Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1435667 пати)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1230 на: 07 Декември 2015, 21:31:11 pm »
Ај едно прашање:

Имам инвертер клима Carrier мислам е, мноогу ретко се користи, пред некоја вечер кога дуваше ќе дува толку па ќе прекине и ќе се затвори. Сфаќам само да не дува, ама зашто се затвара?

Можеби е во "Defrost Mode" па го топи мразот на надворешната единица.
Забелешка: Немора навистина да има наталожено мраз за да влези во дефрост ! Поефтините имаа поглупа логика и почесто (беспотребно) влегуваат во дефрост.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1231 на: 07 Декември 2015, 22:12:36 pm »
ПРЕДЛОГ ДО АДМИНИСТРАЦИЈА!!
...предлагам да отвори посебна тема само за клима уреди...

од досегашната пракса и искуство, на сите овие теми почетокот беше за греење, за писле да се задрби само за клими и јишто повеќе... дури и некој нешто да праша или каже за друг тип на греење се губи во океанот од пистови само за клими... ќе замре суштината на темата т.е. насловот...

Подршка и од мене за одделна тема, за греење (и ладење) со климатизери. И комплементарно да има една општа тема „греење“.
Факт е дека климатизерите тек ќе стануваат се попопуларен избор за загревање, посебно затоа што луѓево сеуште не разбираат сосема за колкава заштеда се работи. Мислам дека ваквите општи теми другите постови ќе бидат затрпувани со постови за клими (добар пример се темите од други форуми кои ги наброја).

Цитат
Повеќемината познавачи се согласуваат дека споредлива е потрошувачката кога се оддржува една температура, со ситуација каде се запира климата и потоа намалената топлина се надокнадува наеднаш.
Со ова баш не се согласувам.
Ако климата работи без потреба (читај: присуство на луѓе во просторијата) 12+ часа, тогаш воопшто не се согласувам.
^^
Многу зависи од случај до случај. Ако се работи за стан во зграда каде наокулу сите други станови се греат малтене 24/7, тогаш сосема е можно да си во право за исплатливоста. Но за куќа (или поладен стан), мислам дека нема да има голема (финансиска) разлика од постојано догревање и вклучување само по потреба. Тезата ми е дека еднаш кога ќе се излади објектот, треба и доста енергија за да се загрее, а климите поефикасно работат на одржување топлина отколку на брзо загревање од ладно кон топло.

Како и да е... Интересното е дека и во двата опишани случаи, грејач на компресорот е добра работа. Пошто верувам дека прилично добро знаеш што може да се деси со компресорот на „ладен старт“, кога надвор се минусни температури.  ;)

Цитат
Сеуште се разидуваме околу греачот, неговата намена и улога ;)

;D

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1232 на: 07 Декември 2015, 22:35:01 pm »
Придобивката при греење 24/7 е јасна, комфорна температура на просторот во секое време.
Цената за да се постигне тоа може емпириски да се пресмета со помош на:

Вклучување на тајмер пред користење на просторот 1-2 часа може да направи занемарливи разлики во комфорот за прилично пониска сметка.

За мене греењето преку ноќ кога ама баш воопшто нема потреба (ако не се престојува во просторот) е залудно трошење и на струја и на самиот уред баш кога е и најладно. За мене подобро е да се фрлат пари на изолација.

За ладен старт на компресорот аналогија е ладен старт на автомобисли мотор. Но кое возило е опремено со греачи, па дури и од премиум моделите?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1233 на: 08 Декември 2015, 10:07:31 am »
@Онак, убав си е насловот на темата, греење, ладење, климатизација и се` останато околу тоа. Не гледам потреба од друга тема посебно за клими или посебно само за греење. Ова е тема за одржување на температура во домот. Во лето најчесто ладење, во зима најчесто греење. Камо среќа најмногу за клими и топлотни пумпи да праиме муабет, наместо за дрва, ќумур пелети и остали.
Тенк ју!!! И нема да е толку запуфано надвор...

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
Одг:
« Одговори #1234 на: 09 Декември 2015, 10:15:23 am »
Дали некој знае дали е препорачливо да се смене фреон на клима? Значи имам ЛГ 18 ка клима, стара е околу 10 години. Дали ако сменам фреон ќе имам некои придобивки во однос на греење/ладење?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг:
« Одговори #1235 на: 09 Декември 2015, 11:15:41 am »
Се дополнува фреонот ако фали. Секако дека е пожелно и да се исчисти целата и да се провери. Мислам дека на 6 месеци препорачуваат. Ама пореална бројка е 1 или 2 години. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1236 на: 09 Декември 2015, 11:23:57 am »
Дали некој знае дали е препорачливо да се смене фреон на клима? Значи имам ЛГ 18 ка клима, стара е околу 10 години. Дали ако сменам фреон ќе имам некои придобивки во однос на греење/ладење?

Придобивки?
Точно никакви. Всушност можеш само зијан да имаш, ако нестручно го заменат фреонот (со прецизна вага точно да го измерат). Понатаму, дури и со многу добро вакумирање пожелно е зафатот да се прави кога надвор е помала влажноста (и повисока температурата).

Ако некако испадне дека навистина фали фреон, тогаш уште поважно е да се најде причината зошто фали. Инаку тоа „дополнување фреон“ е најчеста финта за земање додатни пари (чест на чесните исклучоци).

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #1237 на: 09 Декември 2015, 11:25:11 am »

Би требало. Кај мене кога го надополнија фреонот, климата почна да си работи како што треба, пошо претходно само дуваше како вентилатор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #1238 на: 09 Декември 2015, 14:32:22 pm »
Колеги клабери ај совет во врска со оваа марка на греалки TESY
http://setec.mk/TESY-CN-03-300-MIS67329
А и не ми е логично оваа е 3кв, а е поефтина од онаа од 2.5кв + метален држач ???
Или пак препорачате некој добри панелни греалки
само да не се од оние кои се палат - веке спомнати во темава :)

Фала однапред на споделените информации

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг:
« Одговори #1239 на: 09 Декември 2015, 14:38:01 pm »
Ваилант.

И посилен панел не значи дека е подобар панел. Јас баш 1кв барав панели и 2кв.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30817
    • CARclub.mk
« Одговори #1240 на: 09 Декември 2015, 15:14:44 pm »
Потврдувам за Vailant, одлични се.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1241 на: 09 Декември 2015, 15:31:23 pm »
...добри панелни греалки само да не се од оние кои се палат - веке спомнати во темава :)

Oксиморон...  ;D

Не кажа за каква намена би ти служеле панелките. За повремено (надгледувано) догревање не се лоши затоа што се релативно евтини, и малку простор фаќаат (и тука завршуваат добрите страни). Ама ако ги планираш за основно греење - еден добронамерен совет е: направи си услуга и одбери нешто друго.  ;)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #1242 на: 09 Декември 2015, 15:42:24 pm »
...добри панелни греалки само да не се од оние кои се палат - веке спомнати во темава :)

Oксиморон...  ;D

Не кажа за каква намена би ти служеле панелките. За повремено (надгледувано) догревање не се лоши затоа што се релативно евтини, и малку простор фаќаат (и тука завршуваат добрите страни). Ама ако ги планираш за основно греење - еден добронамерен совет е: направи си услуга и одбери нешто друго.  ;)

Две намени : 
- за повремено (надгледувано) догревање на простор од некојси 40м.
- за 1 соба од околу 22м2.

Ваилант.

И посилен панел не значи дека е подобар панел. Јас баш 1кв барав панели и 2кв.
Потврдувам за Vailant, одлични се.
А како што гледам и најскапи се :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #1243 на: 09 Декември 2015, 16:21:30 pm »
Јас ги препорачувам Stiebel Eltron и AEG, ради позитивно претходно искуство, а не ги препорачувам Thermor.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #1244 на: 09 Декември 2015, 18:49:54 pm »
Јас ги препорачувам Stiebel Eltron и AEG, ради позитивно претходно искуство, а не ги препорачувам Thermor.
AEG си „вриштат“ кај мене дома, без мака веќе 5-та зима...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.