Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200362 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #330 на: 24 Февруари 2014, 20:36:12 pm »
Samo za ladenje, za greenje imam parno

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #331 на: 24 Февруари 2014, 21:41:22 pm »
Beko-то лади кине. Немораш да даваш толку пари за друга.
Сосема доволна ке ти биде. Мислам дека за Бекото имаш и варијанта со продолжена гаранција, така да добра варијанта ти е за 10 евра да си ја докупуваш со редовен сервис на година дена.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #332 на: 24 Февруари 2014, 23:47:59 pm »
да, ама редовниот сервис не е бесплатен...

значи... ако е веќе за ладење, тогаш било која. мада самсунгот беа добри т.е. подобри од бекото во име на издржливост и долготрајност... НО.. уште од тоа време кога кренав раце од активно работење со климите (сега сум пасивен) сконтав дека полека ама сигурно климите станаа исти К у друго паковање со брендот... имаш класа на евтини клими и класа на скапи клими. кинески вс малезиски. малезиските се поквалитетни во секој случај... но и поскапи во било кој случај.. од понудениов избор помеѓу двете клими и двете спаѓаат во ист ценовен ранг т.е. евтини клими... бирај ја онаа со поголема гаранција и/или услови што повеке ти одговараат.

тоа е мојот совет.

инаку, со оглед на слабата состојба со парното за ова зимо, следново лето се рестартирам за работа со клими. го извадив климаџискиот алат и зачистив од мувла...  ;D

договорот со техномаркет деновиве го обновувам, така да мојата фирма ке биде официјален монтажер и сервисер на техно маркет (една од многуте фирми). исто така во преговори сум со нептун.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #333 на: 25 Февруари 2014, 15:34:22 pm »
фала, тогаш можно е доста веројатно да го земам БЕКО-то има 5 години гаранција само денес ке видам енергетска класовна разлика дали има со Самсунгот.

Малце се испедерчени бидејки ми вика Самсунгот има поскапа монтажа..глупост невидена

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #334 на: 25 Февруари 2014, 16:42:44 pm »
Така, де...И за инвертор наплаќаат 100 евра за монтажа, а за обична 60.
ЛоЛ...
Нека ми каже некој само која е разликата на монтажата од инвертор до обична клима, а со тоа да ја потврди и оправданоста на разликата во цена.
Македонски дебилизам се вика тоа!

@onak
имам напишано дека редовен сервис е чистење и контрола за 10 евра. Со тоа добиваш печат за редовно сервисирање од овластен сервисер и продолжена гаранција од уште една година.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: Re: Греење, ладење, климатизација и се останато окол
« Одговори #335 на: 25 Февруари 2014, 16:43:55 pm »
А доплата 15 евра за метар цевки...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #336 на: 25 Февруари 2014, 16:45:56 pm »
А доплата 15 евра за метар цевки...

Со секоја клима имаш 3 метра во цената. Секој метар + се доплаќа 10 евра!
Ако имате предрасуди и бајачи кои ке ви кажуваат прикаски, јавете се во Енергија (овластени за Тошиба и Кериер) ке ги добиете горните цени.
Здраво!.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #337 на: 25 Февруари 2014, 16:58:34 pm »
Да не сакате за беспари да ја наместат и цевки да ви дадат?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #338 на: 25 Февруари 2014, 22:46:43 pm »
Така, де...И за инвертор наплаќаат 100 евра за монтажа, а за обична 60.
ЛоЛ...
Нека ми каже некој само која е разликата на монтажата од инвертор до обична клима, а со тоа да ја потврди и оправданоста на разликата во цена.
Македонски дебилизам се вика тоа!

@onak
имам напишано дека редовен сервис е чистење и контрола за 10 евра. Со тоа добиваш печат за редовно сервисирање од овластен сервисер и продолжена гаранција од уште една година.

не мајсторе.. никакво чистење... само перење (под туш во када) на внатрешните филтри-мрежички и проверка на ниво на фреон кошта 10 евра.  и тоа под услов фреонот или да е R22 или R410... за R407 дополнителни 10 евра а за R306 дополнителни 15 евра.

но нај често се 22 или 410. да не речам 99% се овие фреони... и тоа 10 евра беше до лани. денес го бновив договорот со техномаркет. денес ги добив цените фиксни. 800 денари е за оваа година. истит е цени и од нептун ги добив и тој договор е во фаза на склучување... реков се реактивирам со климите оваа година... опремата ја извадив од мувла и спремна е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #339 на: 25 Февруари 2014, 22:58:16 pm »
Како тргнале работиве, ке земам и јас ке монтирам...Две клими дневно по 60 евра 120 евра....Кој ти ги дава. Опрема имам да монтирам и клима комора а не па клима.
Еве како тоа го направив дома кај мене :), со Бекото. Другата не ја ни сликав, заборавив :) Ова додека го вакумирав системот...

Ако не ме бидне за климиве, ке се пребацам на изработка на мебел по мерка. И така овие неколку месеци правев намештај за купатило, па правев фиокари и наткасни за во спална соба, па плакар со клизечка врата, па кујна, па пак плакар, има да терам профи. Ако не ме биде ни со тој занает, терам даље...Ке се пребацам на есен со парно греење. Не се разбирам којзнае колку, ама па народов наш незнае ни малку од НИШТО. Така да тоа ке биде супер тезгање :) Колку за жената за фстан ке се извади. Ако и со тоа не ме биде, трската и по риба на Вардар... :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #340 на: 25 Февруари 2014, 23:02:54 pm »
Кој модел ти е климава? Внатрешната единица е ко` мојата (bja 240/241), за надворешната не сум сигурен...

Cooling Capacity (Btu/h)24000
Cooling Capacity (W)7100
Heating Capacity (Btu/h)26610
Heating Capacity (W)7800
Refrigerant R410a
Climate Class T1
Compressor Type Rotary
Compressor Brand TOSHIBA
Energy Efficiency Cooling (W/W)3.21
Energy Efficiency Heating (W/W)3.61
Energy Level - CoolingA
Energy Level - HeatingA
Cooling Power Unit (Single) (W)2200
Heating Power Unit (Single) (W)2050

Брка работа... овој период единствено на неа се греам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #341 на: 25 Февруари 2014, 23:04:42 pm »
не е 60 евра... не вадете празни муабети. помалку е. техно маркет нај више плаќа т.е. 50 евра. а јас под тоа не ни работам... и не се чисти 50 евра. имаш трошок за гориво, имаш трошок за помошник имаш трошок штрафови, типли, машински штрафови и мутери се у свему на крај верувале или не се сведува на неполни 1000 денари за мене (нема ни толку) по клима и огромна бврска додека да заврши гарнацијата. секако одговараш и за монтираното а и во момент на дефект некаков мора да реагираш на твој трошок.

понатака си плаќаш и данок бе баце... не го заборавајте тој момент. кеш скоро и да нема више. се иде преку сметка. ти купуваш клима во тахномаркет, таму плаќаш, техно маркет мене ми дава да монтирам и мене ми плаќа преку сметка... нема многу пари во климите, не се надевај на превише... боље почни си со намештајот по нарачка ако ти лежи тоа, боље ке каруваш...

од друга страна (бедјки некој ке ме “дисквалификува“ со аргументи лични) да речеме и да се 50 евра чисти... реално со клими работа има 1,5 до 2 месеци работа... ами другите 10 месци во годината... м?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #342 на: 25 Февруари 2014, 23:07:54 pm »
12000 BTU e мојата...И мислам дека и кај мене компресорот е тошибин, али искрено ништо не ми значи тоа. Ми значи да работи и да тера. Ја земав зошто кога го купив Тв-то ми дадоа ваучер од 4000 денари, а климава беше 17 500, па  со ваучерот ми испадна 13 500. Со неа греам и ладам 15/16 квадрата, односно спалната соба. Одлично лади и добро грее. Задоволува за просторот прекрасно. Вратата е нонстоп отворена, па така се грее или лади и ходникот. :)

не е 60 евра... не вадете празни муабети.            ... реално со клими работа има 1,5 до 2 месеци работа... ами другите 10 месци во годината... м?

А бе колку и да се...Што е битно. Ти ке работиш легално, ја ке работам на црно...Кога на + 40 кога највише се трошат клими, и ке треба некој да чека овластен сервисер да дојде после недела дена да му монтира, ке му се збоктиса и клима и ручек и вруќина.
Ке праша. Колку треба да чекам овластен за 50 евра да ми монтира? Ке добие одговор недела дена (јуни, јули, август) Ја тука улетуем и му викам ако сака за 60 евра одма монтажа, а и згора на тоа ке има печат од овластен сервис дека му монтирале (пи*кин дим е печат да му лупнам од овластен сервис, ги има колку сакаш да ти завршат работа само да не ги малтретираш у најголема гужва) и така 60-че у џеп, па у кафана и нит ујп, нит данок нит бутур :D :D :D
A трошак? Ма кој ти рачуна трошак...Со првиот ќар од 1000 денара има да купиш материјал за монтажа на 50 клими и има фазла да ти остане...Штрафови, штрафчиња и остала пропратна заебанција...Во секоја клима имаш цевки, трака, кабел, монтажана е боцни прачка пи вино...Бензинот е трошакот, јбга...
:)

р.ѕ. Аман бре не се пали ко шибица...Мора малку провокација... :)
Ја у најтопли денови имам проблем со корисниците. Им прегреваат чилери па морам да одам на интервенции, кај имам време да се заебавам со монтажи...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #343 на: 25 Февруари 2014, 23:10:47 pm »
За таков простор дури и предимензионирана ти е ;D Можеш пингвини да одгледуваш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #344 на: 25 Февруари 2014, 23:18:52 pm »
Па таква имаше, да не отиде ваучерот за џабе, нека има :) Одлична си е. И тоа ја земав одкако се распрашав по корисници кои имаат Беко, подолго време, а и од луѓе кои работат со климатизација. Рекоа дека Бекото се сосема Ок и дека за цената си добиваш солиден производ. :)
Е па немав уште 50к да ставам и таму Тошиба, а и реално немам потреба. За у дневна си треба ... А за у спална, здравје некогаш, :)