден соработник за соработка.
Колата пред да ми ја удрат немаше половни делови на нејзе или заменски, јас само барам да се направи како што си била пред сообракајка. Половни делови ке двојат и ке изгледа како камелеон колата (сите пред купување на кола кажувате дека двои бојата, епа еве зашто двои)
За службени 5 пати е активирано касно и еднаш полиса и никогаш немало проблеми со триглав...
На фиат дукато првична ф-ра за задна врата беше 45.000 (заменска) по наше барање се стави оргинална која беше над 95.000 денари

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
« Одговори #318 на: 26 Ноември 2024, 02:13:05 am »
Со 16 000 во денешно време, можиш само точак да купиш. Слободно тужи ги, ќе исплатат се.
Јас тужев пред многу години и си исплатија се + судски трошоци.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2088
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #319 на: 26 Ноември 2024, 06:11:39 am »
Не си во право , тогаш воопшто и нека не постојат осигурителни зошто да плаќаме ,аутоодговорност,каско,осигурување сите се исти но најбезобразна е Халкиншуринс најкоректни се Уника . Без адвокат нема шанси ништо да напраи само ке го моткаат со години недај боже не плати ти осигурување очи задоцни па ке видиш со извршител како ке најдеш пари.Сите осигурителни до една крв да серат за трње да се држат.Сале не си во право човеков си го бара своето што му следува толку ако не има судска постапка секако тој на крај ке добие прашање е време и нерви само.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #320 на: 26 Ноември 2024, 07:39:23 am »
Пред дс се почне било каков моабет, за да е реален треба да се постави едно прашање, сам на себе: Дали јас лицето М.З. доколку напраев беља со мојава кола и ќе требаше да платам од џеб ќе ја однесев во овласетен и ќе барав најскапа премиум варијанта на поправка или ќе гледав да поминам поевтино но да е направено како што треба? Верувам дека 99% од луѓето ќе ја средат кај локален мајстор со половни делови, затоа што и ретко кој уље мења у овластен, а не да прави каросериски поправки. Секој сака да искористи прилика и да профитира, на балканот сме, менталитетот ни е тој.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #321 на: 26 Ноември 2024, 07:46:19 am »
10% od nabavnata a cenite za osiguranje istite i za nova i za 25 godini stara. Za parceto hartija zelen karton ic pa da ne praime muabet. Ama toa e ima ovci ima i volna

Хахах…. Значи осогурување/автоодговорност… плаќаш осигурување за недајбоже да удриш во ламборгини со твојата 25 години стара кола, да не мораш ти да го поправаш, туку ќе го поправи осогурувањето твое…

Ги измеша брзините ти, ние да плаќаме премиум осигурување оти можиме во Невера да се закачиме, а Мате да плаќа нешто симболично оти тој во ефтини коли мава?

Колата пред да ми ја удрат немаше половни делови на нејзе или заменски, јас само барам да се направи како што си била пред сообракајка. Половни делови ке двојат и ке изгледа како камелеон колата (сите пред купување на кола кажувате дека двои бојата, епа еве зашто двои)

Половни делови со здрави држачи ќе лежат како шо треба, само ќе си ги префарбаш, пошто и нови да купиш тие се нефарбани претпоставувам.
Нов фар ако земиш ќе треба и нов за другата страна пошто по состојбата од сликата ептен ќе ти дели. Подкрило не можевме ние да најдиме оригинално,
а заменските беа ебиветер, исто и крилото не беше идеално ама се напасира. Браник не можам да замислам ако не е од оригинал калап изваден.  :-X

Да си земиш пари и да ти останат (на винер посекако му остануваат уште повеќе), ама моја препорака е половно здраво, да не испадни камелеон предницата после со неоригинал заменски.  :)

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 533
« Одговори #322 на: 26 Ноември 2024, 08:33:04 am »

Ги измеша брзините ти, ние да плаќаме премиум осигурување оти можиме во Невера да се закачиме, а Мате да плаќа нешто симболично оти тој во ефтини коли мава?

Никој не плаќа премиум цена за основно осигурување... Во цената на автоосигурување воопшто не влијае цената на твоето возило - бидејќи се осигуруваш за штети спрема трети лица... Во цената влијае категорија на возилото, моќност на возилото, твоја старост...

А во цената на каско осигурување целосно влијае вредноста на твоето возилото, негова амортизација, дали има франшиза....
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #323 на: 26 Ноември 2024, 08:34:25 am »
Пред дс се почне било каков моабет, за да е реален треба да се постави едно прашање, сам на себе: Дали јас лицето М.З. доколку напраев беља со мојава кола и ќе требаше да платам од џеб ќе ја однесев во овласетен и ќе барав најскапа премиум варијанта на поправка или ќе гледав да поминам поевтино но да е направено како што треба? Верувам дека 99% од луѓето ќе ја средат кај локален мајстор со половни делови, затоа што и ретко кој уље мења у овластен, а не да прави каросериски поправки. Секој сака да искористи прилика и да профитира, на балканот сме, менталитетот ни е тој.

Нормално е тоа дека ке се правеше со оргинални делови, колата ми служи за работа и за шетање. На кола и на жена не се штеди

Половни делови со здрави држачи ќе лежат како шо треба, само ќе си ги префарбаш, пошто и нови да купиш тие се нефарбани претпоставувам.
Нов фар ако земиш ќе треба и нов за другата страна пошто по состојбата од сликата ептен ќе ти дели. Подкрило не можевме ние да најдиме оригинално,
а заменските беа ебиветер, исто и крилото не беше идеално ама се напасира. Браник не можам да замислам ако не е од оригинал калап изваден.  :-X

Да си земиш пари и да ти останат (на винер посекако му остануваат уште повеќе), ама моја препорака е половно здраво, да не испадни камелеон предницата после со неоригинал заменски.  :)
Заменски не би ставил, другиот фар ке се среди во трубарево нејкам да ми двои.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #324 на: 26 Ноември 2024, 08:50:12 am »
Не е ич битно дали е нова за нив, за мене е нова кола која сум јас спечалил со пот и таа кола ми носи мене пари, ама моментално сум во загуба пошто неможам да ја возам на отворен пат(ми летна парче од крилото) а требаше да одам за србија да се видам со еден иден соработник за соработка.
За службени 5 пати е активирано касно и еднаш полиса и никогаш немало проблеми со триглав...
На фиат дукато првична ф-ра за задна врата беше 45.000 (заменска) по наше барање се стави оргинална која беше над 95.000 денари

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

А бе другар. За тебе може и да е најнова, но за општеството и за состојбата во која се наоѓа е стара и амортизирана. Не важи ова за мене, важи во целиот свет и ти можеш да се инаетиш и да зборуваш што сакаш, ама реков дека тоа е фактичка состојба.
И кажуваш прикаски за мали деца, дека си бил во загуба и незнам што и како, што воопшто не е предмет на дискусија и ги мешаш работите.
А што ако ти беше виновникот во целата ситуација? Со скршена кола ке одеше за Србија? Тогаш немаше да имаш загуба?
Плус сакаш да кажеш дека на стара кола Х години деловите ти беа нови? :D :D :D :D
Смешки кажуваш.
Деловите ти биле исправни амортизирани. Со вредност пресметана од таблица на осигурителните компании...Таа е иста за сите нив и важи секаде на планетава, не само за твојот случај.
Исти такви потполно исти оригинални и амортизирани делови ке купиш од половно возило и како што реков нема потреба ни да ги фарбаш, зошто може да имаш среќа да бидат со фабричка боја.
Држачот од фарот се лепи штом не е оштетено стаклото или леќата, така да и за тоа не би добил банка јас да сум проценител. Среќа не сум...

А за Винер како осигурителна компанија имам солидно мислење бидејќи имаат контрола во работата од надвор. Имам соработка со агенти уште од како се отворени, а за увидот кој го прават на лице место, покрај нашите агенти, задолжени се и агенти од надвор...Па исто така дел од моите корисници кои сакаат да извлечат некоја банка од осигурањето, бараат стручна експертиза и секој пат ја добиле баш онака како што треба да изгледа. Се разбира истата оди на ревизија во Хрватска, Австрија итн итн и се добива позитивно или негативно мислење. И никогаш и за никого не планирам да напишам нешто на хартија за кое што јас би го јадел, а корисникот би извлекол полза.

А вие пак продолжете да се докажувате и убедувате за некои работи кои се нереални. Малку симнете се на земја, не летајте.

Ние како оштетени сакаме се најново и најдобро, а они како осигурителни куќи сакаат што поефтино да поминат.
Мора да постои баланс, а тој се прави со комуникација и договор, не со инаетење, закани и малверзации.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #325 на: 26 Ноември 2024, 09:11:34 am »

А бе другар. За тебе може и да е најнова, но за општеството и за состојбата во која се наоѓа е стара и амортизирана. Не важи ова за мене, важи во целиот свет и ти можеш да се инаетиш и да зборуваш што сакаш, ама реков дека тоа е фактичка состојба.
И кажуваш прикаски за мали деца, дека си бил во загуба и незнам што и како, што воопшто не е предмет на дискусија и ги мешаш работите.
А што ако ти беше виновникот во целата ситуација? Со скршена кола ке одеше за Србија? Тогаш немаше да имаш загуба?
Плус сакаш да кажеш дека на стара кола Х години деловите ти беа нови? :D :D :D :D
Смешки кажуваш.
Деловите ти биле исправни амортизирани. Со вредност пресметана од таблица на осигурителните компании...Таа е иста за сите нив и важи секаде на планетава, не само за твојот случај.
Исти такви потполно исти оригинални и амортизирани делови ке купиш од половно возило и како што реков нема потреба ни да ги фарбаш, зошто може да имаш среќа да бидат со фабричка боја.
Држачот од фарот се лепи штом не е оштетено стаклото или леќата, така да и за тоа не би добил банка јас да сум проценител. Среќа не сум...

А за Винер како осигурителна компанија имам солидно мислење бидејќи имаат контрола во работата од надвор. Имам соработка со агенти уште од како се отворени, а за увидот кој го прават на лице место, покрај нашите агенти, задолжени се и агенти од надвор...Па исто така дел од моите корисници кои сакаат да извлечат некоја банка од осигурањето, бараат стручна експертиза и секој пат ја добиле баш онака како што треба да изгледа. Се разбира истата оди на ревизија во Хрватска, Австрија итн итн и се добива позитивно или негативно мислење. И никогаш и за никого не планирам да напишам нешто на хартија за кое што јас би го јадел, а корисникот би извлекол полза.

А вие пак продолжете да се докажувате и убедувате за некои работи кои се нереални. Малку симнете се на земја, не летајте.

Ние како оштетени сакаме се најново и најдобро, а они како осигурителни куќи сакаат што поефтино да поминат.
Мора да постои баланс, а тој се прави со комуникација и договор, не со инаетење, закани и малверзации.

Да бев сам крив до сега колата ке беше средена!
Сале ти цитираш дека браници и крила не се амортизираат и пак објаснуваш како винер се најдобри.
Те разбирам вработен си таму си го вадиш лебот, секој си го фали својот коњ. Како и да е дно дна сте.
Старите викаат тркалото се врти само што на никој не му посакувам да е како мојава ситуација.
А за држач на фар слободно лепи си го на твојата кола.
Среќа во државава нема закони и ред, иначе само 1-2 компании ке работеа.   

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #326 на: 26 Ноември 2024, 09:31:32 am »
100 стапа по туѓ грб не болат.
Јас да бев проценител ќе ти купев една сива Duck tape ионака колата ти е сива боја,лепи и вози.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3811
« Одговори #327 на: 26 Ноември 2024, 10:36:46 am »
@MecheTo car 😁

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #328 на: 26 Ноември 2024, 11:30:20 am »

Како би профитирал членот @Busav  ако осигурителната компанија му исплати колку што ќе го кошта поправката?
Ако ја поправа во официјален сервис и ако кошта 1500е поправката осигурувањето можи и директно на сервисот да плати со што ете да им се направи кефот на многу луѓе тука,членот ќе остани без ќар.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5930
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #329 на: 26 Ноември 2024, 11:34:53 am »
Подоцна или утре ќе побарам фактура што му дале на другаров од Автонова. Колата е 3 години стара и мислам дека фактурата беше испод 85,000 денари (првична проценка беше 85,000). Нова врата, ново крило, комплет фарбање цела страница. Фарбањето чинело 9,000 денари комплет за цела страница што е доста ниска цена. Мене нова врата (половна) и крило плус фарбање пола браник, нешто под хауба, и цела лева страна ме кошташе 350€.
Се случи незгода на возило од другар - Citroen C3 2021 (го удрија) и има слика, како да постапи?
Да се самоцитирам. Цените биле следни:
- Врата оригинална 45,000
- Крило оригинално 10,000
- Лајсна на крило 7,000
Плус фарбање (не се фарбани фабрички), монтажа и демонтажа на стакла, електроники од врата и слично се стигнало до сума од 85,000.

Возилото е 2021ва година.

Едит: Првично му исплатиле 25,000, а кога однесол фактура од Автонова му исплатиле целосна сума.
« Последно менување: 26 Ноември 2024, 11:40:10 am nestor04 »