Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202082 пати)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2130 на: 29 Јануари 2017, 18:43:06 pm »
ти реков... тури ја на ладење 10-15 мин, се ќе се одмрзне... стисни на даљинското на нај ниска температура (16 е кај повеќето) и вклучи да лади... излези надвор и гледај ја како се растопува самата...

п.с.. прашање.. каменот нај горе зашто ти е забиен во хладњакот? заради бучава или...?
Го пробав тоа со ладење - Малку помогна.
Кој камен ???

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2131 на: 29 Јануари 2017, 18:48:04 pm »
над мразот, најгоре лево во ќошот, на самото виткање на хладњакот и шасијата, нели е тоа забуцан камен? на камче бело ми личи...

едит...

сега зумирав и сватив... моја грешка... тоа така се походило да личи. низ дупката фасадата се гледа, ама малку сенка поинаква и ми заличи на камен... :) ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #2132 на: 29 Јануари 2017, 19:00:57 pm »
Богами моево ЛГ дома многу слабо е користено дека никој не живееше тука, лани нејќеше да чуе да грее. Летово допунивме фреон многууу малце фалеше, сеа зимово 2-3 пати што го пробав и кога беше минус 6-7 како од шала почна да грее.
Во дилема сум дали место него да ставам некој инвертер од Грее, сеа лупам бројки: ако со оваа да ладам летно време ме коштало 400-500денари месечно, колку би било со инвертер?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
НО... главниот проблем зашто воопшто замрзнала овака е затоа што или фали фреон, или компресорот веќе е на "пола копје" со перформанси...

Ја подзачистив климата и видов дека мразот е проширен на задниот дел од н.еденица бидејќи капи вода баш на тој дел.
+ тоа изгледа е замрзнат и изливот на вода што е поврзан со буката и доаѓа до моментот на сликата.
Дали е до фреон или пола копје незнам. Нека се стопли и ке викнам сервис да видат дали има некој проблем.
Ептен е очигледно дека е до тоа. Баш кажи што си направил за да излезе вистината на виделина ако ништо друго.
Не за џабе цел свет се грее на клима уреди и топлински пумпи. :)

Богами моево ЛГ дома многу слабо е користено дека никој не живееше тука, лани нејќеше да чуе да грее. Летово допунивме фреон многууу малце фалеше, сеа зимово 2-3 пати што го пробав и кога беше минус 6-7 како од шала почна да грее.
Во дилема сум дали место него да ставам некој инвертер од Грее, сеа лупам бројки: ако со оваа да ладам летно време ме коштало 400-500денари месечно, колку би било со инвертер?

Зошто да го менуваш? Ако си грее како што треба нека си тера. :)
Од Грее види го Ломо (без еко) што е со топач на лед. Многу го фалат луѓево што го имаат.
Ама не очекувај дека од 400-500 ќе намалиш нешто драстично за ладење. Главната заштеда со климите е при греење.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
« Одговори #2134 на: 29 Јануари 2017, 19:07:52 pm »
Пиши на кајгана форум и дилемата(за грее) ќе исчезне.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2135 на: 29 Јануари 2017, 19:38:34 pm »
НО... главниот проблем зашто воопшто замрзнала овака е затоа што или фали фреон, или компресорот веќе е на "пола копје" со перформанси...

Ја подзачистив климата и видов дека мразот е проширен на задниот дел од н.еденица бидејќи капи вода баш на тој дел.
+ тоа изгледа е замрзнат и изливот на вода што е поврзан со буката и доаѓа до моментот на сликата.
Дали е до фреон или пола копје незнам. Нека се стопли и ке викнам сервис да видат дали има некој проблем.
Ептен е очигледно дека е до тоа. Баш кажи што си направил за да излезе вистината на виделина ако ништо друго.
Не за џабе цел свет се грее на клима уреди и топлински пумпи. :)

ако за тебе цел свет е еден мал дел од европа, ондак, да... во право си, цел свет се грее на клими и топлиндки пумпи.... ;)

по прашање на логика, некако не ти е јака страна очигледно... мразот на хладњакот се фатил СКОРО ДО ГОРЕ затоа што куќиштето смрзнало... jeeeeah, right.... :) кога би знаел како работи компресорска единица (намклима или топлинска пумпа), па кога би научил и како реагира во одредени недостатоци на исправност, па после кога би научил како работи инверторот правилно и како со недостатоци некои, ТОГАШ, ќе сватиш каква тешка и зелена глупост ја браниш тука со мразот фатен на хладњакот... ама јбг, толку се учи за било што од зад тастатура, на интернет... а ја што иам монтирано 4-5.000 клими и двојно повеќе сервисирано, незнам ништо, пошто ЕЈ, МОЌТА НА ИНТЕРНЕТОТ Е ГОЛЕМА....  хахахахахаха

и што тоа треба да го довршам како инфо е дека да, со греач ви куќиштето, ќе се стопи долниот дел, ќе истекува кондензатот, но, хладњакот ако има ниет да замрзне, ќе си замрзне пак...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Пиши на кајгана форум и дилемата(за грее) ќе исчезне.
Најпаметно. :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2137 на: 29 Јануари 2017, 19:40:43 pm »
ете дени... пак не го прочита сарказмот на коце....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2138 на: 30 Јануари 2017, 21:59:45 pm »
Епа сега да ви кажам јас како сменив 3 инвертера за 1 недела...
Gree Lomo 3.5ка од што многу ја фалев најверојатно почна полека секој ден повеќе и повеќе да бучи.
Маваше на психа, цела куќа зуеше.
Дојдоа мајсториве наместија гумички на држачи, по втор пат ја расклопија ставија гумички и на трафо и третиот пат ми наместија
нов заменски инвертер кој утре конечно ќе го сменам со Vivax AERI бидејќи таков имам во спална и е одличен.
За разликата во цена ќе ми стават wifi Модули на двата Vivax-и.
Причината на бучење бил моторот. На истиов модел многу почнале да се жалат од истото откако попуштија температурите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2139 на: 30 Јануари 2017, 22:16:33 pm »
Mногу ги фалат Виваксите сите што ги ставија. Погорово AERI заради топачот на мраз. И секако цената. :)

За 37.000 5.5KW никој друг не нуди со тие карактеристики.

Kaко ти се сметките?

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2140 на: 30 Јануари 2017, 22:36:29 pm »
Mногу ги фалат Виваксите сите што ги ставија. Погорово AERI заради топачот на мраз. И секако цената. :)

За 37.000 5.5KW никој друг не нуди со тие карактеристики.

Kaко ти се сметките?
Не знаев дека има греач и Виваксот, за Ломото го видов кога го расклопија наместен е како змија на
подлогата од рамката.
комплет за цела куќа 6000ден.
за греење користам
2 инвертери 1 регистар 24/7
надворешна изолација немам на куќава сеуште.
« Последно менување: 30 Јануари 2017, 22:41:37 pm Pistorij »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2141 на: 30 Јануари 2017, 22:40:24 pm »
Toa e тоа што се бара.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2142 на: 31 Јануари 2017, 00:12:41 am »
Kaко ти се сметките?
комплет за цела куќа 6000ден.
за греење користам
2 инвертери 1 регистар 24/7
надворешна изолација немам на куќава сеуште.

За колкава куќа станува збор и колку соби?

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 200
« Одговори #2143 на: 31 Јануари 2017, 00:24:06 am »
Беко 5,5 10 та година за чудо со еден сервис тс.полнење фреон не дополнување,едина маана на 3 та брзина ми делува доста бучна 42, 000 ден.купена.
Иначе најекономично затоплување е на Гас,за жал Мк сеуште ја немаме таа привилегија.
Good Year

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!