Onak
Кажав општо за тие "мајстори", пак ќе кажам и тој велеше осет и го еба на крајот, сите имаат различен осет.
Да не се правиме на тошо, се знае дека за се не е потребен момент клуч.
Преку к@р ми е од "мајстори" еден куп ми заебале работи по дома.
Имав еден мајстор у комшии

стегаше глави од осет. Пошто имал многу стегнато. Па малтене секоја кола му се враќаше по два три дена на повторен ремонт

Па на вториот ремонт го палеше момент клучот.
@onak
Радијатори можеби не се стегаат на зид со момент клуч, пошто ги стегаш држачите, а не радијаторите (тие висат на нив) но постоље за чилер односно неговите штрафови се стегаат со момент клуч...
Мутерче за заземјување кое има под себе две шајбни, па макар било и м4 се стега со момент клуч. И уште еден куп други штрафови. Да не ги набројувам. Обично каде што има движење и ротација итн итн...
btw да кажам и една догодовштина.
На трките во Бузет, кога Иџе беше прогласен а првак, во соседните боксови имаше хрватски такмичари и механичари. Они тркалата ги стегаа со момент клуч! Никако од осет.
Кога го прашав зуби, нашиот механичар дали и они ги стегаат со момент клуч тркалата, ми рече и се насмевна: Не бе каков момент кључ, од осет се стегаат...

Океј, не знаев дека моментот на стегање се постигнува со искуство

Но секаде онаму каде што има потреба или некаков ризик за оштетување на материјалите, или спроводливост, безбедност, момент клучот е незаобиколен алат. Јас секогаш го употребувам!