Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1053533 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54952
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #60 на: 14 Ноември 2012, 09:24:12 am »
UPS треба да се провери дали ќе работи како што треба со пумпа. Не се предвидени за погонување на електромотори. Ќе треба да се предимензионира UPS а тоа ќе биде поскапо од парното. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43644
  • Il Moderatore
« Одговори #61 на: 14 Ноември 2012, 09:28:28 am »
Не е тоа којзнае каков потрошувач 0,2-0,5 ампери.... Може повеќе да пречи што упс-от не дава синусоиден напон на излез, па треба повеќе на тоа да се внимава. Квалитетните УПС-и знаат да дадат скоро синусоида.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #62 на: 14 Ноември 2012, 09:33:55 am »
Ласерски печатра знае да цркне UPS, а камо ли пумпа. Или па мене ми се случиле коинциденти. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #63 на: 14 Ноември 2012, 09:35:27 am »
Друго е лејзер принтер, фузерот има јак цуг :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #64 на: 14 Ноември 2012, 09:41:22 am »
Ако се земе дека моторот (или трансформатор или греач) повлекува 5-6 пати повеќе струја од декларираната при палење - се би требало да е во ред.

Од тие причини за трансформатор, мотор или греач треба доста поголем осигурувач - зошто ќе го цвикнат лесно кога се палат. :) Ова ми беше случај при изработката на засилувачот дома. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #65 на: 14 Ноември 2012, 09:43:54 am »
Така е, ама ти кажав, овие пумпичиња се ....ин дим, на миљон места работат усп-ови за нивна поддршка, со тоа што на некои критични локации што имаат снемано струја на подолго време во зима ги тераат со екстра екстерен акумулатор - по можност „САП“ или „Весна“ :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #66 на: 14 Ноември 2012, 09:52:56 am »
упс од компјутер не работи на циркулационите пумпи за парно... проверено е. сепак, си постои упс само за пумпа наменет. се вклучува пумпата во него, он се вклучува во струја, а во себе нема батерии туку се приклучува на акумулатор. таков упс имам и јас за кај мене во викендицата, пошто таму знае да снема струја... колкав акумулатор ке му вклучиш, толку и ке тера. на пример со 45 амперски акумулатор ке тера околу 2 саати. јас имам ставено 60 амперски и имам тестирано, издржа околу 5 саати. сосем доволно е за да изгаси комплетни.

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #67 на: 14 Ноември 2012, 09:53:24 am »
Па тогаш незнам зошто се прави проблем околу нивното погонување! Ако може со UPS. :)

Баш сега гледав за тајмери за греалка, и се окозив за да најдам. И нема. А за мотор па уште повеќе. :)

Ако некој има тајмер ставено на греалка нека ми каже каков ставил. Овие обичниве тајмери цркаат и се топат, иако се декларирани за 3500w. Треба да склапам сам со реле - а нит имам време, нит ми е сигурно.

си постои упс само за пумпа. се вклучува пумпата во него, он се вклучува во струја, а во себе нема батерии туку се приклуува на акумулатор. таков упс имам и јас за кај мене во викендицата, пошто таму знае да снема...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ако пумпата работи на 12v тогаш па е уште полесно. :) :) :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #68 на: 14 Ноември 2012, 09:54:39 am »
Брат ми на бојлер вози таков тајмер ко` што бараш, ама грејачот на бојлерот е сепак „само“ 1.500w ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #69 на: 14 Ноември 2012, 09:58:26 am »
Колку време го има!? Што марка!? Од кај му е!?

Те молам да се слика тајмерот и неговите карактеристики и перформанси, ако не е проблем.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #70 на: 14 Ноември 2012, 10:05:55 am »
Вечер ќе се симнам до гаража и ќе ги имаш сите детаљи. Од оние „аналогните“ е, со притискање на пластични жабици што се подесува времето на палење и гасење. Инаку, имам и калорифер „искра“ кој има вграден таков тајмер, а калориферот е 2kw :) Така да, изгледа дека не е така страшно ко` што ти кажуваат...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #71 на: 14 Ноември 2012, 10:14:30 am »
Абе не ми кажале... Со свои очи видов. Внатре беше ко со црн путер премачкано. :) :) :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #72 на: 14 Ноември 2012, 10:24:56 am »
Можно, не викам ништо, и мене некако ми изгледа „бедно“ ко` за 3.5KW, јас на 3KW конвектори ставам керамички клеми за да не се „путеросаат“.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #73 на: 14 Ноември 2012, 10:25:48 am »
Вчера го направив мОабетот за пелети.

Печката чини 2000еур.
Едно кило пелети е од 11-14 денари, од Струмица, 11 се наше производство, има и нешто измеѓу, 14 се српско и се поквалитетни.

Дечково набавил 2,5 тона, со кои треба да го истера цело зимо, а по калкулациите и треба да му остане. Цена 500еур.

Грее 150 квадрати и регулира од дневна соба, на дугме. На 2-3 дена само допунува во резервоарот во подрум пелети.
Со тоа што автоматски му се уклучува од 5 до 7 сабајле и од 14 попладне, па додека си легнат.

Претходните години се греел на струја и плаќал од 12 до 18 илјади, во зависност од месецот.
Сега пресметките му викаат дека ќе плаќа 3 до максимум 4 илјади.

До сега е презадоволен, како од брзината на постигнување топлина, така и од нус појавите кои ги нема (пепел, чад...)
Баш ќе поразговарам и кога ќе пукнат минусите како ќе биде.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #74 на: 14 Ноември 2012, 10:26:59 am »
Мене дома бојлерот (2000W) ми е врзан на електронски тајмер, го монтирав пред ~ 3 години, нон-стоп вклучен, работи ...like a glove...  :D

Не сум сигурен каде го купив, но беше али Хубо, али Певец али некој таков маркет... 700 МКД, деклариран до 3500W

@onak: не ги спомна топлинските пумпи како варијанта. Не геотермални, туку инвертер надворешна единица каде ефектот е 1:3,5. Инвестицијата е ~7-8.000 ЕУР, наспорти ~15.000 ЕУР за геотермални пумпи. Збориме за куќа од 200-250 м2.