...
Да знаеш дека има луѓе што по цела сезона се греат со (предимензионирани) обични фикс спид клими. Да, на студовиве се во загуба (може идат и под СОР 1), но на годишно ниво сепак поминуваат неколку пати поевтино од тие што се греат на разни греалици и панелки, и било кое греење кое стујата ја претвата во топлина во однос еден спрема еден.
Знам, комшивката одма до мене, возрасна жена во пензија грее 12 м2 со 18-ка Фонко (јас 27 м2 греам со 14-ка), има насадно бојлерче за садови и голем бојлер во купатило.
Грее, пере и има потреба од топла вода во купатило 5-пати помалку од нас и пак имаме исти сметки за струја. Научена е на поинаков терк. И не ја замара дека стариот ЦРТ телевизор и троши 250 вати на час, 15 часа во денот или 5.475 часа/год
ЦРТ --> 5500h*0,25KW=1375 KWh
ЛЕД --> 5500h*0.05=275 KWh
РАЗЛИКА ОД 1100 KWh * 6 ден/KW = 6600 ден/годишно или во превод еден 32" ЛЦД на секои 3 години уплатен на сметка на ЕВН.
Користам електронски проточен бојлер и за една година ни загреа 110м3 вода и потроши 1250KW (не, не сум јас луд

, туку самиот проточен бојлер има отчитување на потрошувачките ) што е 120 KW/месечно и е смешно малку во однос на комфорот кој го имаме и што никој не се оптеретува кога и колку се тушира, мие раце, пере заби и слично.
Да се вратам на примерот со комшивката. Таа вероватно се однесува слично како нас, има секогаш топла вода ама од 2 класични бојлери, грее нон-стоп околу 100 литри вода и има вероватно слична потрошувачка на струја со нашата. Супер, ама има 5 пати помалку потреба а иста потрошувачка.
Ако продолжам со анализа за шпорет, фрижидер, машина за алишта, садови, осветлување ... отиде SQL базата на форумов
Потполно се сложувам со тебе, мање-више ист процес на размислување не води до исти заклучоци.
Јас само сакам да инвестирам во енергетски-ефикасна, технолошки напредна и современа (што само по себе следува и скапа) опрема, не оти имам пари сега, туку за да имам пари после.