Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200219 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #525 на: 23 Октомври 2014, 09:06:13 am »
-25 ДОЏИ ЈУЧЕ... а и тоа -20 е доста дискутабилно...

Се слагам.
Само не заборави дека заради фактот дека ке греат и на -20, па и -25, ставаат дополнителни греачи во тацните и на хладњаците, ај да не бидам неписмен, на разменувачите на топлина :) (дени ке се сипе).
Прво ставаа послаби греачи, сеа не ме чуди да ставиле и од 1 киловат за да го топи мразот кој ќе се нафати околу од кондензатот.
Не мислисш дека им текнало оваков трик? Со тоа што наместо 1 киловат на греење, ке троши 2, а па мислиш некој ке се сети дека можеби и такво нешто е направено??? Не верувам, а ти?
Битно ке има клима која ке грее на -20, ке троши 2 киловата а ефикасност како фен :)
Не ти се чини некако така дека направиле?

Инаку @Sase_91 ако имаш можност, гледај инвертер клими и заобиколи ги Самсунг во широк круг.
Разгледај за ефтина варијанта Вивакс, со ознака GEXI, GREE викаат дека не биле лоши, ама ако треба да давам 45 000 за GREE сигурно тоа нема да го направам него ке си земам Тошиба.
Треба многу да се внимава при избор бидејќи има клими кои се со постар тип на компресори и викаат дека греат и до -15, а уствари не е така него работат до -5.
Тоа обично го пишува на корисничките упатства или сервисните упатства.
3,5 киловати ке ти бидат доволни за греење на таа просторија. Јас со тошибата 33 без проблем ги загревам. На ладење е 3,5 а на греење 4,2 по техничка спецификација.

И немој да мислиш дека ке работи исто толку ефикасно на +7 степени, на која што температура ги вршат мерењата, на 0 степени и на -5 па надоле.
Инаку на -15 степени климата ке работи, ама ефикасноста ке и биде на минимум, а потрошувачката на максимум.
И за тоа треба да бидеме свесни. -15 е максимална минимална температура до која што климата може да работи, а не да се грееш топ :)
Барем јас така мислам. Се уште немам такво искуство :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #526 на: 23 Октомври 2014, 09:40:08 am »
Инвертер клими гледам само, инвертер се тие за кој што зборував погоре. Инаку буџетот е до кај 60.000 денари+/- и климата треба да е 5ка. За таа цена не верувам дека ќе најдам Тошиба 5ка. но секако дека ќе се јавам во Енергија да видам што има.

Видов во Техномаркет Панасоник, но ма разочара зошто пишува само дека грее до -5 што е премалце. Исто така тука е и ЛЏ то која ја зборувам од прееска :) Релативно мал избор имаат Техномаркет и Нептун. Знам инаку дека неможе да се очекува на -15 да се грее со клима затоа и напоменав дека во таа просторија се има и шпрет на дрва кој нема да се извади, така да ако дојде такво зимо со -10,-15 ќе се  активира шпоретот. За ГРЕЕ ме фана мисла зошто компресорите им се доста поголеми од ЛЏ, Самс... а и по форуми читав дека компресорите им биле заеднички со Даикин, а Даикин е одлична марка за климатизација.

Досега значи се ови подолниве плус ГРЕЕ, кој веројатно ќе отпадне по ваша сугестија :)
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=205868
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=210248
http://www.technomarket.com.mk/products/09134581/lg-p18el-ns2-p18el-ul2

Знам дека сум досаден :) Огромно фала за помошта!
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #527 на: 23 Октомври 2014, 09:47:59 am »
Види, во последната реченица на Сале ти е добро срочено. Ако, на пример, клима уредот може да ја загрее просторијата на максимум 26 степени кога надворешната температура е 5 степени, и за тоа се потребни X потрошени KW струја, кога температурата ќе падне на -10 (немој ни да помислуваш на -15), иако клима уредот е во состојба да работи, без разлика на технологијата, тој прво тешко дека ќе постигне 26 степени во просторијата, второ и да постигне, ќе му бидат потребни 4 или 5X KW струја за тоа да го постигне. Ефикасноста се намалува драстично. Значи, дури и да работи клима уредот, не очекувај дека ќе биде тоа на на приближно ниво, како што загрева кога е надвор 5 или 6 степени

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #528 на: 23 Октомври 2014, 10:29:51 am »
баш така... колку пониска температура, толку помала искористливост... на -5 веќе дури и е порамнета топлинската енергија со потрошената елкетрична... нели, климите се декларираат како 1:2,5 во однос потрошено-дадено.. на -5 е 1:1, а под тоа веќе и се намалува искористливоста уште повеќе, па практично, поекономично ти е да пуштиш греалка одошто клима... ама кој тоа да го свати. јас и претходно кога зборев дека клима не е за греење, туку за ладење, бев исвиркан.. не на овој форум толку многу, колку што на кајгана... таму има некои СТРАШНИ експерти кои се знаат, па во темата за греење, увелико се збори за клими и се претставени како бог и батина, секако и како ненадмашен склоп кој е единствено добро решение. пробав да се објаснувам, ама џабе. има некои момци кои работат слична тематика, сите се откажаа од таа тема и од дискусија по тоа прашање поради експертите кои читнале некој ред по интернет и сега се знаат, а всушност, само си го оправдуваат својот личен избор и шират мнооогу грешна пропаганда.

да се разбереме, клима е добра за греење до некои температури над 0. под тоа, не. поготово луѓе што имаат проблеми со астма, провев, прашина и слични работи... единствено решение им е парно (радијаторско топловодно греење)... тоа как ке ве згрее, неможе ни една клима... кога климата ке прекине да дува, ладно низ дома за 5 минути...

тоа со греачите, сале што го спомна... тоа е стара финта. и го има употребено во тошиба компресорите (инвертери) од пред 10-тина години, експериментално. има сензор за температура на компресорот. чим тргне, а е под таа и таа температура, греачот (во форма на бакарна жица како калем) почнува да го грее компреорот, се додека не постигне минимална раб. температура.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #529 на: 23 Октомври 2014, 11:53:41 am »
Сабајлево кога станав и уклучив греење решив да измерам некои параметри па испадна следнава табела

Мојата соба е измеѓу 13 и 14 квадрати а се греам со панел AEG 3.5kw.
Во првиот половина час за 0.9kw температурата се качила за 1,8 степени а во вториот половина час за 0.6kw температурата се качила 0,8 степени.
Вкупно потрошени 1.5kw и зголемување на температура од 2,6 степени.
Инаку панелот не беше уклучен на максимум туку на 5. Иако незнам што во принцип тоа значи бидејќи исто грее на сите нивоа претпоставувам дека интервалите на пауза му се поголеми ако е помало ниво :D. Али има од 1 до 7 и максимум значи 8 нивоа.
Сега откако ја постигна температурата што ја преферирам а тоа е помеѓу 22 и 23 степени ќе го намалам на 2 па претпоставувам уште помалку ќе троши.

Надворешната температура ја гледав од тука.
http://meteo.ugd.edu.mk/Default.aspx?stanica=3

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #530 на: 23 Октомври 2014, 13:34:15 pm »
@Sase_91
Остави го Нептун како последна опција. Јави се во Енергија, слушни се со нив и мислам дека до 60к ќе добиеш одлична понуда. Ке им ја објасниш состојбата каде што ќе се Монтира климата, односно димензија на собата и изолацијата на куќата, како и состојбата над и под тебе. Ќе добиеш понуда што би го задоволувало твоето побарување. :-) Кај нив има и опција да се купи на рати. :-)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #531 на: 23 Октомври 2014, 15:47:00 pm »
Саше има пара, не му требаат рати, утре ќе отидеме до енергија и ќе видиш што се професионалци, без клима не се враќаме во велес.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #532 на: 23 Октомври 2014, 19:14:07 pm »
Аоу, извини тогаш.  :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #533 на: 23 Октомври 2014, 19:25:33 pm »
Ептен вицкаст е МАРЈАН :), да имав кеш ќе си купев кола нова :) а и секако не е за мене климава. Инаку утре ќе поминеме со него и до Енергија и до Техномаркет па ќе видам што ќе испадне. Фала на сите за советите, помогнаа многу.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2216
« Одговори #534 на: 27 Октомври 2014, 20:24:42 pm »
Дали може некој да ми потврди мит за инвертер клима уредите. Имено дечкото во продавницата ми има кажано да не ја гасам климата кога не сум дома, туку да ја ставам на 17-18 степени (греење), така вика дека помалку ќе трошела струја и полесно ќе загревала просторијата кога ќе ја пуштам.
Има некаква врска муабетов или тешко?
>>>>><<<<<

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #535 на: 27 Октомври 2014, 20:27:33 pm »
Има...
И јас не ја гасам сега, деновиве. Инаку кога ја уклучував за по малку, глупо е да ја оставам ако нема никаква, ама апсолутно никаква потреба за греење.
Сега преку ден ја ставам на 17, колку да одржава по малку, попладне ја пуштам на 21 и за 10 минути прави Бања Лука.

@Sase_91
Добар си?
Онака само да прашам пошто си пун ко брод, за да не се налути другарти Марјан. :)
Да не случајно зема нешто?

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #536 на: 27 Октомври 2014, 20:35:10 pm »
каква клима имаш саше? јас земав vivax geei 12000 btu
>>>>><<<<<

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #537 на: 27 Октомври 2014, 21:36:41 pm »
Toshiba AvAnt, RAS 137

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #538 на: 27 Октомври 2014, 21:38:17 pm »
Поефикасна е да згрее додека е топло надвор преку ден, отколку да се мачи приквечер да загрева кога надвор е поладно.

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #539 на: 27 Октомври 2014, 22:04:21 pm »
А потрошувачката ?
>>>>><<<<<