Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1196224 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6300 на: 22 Февруари 2025, 09:28:32 am »
За јануари дали има некој добиено сметка дупло поголема од претходниот месец? тотален хаос со сметкиве за месец јануари
Проблемот настанува кога броилото не е читано од почеток на грејна сезона кога започнува поголемо трошење, при што сметките стигнуваат со помали износи. (Затоа најчесто во јануари се случува хаосот)
Нефактурираните киловати се акумулираат, и кога ќе се прочита броилото, се делат на деновите поминати од датумот на последната сметка и нормално дека ќе прејдат во   наредниот блок.

Отсутен deflatemod

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6301 на: 22 Февруари 2025, 23:34:26 pm »
Здраво на сите нов сум на форумот ( гледам доста разработени теми па си реков ајде и јас да се вклучам ).
За оваа сезона правев комплет реновирање на 2 спрата во куќа ~120m2 кои решив да ги греам и ладам со топлотна пумпа воздух вода.
Греење комбинација радијатори и фенкојлери, регистри во WC , ладење фенкојлери. Ладење здравје ќе се тестира на лето.
Бидејки реновирав па за да имам помали загуби ставив пвц дограма рехау генео со трослојно стакло.
Дали има некој член на форумот кој има искуство со сетирање на ТП и кои се најдобри сетинзи за хистереза и останати глупости за да работи best efficient, нормално со што би се заштедило на долг рок на ел.енергија и на сметки.
ТП која се одлучив да ја купам е: Versati4 Monoblock GRS-CQ12Pd/NhG4-E ( знам дека антифриз и додатни греачи ми беа ектра трошок ради моноблокот но поради мое мало искуство и поставеноста на просторот се одлучив за таа комбинација ).
Од пумпата моментално сум презадоволен па еве да споделам сметките кои ми стигнаа за претходниот месец ( 4900 ден комплет, ТП, индукција плотна, бојлер, маш. за перење, компјутери итн... и оваа сметка која стигна јануари 7200 ).
ТП работи нон стоп 24/7 (навечер после 00 сетирање на 38 степени )со тоа што само една соба од 13м2 температура на 17степени ( ретко ја користиме ), останатиот простор се движи од 21,22 па до 24.
ТП е во комбинација со бафер 50Л и водата која ја пумпа е наместена на 40степени, кога беше поладен јануари меѓу 40 до 45 степени по потреба во зависност како си се осеќавме дома.
Дали има некој за конкретниот модел Versati4 Monoblock GRS-CQ12Pd/NhG4-E да сподели искуства.
Добредојде на форумот!

Немам да споделам искуство, ме интересира колку чинеше задоволството за ТП заедно со монтажата? Дали има гаранција и обезбеден сервис и делови, ова е прв пат да слушнам за таа фирма. Инаку, сметам дека доста економично си поминал со сметките, од моето искуство со класичен 18Кв котел на струја открив дека константна температура ми е најекономично, кај мене е наместен на 30-32° (подно со радијатори во спалните и регистар во ВЦ). Мислам дека константна температура и кај тебе би била најекономична.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Гаранција на ТП да 1година ( појаснување за марката ГРЕЕ ВЕРСАТИ IV - https://mall.gree.com.mk/index.php/product/versati4-monoblock-grs-cq12pd-nhg4-e/ ) , плус можност секоја година се доплаќа. За изведбата на системот си гарантира фирмата која го монтираше целиот систем.  Целото искуство 7000е ( цевки, радијатори, регистри, фенкојлери, вентили, колена итн ...).

Отсутен korleon1983

• Почетник
  • *
zdravo nov sum vo forumov imam klima gree fairy 3.5 ne ja postiga zadadenata temperatura ova problem go imav i pred start na sezonata za greejne togas povikav serviseri posto ima uste garancija dojdia togas ja namestija mu napravija nekoja si kalibracija i rabotese dobro i sega pak istiot problem se javuvam kaj servisot treba da gi cekam dve nedeli zasto baram pomos ako nekoj tuka vo forumov znae kako se pravi taja kalibracija da mi objasni zasto sum so malo dete navecer mi treba da duva toplo poz za svite ako nekoj znae neka kaze

Отсутен Паланчански

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
Gree баш и не грее.
Пробајте со ова, ама не знам колку ќе помогне. На овој начин само се компензира температурната разлика. Ако климата е подесена (на пример) на 25°, а одржува 23°, со додавање на 2°одржува 25°. Ама истото може да се постигне ако ја подесиме температурата на 27°.

Отсутен korleon1983

• Почетник
  • *
ти благодарам многу

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Јас со Вивакс Аери+ 3.5 морав да ја наместам на минимум 27 степени за да дува топло.
Ако беше 26 или пониско дуваше ладно.
Зошто не знам, ама знам дека мораше 27, а во најладните денови на 30 степени ја ставав и си грееше.

Пробај го и ти тоа, тестирај ја види како се однесува на повисоки зададени температури.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Јас со Вивакс Аери+ 3.5 морав да ја наместам на минимум 27 степени за да дува топло.
Зошто не знам, ама знам дека мораше 27, а во најладните денови на 30 степени ја ставав и си грееше.

Пробај го и ти тоа, тестирај ја види како се однесува на повисоки зададени температури.

Турбо опцијата пушти ја, затоа си морал тек на 30 степени и дувала ладно.

Стави ја сега на 20 и пушти турбо, бања прави.

Отсутен FiLo

• Сениор
Тоа беше кога живеев во куќа до пред две години. Ја продадовме уште беше под гаранција климата.

Сега сум во стан, тука сум со Самсунг инвертер, колку му задаваш, толку степени и прави.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 344

Zavisi mnogu i do montazata na klimata dali vnatresnata ti e najmalku na 15cm od tavanot? Probaj na 25 stepenj so fan 2 ili 3 i nikako klima na auto da ti bide za vreme na greenje. Jas imam vivaks 2 edna 18ka edna 12ka . 18kata cela zima raboti na 25 so fan3 a 12kata na 25 so fan2. Zadadena 25 dobiena 23.5.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Тоа беше кога живеев во куќа до пред две години. Ја продадовме уште беше под гаранција климата.

Сега сум во стан, тука сум со Самсунг инвертер, колку му задаваш, толку степени и прави.

И, што е подобро, куќа или стан, за живот?

Сте требале на дрва (ако не била изолирана) да се греете. 19год  бевме на дрва, и сега на клима, ама џабе. Мене ми ја нема таа топлина климатизерот. :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
Куќа дефинитивно, бо стан ко забарикадиран се чувствувам без двор и гаража (не монтажна).

Отсутен FiLo

• Сениор
Куќа, ама да е прописно изградена комплетно од темел, убаво изолирана и од влага и за топлина, со убав распоред итн.
А да оправаш куќа изградена уште пред земјотресот 63та е прилично тешко, пак нема да е идеално.

Иако беше изолирана од надвор, останаа уште само прозорите да се заменат.

Реално си вршеше работа Виваксот, две зими се греевме, подесен воглавном на 28 степени, на двојка брзина да дува и си одржуваше температура од 23-24 степени во просторот, а греевме вкупно 55 квадрати.

Дотогаш со дрва се греевме.

Со станот е малку друга приказна, реално е доста потопол оти сум најгоре на 4ти и гледа на јужна страна, сонце постојано не грее.

Ама па не можам многу работи да си чепкам итн, во куќа кога имаш двор имаш малку повеќе слобода. Али тоа е.

Zavisi mnogu i do montazata na klimata dali vnatresnata ti e najmalku na 15cm od tavanot? Probaj na 25 stepenj so fan 2 ili 3 i nikako klima na auto da ti bide za vreme na greenje. Jas imam vivaks 2 edna 18ka edna 12ka . 18kata cela zima raboti na 25 so fan3 a 12kata na 25 so fan2. Zadadena 25 dobiena 23.5.

Еден пост над твојот пишав дека веќе не живеам во куќата, и дека Виваксот го продадовме.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
И јас гласам за куќа. Да, има (многу) повеќе работа и обврски околу куќата. Да, може да биде и значително поскапо. Ама раатот и комфорот ми се неспоредливи.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Ни под разно куќа! Бунар без дно исклучиво станче ма какво год да е имам и куќа бунар без дно… за сречу доста е 30квадрата…  🎶

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Јас мислам дека се препородив од кога се преселивме во куќа. Не дека станот беше мал, 79м2, со голема спална и голема детска, и не дека куќата е голема (основа околу 43 м2), ама си е на спратови и тоа дава некоја многу поголема комоција и не мора сите да се збираме во дневна, поготово децава, каде им беше најчесто за играње. Си имаат сега ем нивна детска ем посебно најгоре пола спрат за играње и многу е раат вака. Плус дворче е нешто што ми правело одсекогаш ќеиф, макар и 50м2 да е, ама уживање е кафенце да си пиеш таму. Плус не се секирам дали му тропаме на комшијата под нас :) Е има нон стоп нешто за чепкање, за разлика од стан, ама па и интересно ми е барем мене, кој што цел живот у станови сум бил и ретко сум фаќал нешто да направам со алат, да не речам не знаев клешта како се користи.