Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197140 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1050 на: 05 Октомври 2015, 12:02:35 pm »
Тука фирмите плаќаат рекет и мора да додадат на маржата.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1051 на: 05 Октомври 2015, 15:51:43 pm »
да.. и кокошарникот ти остави една убава црна дамка на бехатонот... да се сеќаваш на мене увек кога ке ја видиш... :)

за греењето ке кажеш после 2-3 месеци користење :)

Да да. Баш се чудеше мајка ми од кој е.   :D :D
Татко ми го пушта навечер околу пола саат, сега му е мерак да му е топло без да пали шпоре. Како што е изолирана куќата одвнатре и однадвор, осеќам дека зимата ќе биде многу топло.

пс. Струјата уште не била средена. Два дена по ред главниот мајстор оди на гроздобер.   >:( ;D

убава кола има мајсторот... :)

сега само да подпрашам... пушта по пола саат, ама и горе грее нели? после 15-ти затварање горе...  ;)

а што се однесува до изолацијата... одсекогаш велев дека никогаш не се жали на пари за изолација...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1052 на: 05 Октомври 2015, 16:18:38 pm »
убава кола има мајсторот... :)

сега само да подпрашам... пушта по пола саат, ама и горе грее нели? после 15-ти затварање горе...  ;)

а што се однесува до изолацијата... одсекогаш велев дека никогаш не се жали на пари за изолација...

Да да. Секаде грее. Затварање горе дури кога ќе почне грејна сезона. Знам дека го пушта така, од ќејф, од главниот термостат (официјална верзија е дека му е ладно, плус да се разработи малку  ;D).

Него, кога ќе почне грејна сезона, може едната сонда да се исклучи од осигурачот, нели? Прво се исклучува самата сонда, после се затвара вентилот на горен спрат, па после долу на сондата. А за вклучување, прво се отвара вентилот горе, па се отвара вентилот на сондата, а после се вклучува од осигурувачот. (Ако добро запамтив).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1053 на: 05 Октомври 2015, 17:01:17 pm »
Luki немој да памтиш, туку пишувај. И јас имам кано систем со три сонди од Кано и сто пати му се имам јавено да го малтретирам за глупости. Пошто срам ме фати си запишав се што ми кажал, малте не едно мини упатство си направив и сега помалце го гњавам. Запиши си се што ти кажал и немаш гајле.  Сега кога ќе доаѓа да му прави редовна проверка пред сезона има и видео туторијал да направам. ;D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1054 на: 05 Октомври 2015, 18:15:16 pm »
хахаха... ок... и видео нека падне ако треба...

луки... гасиш осигурач, па затвараш сонда на вентил. вентилот за горниот спрат да го изгасиш е последен. за пуштање, обратно. прво горниот спрат го пушташ, па вентил на сонда, па креваш осигурач...

вака сега... има и други членови на форумов што сум им турил парно.. едноставно правило зацртајте си:

несмееш да пуштиш струја додека не обезбедиш циркулација на водата или обратно: несмееш да затвараш циркулација се додека има пуштено струја... што всушност, овие две работи се едно те исто....

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #1055 на: 15 Октомври 2015, 19:55:50 pm »
Повторно јас со прашање за котлите на Пелети. Денеска бев на Технома со намера да разгледам котли на пелети. Немаше многу избор, но од понуденото во очи ми паднаа 3 модели, еден од нив веројатно ќе биде земен. Ако некој има исксутво или има слушнато нешто за селдниве модели нека каже.

1. Alfa Plam Commo Compact 22.6KW, 99.800 Без додатни трошоци
Овој котел ми се бендиса највеќе од повеќе причини. Како прво во него е вметнато се т.е. пумпа, експанзионен сад, сигурносни вентили... така да нема да има потреба да докупувам некој работи што кај другите котли би ме коштале 200-250 евра. Исто така ми се допаѓа што е производство на Алфа Плам па сигурен сум дека нема да иам проблеми со сервис во блиска и далечна иднина. Исто така и изработката му е одлична и беше еден од подобрите што ги видов. Заради компактниот простор во кои што трбеа да стои ми се допаѓа и тоа што е со мали димензии. Негативности ми се што не е 25kw, што резерваров за вода му е само 35.5л, за ова незнам дали е малце ама гледам другиве имаат нешто повеќе. Исто така не ми се допаѓа што резервоарот му собира само 45кг пелети па ќе треба да се полни почесто.

2. Alfa Plam Grande 28KW - 128.300 + Потребни Додатоци
Предностите се скоро сите и од предходниот. Малце димензиите ми се проблем но верувам ќе го собере. Незнам дали се исплаќа да се даваат +500 еу кога и другиов котел ќе задоволи греење за 120-30 квадрати колку што активно користиме секодјневно.

3. ThermoKoz Slimpel 25KW, 117.000 + Додатоци.
Наизглед исто и овие ми изгледаа доста квалитетно. Резервоарот му собира 43л вода. Малце ми е непозната фирмава и тоа ме плаши. Увозници се Термо Солар од Тетово.  Исто проблем со димензиите и ќе биде ептен кнап во просторот а и незнам дали покрај него ќе собере пумпи и слични додатоци.

4.ThermoFLUX Pelling 25KW - 127.000 ден. + Додатоци
Исто еден од наизглед котлите со подобра завршна изработка. Се ми изгледаше добро и стегнато на него. Ми се пофалија дека е со тројна промаа иако незнам што значи тоа. Резервоарот за пелети му е задоволително добар што е плус за него. Покрај ценава незнам дали е подобар избор од 28цата на Алфа Плам но и овоје во изборот.

Совет и помош се добредојдени ? :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #1056 на: 15 Октомври 2015, 20:03:41 pm »
Саше пред да се одлучиш 100%, распрашај се овде за да ти дадат опција. Увозници се за Даикин и по тоа што го читав по интернет имаат интересни солуции.

http://pakson.net/index.php
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1057 на: 15 Октомври 2015, 21:00:56 pm »
Саше прашај дали можеш да ставаш наместо пелети семки од цреши, вишни. Вујкото на сопругата веќ трета сезона се грее така и му е дупло поевтино.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1058 на: 16 Октомври 2015, 18:41:28 pm »
Интересно, но толку отпадок мора да земе од некоја фабрика.

Отсутен Alex.mkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #1059 на: 16 Октомври 2015, 20:31:27 pm »
ThermoFLUX Pelling 25KW  го имаме на работа поставен е да затоплува приближно 150-180 квадрати во канцелариите, не се нешто задоволни од топлината што ја испорачува, а и знам дека и доста голем потрошувач е, ќе се распрашам баш подетално утре за него

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #1060 на: 17 Октомври 2015, 03:04:12 am »
Баш кажи како се задоволни од ТермоФлуксот. Кај мене се работи за затоплување на помала квадратура, така да веројатно и потрошувачката би би била на тоа ниво како кај вас. Сега малце ги разгледував по техничкиве спецификации и гледам дека и AlfaPlam Commo Compact e 25KW,  22.6KW е по се изгледа топлината која ја предава директно во системот за топлење, додека 2.5KW е загубата, т.е. топлината која ја предава во просторијата каде што е поставен. Барем како што успеав да си протолкувам од страната на Алфа Плам.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Soldier

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #1061 на: 17 Октомври 2015, 09:11:49 am »
Ми треба помош за електрични панелни греалки.
Стара градба, стан од 35 квадрата. Колкави ќе ми требаат и од каде да земам најповолно

ФАла многу

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #1062 на: 17 Октомври 2015, 09:17:52 am »
Soldier, зависи од распоредот на станот, дали 35 квадрати е една соба/гарсоњера со кујна или поделено е на мали собички? Претпоставувам гарсоњера. Две панелки конвертори, Јас би одел на Валијант еден 3.5 кв и една 2 кв би завршиле работа. Доколку сакаш да го решиш и ладењето една панелка од 3кв и еден инвертер мидеа или грее
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1063 на: 17 Октомври 2015, 09:22:02 am »
Панелките се живо срање, јас би одел со уљени радијатори со иста потрошувачка но и многу подобро загревање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #1064 на: 17 Октомври 2015, 09:45:28 am »
Јас би одел со клима уред од 7kw и панел или уљан. :)