Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1196745 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг:
« Одговори #1021 на: 23 Август 2015, 18:46:27 pm »
Кaде дa нaјдaм ХЕРЦ вентили зa пaрнo греење?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Одг:
« Одговори #1022 на: 23 Август 2015, 19:37:56 pm »
Energosistem,  kaj cementara Usje.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг:
« Одговори #1023 на: 23 Август 2015, 22:11:47 pm »
^фaлa зa инфoрмaцијaтa....увoзникoт нa ХЕРЦ вентилите бил вo Скoпјaнкa вo Аерoдрoм пa ке пoминaм дa видaм

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1024 на: 23 Август 2015, 23:10:52 pm »
Кaде дa нaјдaм ХЕРЦ вентили зa пaрнo греење?

прв и единствен увозник на ХЕРЦ вентили е КОСКОМ.. се наоѓа во т.ц. скопјанка, на 1-ви спрат, над автобуската.. поздрави ги од кано за попуст...

едит...

^фaлa зa инфoрмaцијaтa....увoзникoт нa ХЕРЦ вентилите бил вo Скoпјaнкa вo Аерoдрoм пa ке пoминaм дa видaм

си дознал више...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Soldier

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #1025 на: 24 Август 2015, 12:28:06 pm »
Дали водата што ја користи системот на геотермални пумпи преку бунар, се враќа назад во друг бунар, или истата вода кружи низ системот ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #1026 на: 24 Август 2015, 12:41:28 pm »
Се враќа во друг бунар на извесна оддалеченост.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1027 на: 24 Август 2015, 16:22:12 pm »
Дали водата што ја користи системот на геотермални пумпи преку бунар, се враќа назад во друг бунар, или истата вода кружи низ системот ?

Се враќа назад преку друг бунар како што кажа Дени, а може и да не се враќа - зависи колку вода црпиш од бунарот и дали може количеството на вода да се обновува по природен пат - дождови и слично.

Зависно од системот, дали ти е директен или индиректен... Кај директниот систем водата од бунарот кружи низ системот, а кај индиректниот има топлински изменувач, и во овие системи кружи друга вода, која не е корозивна по цевките од системот.

Директниот систем ретко се користи пошто солите што се растворени во водата од бунарот се многу корозивни по цевките од системот.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #1028 на: 24 Август 2015, 18:38:15 pm »

Moже да не се враќа назад водата, а може и се чудиш после зошто ти пропаднала куќата...  :D
(кој не верува нека пребара малку по нетов)

едит:
Директниот систем ретко се користи пошто солите што се растворени во водата од бунарот се многу корозивни по цевките од системот.

Што се решава многу лесно со употреба на PEX цевки... но и онака зошто би употребувал железни цевки?
Проблем е затнувањето на цевките со разни наслаги, песок, итн но посебно бигор (и посебно во варовнички крај, како нашиов).

Closed loop е најефикасна варијанта, вода или антифриз (гликол) се движи низ затворен систем цевки. Длабоки вертикални U цевки се подобро решение, ама и со хоризонтални е можно - ама далеку понеефикасно. Но тоа се компензира со поголема должина на цевките, мал проблем за некој што има поголем имот. Но мора да се доволно длабоко поставени цевките, да се под точка на замрзнување кога се екстреми температурите.
« Последно менување: 24 Август 2015, 18:47:19 pm Van »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #1029 на: 17 Септември 2015, 11:28:46 am »
Клабери, совет/мислење околу избор на инвертер

Ќе се користи за загревање на дневна, кујна и спална во вкупна површина од ~40 кв. Куќата моментално е изолирана до термо фасада и има термопан прозори. Како резервна варијанта е планирано и мала трајножаречка печка на дрва/брикети од 7/8 кв што како за амбиент што за ладните зимски денови.

Е сеа, изборот е за Тошиба (позитивно искуство ја имаме веќе 5 години) само кој модел и од која серија. Се бара 16к БТУ па така ова се моделите во игра:

AvAnt inverter
RAS-167SKV-E5 цена ~48.000
http://www.aircon.com.mk/gallery/AVANT_2013.pdf
http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2014/11/Toshiba-AvAnt-6-_MK.pdf

SUZUMI PLUS
RAS-B16N3KV2-E цена 62.000
http://www.aircon.com.mk/gallery/Suzumi_Plus_2013.pdf
http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2015/07/Toshiba-Suzumi-Plus-inverter-Model-2015reduced.pdf

Е сеа гледам има 2 дистрибутери Енергија и Аиркон, ние знам од Аиркон го земавме ...

За монтажа ќе биде задолжен еден член овде :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1030 на: 17 Септември 2015, 11:40:11 am »
Сузумито е многу подобар модел за греење, ме мрзи сега да ги барам еуровент репортите за двата модела (ги имаш постирано некаде на Кајгана, на темата за економично греење). Јас Сузумито ќе го монтирам наскоро кај мене (нешто помала просторија).

Да беше пред пола година работава, ќе ти препрачав Gree - пред дистрибутерите да ги зголемат цените. И сега се солиден избор, ама кога беа поевтини беа дефинитивен апсолутен бест бај за инвертор клими.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1031 на: 17 Септември 2015, 11:51:45 am »
И ја претпоставувам дека е подобар, двоклипен компресор, повеќе филтри ... али 15,000 денари, тука ми е муабетот :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1032 на: 17 Септември 2015, 13:29:21 pm »
Не само техничките и квалитативни разлики, туку како тоа се одразува на моќноста во услови на ниски температури, и колку пати ќе влегува во дефрост, па минимална потрошувачка за одржување температура.
Тошиба не ги прават најмоќните уреди на пазарот (во поглед на сирова сила), ама прават штедливи и квалитетни клими. Затоа и одбрав Тошиба пред други брендови.

Иначе филтри, јонизатори, итн, тоа се повеќе за мачкање очи и маркетингшки блинг, одошто што се одлучувачка карактеристика кај некоја клима.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1033 на: 17 Септември 2015, 16:28:33 pm »
И ја претпоставувам дека е подобар, двоклипен компресор, повеќе филтри ... али 15,000 денари, тука ми е муабетот :)
Штом си имаш термо фасада и прозори, земи си ја подобрата и поскапа и мислам ќе немаш потреба од дополнително грејно тело.

http://www.aircon.com.mk/mk/product/7/Super-Daiseikai-6.5-
Оваа што цена има? Подобра е или не?

Van, ако не ти е тешко, пушти некој линк од "Gree" што сакаше да ги препорачаш да поразгледаме уште нешто од најубавото греење за мрзливи то ест практични луѓе :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1034 на: 17 Септември 2015, 19:12:14 pm »

Их, Даисекаи е повисока класа од Сузуми. Aко правиме паралела на Тошиба - Мерцедес, тогаш Даискеаи за Сузуми (за Тошиба), е тоа што ЕС класа е за Е класа (за Мерцедес). :)
Ама тешко дека Даискеаи е исплатливо купување, повеќе е луксуз отколку заштеда (уште една паралела со претходниов муабет).

За Гри ќе побарам дома, иако сега се излезени нови модели а тоа што јас имам е за старите модели. Генерално, Гри се квалитетни клими за парите - посебно за моќност во греењето. Без многу филтри-милтри и шминка, ама со важни ситници како на пример грејач на изменувачот во надворешната единица.
Добри клими, најдобри од евтините... иако квалитетот на изработка не е како кај јапанците.