Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200353 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #765 на: 20 Јануари 2015, 17:48:21 pm »

И ти си во право. :)
Ама јас лично, јас имам две леви раце. А не иде од пријателот да барам услуга за трет човек што не го ни познава.

Плус работава е проста како грав. Се што треба да направи е да го отвори бољерот, да го исчисти бигорот од грејачот, и потоа да го искриви (рашири) грејачот за да не биде толку блиску до цевката каде што е термостатот.
Се разбира освен ако не е отиден грејачот (или термостатот). Ама пак ќе мора да се исчисти бигорот, а тогаш што е проблем да се проба тоа што го напишав?  :)
Пријателов вели дека кај десетина Аристон бољери што ги сервисирал видел ист проблем. А на тие што лично ги инсталирал, превентивно го искривил грејачот и проблемот не се јавил.

@osmica8 ова треба да можеш и сам да можеш да го направиш (или со некој пријател), посебно сега кога знаеш што е веројатна причина за проблемот. За нешто што можеш сам -нема потреба да плаќаш сервисери, но ако инсистираш можам да го дадам телефонот од човекот па договарајте се.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #766 на: 20 Јануари 2015, 19:34:12 pm »
Моето прашање беше многу едноставно, ама излезе од контрола.

Јас само прашав, што покрива гаранцијата?
Дали да го враќам или да го отворам?

Сум отворал многу посложени работи од бојлер, така да.......... не е проблем.
;)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #767 на: 20 Јануари 2015, 19:36:48 pm »
Треба и внимателно да се стегаат штафовите, еден го ебавме почна по малку да пушта.
Си треба момент клуч и за бојлери :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #768 на: 20 Јануари 2015, 21:36:41 pm »
   Abe gledate deka coeko pojma nema ama ne vi teknuva da mu svrsite rabota.Bitola da bese dosega 5 dusi ke se javea ke svrsea rabota i meze,pivo i muabet ke padnese.
пошто имате многу слободно време затоа... овде во скопје се трча кога се работи...:)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #769 на: 20 Јануари 2015, 21:39:57 pm »
извинете за дабл пост од моб. сум

Треба и внимателно да се стегаат штафовите, еден го ебавме почна по малку да пушта.
имам отворено и затворено илјадници бојлери без момент клуч... ниеден не прошлајфувал до сега. треба да се има осет колку и до каде се стега. главниот проблем е што кога е во прашање вода сите стегаат до крај... е па не треба така..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #770 на: 20 Јануари 2015, 23:31:46 pm »

имам отворено и затворено илјадници бојлери без момент клуч... ниеден не прошлајфувал до сега. треба да се има осет колку и до каде се стега. главниот проблем е што кога е во прашање вода сите стегаат до крај... е па не треба така..

Odi svrsimu rabota na coeko.Po sekako gi prajs miljon kilometri niz Skopje so ke ti smenat 5 minuti rabota.Duri sedis tuka na kom. mozis da zavrsis opstokorisna rabota.Za da ne mi recis nemam vreme denes jas ke ti recam odi utre.Cisto dobronamerna diskusija.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #771 на: 21 Јануари 2015, 00:04:20 am »
  Odi svrsimu rabota na coeko.Po sekako gi prajs miljon kilometri niz Skopje so ke ti smenat 5 minuti rabota.Duri sedis tuka na kom. mozis da zavrsis opstokorisna rabota.Za da ne mi recis nemam vreme denes jas ke ti recam odi utre.Cisto dobronamerna diskusija.

па мислам, човекот си се изјасни:

Моето прашање беше многу едноставно, ама излезе од контрола.

Јас само прашав, што покрива гаранцијата?
Дали да го враќам или да го отворам?

;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #772 на: 21 Јануари 2015, 00:13:20 am »
;)

И кажи после што биднало, ме интересира дали е истиот проблем.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #773 на: 21 Јануари 2015, 08:36:50 am »
Ќе пишам.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #774 на: 21 Јануари 2015, 08:41:13 am »
И слики да ставиш, како туторијал нешто.
Како се чисти бигор од бојлер, + како да го модифицирате Аристон бојлерот да не ви фаќа каменец!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #775 на: 21 Јануари 2015, 09:49:27 am »

Сите мајстори се прават, осет требало да имаш...
Не, си треба момент клуч за исто да ги затегнеш, сите раце не се исти, само тешко дека за бојлер ќе се најде со колку нм треба да се затегне.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #776 на: 21 Јануари 2015, 10:05:26 am »
Како се чисти бигор од бојлер, + како да го модифицирате Аристон бојлерот да не ви фаќа каменец!

;D ;D ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #777 на: 21 Јануари 2015, 10:24:21 am »
Сите мајстори се прават, осет требало да имаш...
Не, си треба момент клуч за исто да ги затегнеш, сите раце не се исти, само тешко дека за бојлер ќе се најде со колку нм треба да се затегне.

па затоа се мајстори бе пиле... бојлерот кошта.. хмм... колку? 5.000 денари? греачот кошта колку? 350-500 денари? а момент клуч знаеш колку кошта? колку3-4 бојлери... што измислувате сег момент клуч ово оно? момент клуч е за во автомобили а не за водовод... за стегање штрафови на бојлер се иде на осет... треба да знаеш колку да стегнеш, а не само до крај да стегаш. нема потреба од момент клуч.. и самиот викаш дека тешко ке најдеш колку nm треба за да стегнеш на бојлер.. јас знам колку треба, гледајки го процесот на производство на една фирма го увидов тој момент на стегање на греачот, кај што машински стега, па имаше напоменато со колку се стега. т..е машината на колку им е наштелувана...

ама пак ке повторам, дека затоа си постои поделба на мајстори, секој со својот занает... осетот на рака не се губи, затоа што уствари воопшто не е тоа осет туку е знаење.

да не треба и момент клуч за стегање штрафови со типли во зид кога се местат радијатори? а за спојките на едно парно кај што се работи со алупласт или бакар? и таму ли момент клуч треба? а за холендерите на радијатори за спој со вентили? и таму ли треба момент клуч? а за солари кога се местат на сите тие 100-тина споеви и таму ли треба момент клуч? и таму и таму, сите тие места, ако не знаеш до каде да идеш ке ги престегеш и заебеш... не пиле, туку на осет се стега, бидејки во прашање е искуство и илјадници заштрафени, стегнати, наместени, монтирани и поправени такви споеви, стеги, штрафови, дихтонзи и спојки... и затоа не измислувајте приказни и барање р’чки по прашање на некоја струка и/или професија, поготово ако не сте упатени по тоа прашање и не ви е на вас струка...

втора работа... реченицата СИТЕ МАЈСТОРИ ВАКА ИЛИ ОНАКА НА ОСЕТ... немој сите луѓе кои се бават со некаква техничка струка, па макар и мењање греач на бојлер или вентил на чешма, да ги изедначуваш во смисла на исто ниво (притоа омаловажувајки ги ) со ствање на исто (ниско) ниво, т.е. турајки ги на еден куп.. сите мјстори вака викале, ама они појма немаат...

и како трето, не ме ословувај мајстор, не сум мајстор. јас сум техничар, и по струка и по дипломи а и по вокација... има огромна разлика помеѓу мајстор и техничар.

за тој што го провртел штрафот на бојлерот (кој и да беше)... бидејки тоа е М8 навој, само турете му еден мутер и шајбна рамна од другата страна (горната) на фланшата и притегнете, ке го решите проблемот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #778 на: 21 Јануари 2015, 13:54:07 pm »
за тој што го провртел штрафот на бојлерот (кој и да беше)... бидејки тоа е М8 навој, само турете му еден мутер и шајбна рамна од другата страна (горната) на фланшата и притегнете, ке го решите проблемот.
Добар совет. Туку мене ми е малку комично тој домашниот контекст на интернационалниот збор мајстор.
Мајстор не е поим за приучен неквалификуван (и недоделкан) прост работник. Мајстор е титула, која порано ја добивале само врвните специјалисти во некоја техничка или производствена дејност. Алас, овде тоа е девалвирано на поим за тие приучените работници спомнати погоре.
Јас исто сум техничар по професија (додуша од различен вид во однос на твојата вокација), и некогаш ми е навика да го наречам некој „мајстор„ кога нешто ќе направи навистина добро. Често се случува некој да се навреди од нарекувањето мајстор, па после морам да го објаснувам ова истово.  :)

Пак ќе се нафаќа бигор во бољерот, нема спас од тоа. :)
Ама поентата на кривењето (ширењето) на грејачот е да се оддалечи од термостатот. И кога ќе се нафати бигор, да не бидат споени во едно исто солидно тело (грејачот и цевката од термостатот).

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #779 на: 21 Јануари 2015, 16:50:29 pm »
Onak
Кажав општо за тие "мајстори", пак ќе кажам и тој велеше осет и го еба на крајот, сите имаат различен осет.

Да не се правиме на тошо, се знае дека за се не е потребен момент клуч.

Преку к@р ми е од "мајстори" еден куп ми заебале работи по дома.