Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203091 пати)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5880 на: 03 Октомври 2023, 20:55:30 pm »
Daikin или Vaillant би одбрал, бидејќи се најзастапени кај нас.

А кој тип размислуваш, воздух-вода или вода-вода.
Ако живееш во куќата наредни 20 години, и имаш финансии за копање 2 бунари (доводен/одводен), оди со вода-вода принцип.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #5881 на: 03 Октомври 2023, 22:06:47 pm »
Mislam da odam na toplinska pumpa vozduh voda, klasika kako so klimi samo da zagrevam voda-radijatori.

Za izvodlivo izvodlivo e, e sega dali ke bide isplatlivo toa neznam :)
Gledam site reklamiraat pumpi sto bez problem great voda do 60%.
Sekoe iskustvo e dobrodojdeno.

Momentalno se gream so 4 klimi vo sekoja prostorija po edna.
Zimno vreme em visoki smetki, (noemvri 10k, dekemvri 12k do 15k, januari i fevruari 15 do 20k vkupna smetka) em nezagrean koga temperaturite se pod nula.

Me opteretuva i tarifata za struja koja se kacuva so porast na potrosuvacka.
Pa se mislev i dali da kombiniram da instaliram kotel na peleti.
Ili ovaa opcija so toplinska pumpa vozduh/voda priklucena na klasicni radijatori.

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #5882 на: 03 Октомври 2023, 23:28:16 pm »
Види, најдобро решение ти е, да извадиш кабел пред саатот.  ;D

Контактирај некоја фирма (да не рекламирам, ќе ти изработат проект и се што ти треба.
И добро изолирај ја куќата. Никад доста од изолација.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5883 на: 04 Октомври 2023, 08:04:01 am »
Mislam da odam na toplinska pumpa vozduh voda, klasika kako so klimi samo da zagrevam voda-radijatori.

Za izvodlivo izvodlivo e, e sega dali ke bide isplatlivo toa neznam :)
Gledam site reklamiraat pumpi sto bez problem great voda do 60%.
Sekoe iskustvo e dobrodojdeno.

Momentalno se gream so 4 klimi vo sekoja prostorija po edna.
Zimno vreme em visoki smetki, (noemvri 10k, dekemvri 12k do 15k, januari i fevruari 15 do 20k vkupna smetka) em nezagrean koga temperaturite se pod nula.

Me opteretuva i tarifata za struja koja se kacuva so porast na potrosuvacka.
Pa se mislev i dali da kombiniram da instaliram kotel na peleti.
Ili ovaa opcija so toplinska pumpa vozduh/voda priklucena na klasicni radijatori.
Ако ти е вака висока сметката, така ќе е само повисока. Топлиснката пумпа е за подно и фенкојлери.

На невидено ќе речам дека имаш преголема загуба на топлина. Изолација и прозори трослојни е поефтино и ред величини подобро од ТП

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5884 на: 04 Октомври 2023, 10:38:55 am »
Потврдувам и јас. Ќе добие комфор, но ќе добие и поголеми сметки (настрана почетната инвестиција).
Инвестиција во изолација веројатно е попаметна опција, освен ако не се работи за стан или од други причини не е можно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5885 на: 04 Октомври 2023, 11:00:24 am »
Потврдувам и јас. Ќе добие комфор, но ќе добие и поголеми сметки (настрана почетната инвестиција).
Инвестиција во изолација веројатно е попаметна опција, освен ако не се работи за стан или од други причини не е можно.
И во стан е возможна изолација и променети прозорци. Многумина имаат сработено 2-5цм изолација од внатре со гипс картон одозгора. Во реалност ефектот е екстремно добар, особено за проблематични места, а воедно е и доста ефтино како инвестиција. Знам дека многумина ова го гледаат како богохулие и никако да не се правело, меѓутоа бидејќи на неколку места имам ставено вакви корекции каде било наједноставно решение - ефектот е многу сличен. Може и да се докомбинира со термостоп боја врз се што е потенцијално проблематично.

Муабетот ми е дека „не е можно“ е ретко проблемот. Најчесто се муабети извртени за „како требало“, наместо да се увиди реалната ситуација и да се постапи согласно наложените услови. Имено, ако е на 24ти спрат станот, и нема изолација, подобро е да се стави од внатре и да се стокми просторот како што треба од внатре, него ли да се слушаат филозофиите „како не требало“ и требало да ги натерам 800те станари во зградата да ставиме сите заедно изолација - нешто кое никогаш нема да се случи во реалноста.

Нема, не е можно.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5886 на: 04 Октомври 2023, 11:20:51 am »
Муабетот беше дека изолација на куќа - кој има финансиски можности (па и тие што немаат, со кредит) - е no brainer одлука која треба да се носи без размислување дали треба, туку само дали се може сега или попосле.

За стан е поинаква ситуацијата. Прво добивката за вложеното е помала а има и куп други компромиси. Надворешна изолација е нонсенс. Со внатрешна изолација се губи простор. Освен тоа и ефектот не е ист, затоа што подот останува ладен мост - физички е споен на ладните надворешни ѕидови. Итн, итн.
Не велам дека не треба - туку дека има многу за размислување и одлучување (за разлика од случајот со куќа).

На крај M3V8 ќе си пресмета и ќе си одлучи. Шансите се дека ќе му се исплати, иако гаранција нема.
Но сигурно повеќе ќе направи во однос на топлотна пумпа воздух-вода споена на радијатори.

Тоа кажано, мене ме чудат толкави сметки за греење стан со клими... Да не има тука и некои други (големи) потрошувачи.  :-/
Плус и незагреаност со 4 клими, тоа извесно значи дека  таму има и големи топлотни загуби. Чудно големи како за стан.

@M3V8 што клими користиш друже, инвертор модели се барем?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5887 на: 04 Октомври 2023, 11:28:24 am »
Ако нема изолација тешко.
Живеев во ќуќа без изолација(само со ПВЦ прозорци со три комори и подна изолација) со клима нема шанси да се стоплиш, посебно ако не греат на спратот долу. Кај родниниве кои живееа над нас беше друга приказна, на втор, трет спрат. Плус над визби или гаража ако е...
Само дрво му е мајката тогаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5888 на: 04 Октомври 2023, 11:33:17 am »
Можело и со клима ама наместо со 3.5кв модел, со седумка. Или со две седумки (иако за да биде фер киловат за киловат споредбата со ќумбе, ќе требаат 3-4 седумки). :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5889 на: 04 Октомври 2023, 12:51:58 pm »
@M3V8 Кажи барем дали имаш изолација и трослојни прозори и дали под тебе има стан или не, и дали над тебе има стан или не? Или си куќа? Дека многу е чудна ситуација во која 4 клими не може да загреат простор и ти бараш ненормално скапо решение (ТП) кое пак нема да ти грее доволно, а ќе плаќаш х2 сметки од сега. Многу сомнителна ситуација. Имено отворениве тераси со најлони што ги имаат кафичиве се греат со 3 или 4 клими од 7кв и немаат проблеми, креј краева, кај што има сила нема правдина - ама дали е тоа правото решение да се оди на бруталност само.

Затоа и продлозиве се вакви.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #5890 на: 04 Октомври 2023, 17:10:53 pm »
Sprat od kuka, otovorena od site 4 strani.
Kukata e kvalitetno gradena ama pred 20 godini. Znaci za toa vreme dobra izolacija sendvic dzid 2x12 so 5 cm komprimiran tervol.
Fasadata e taka malce ukrasna so dosta trud vlozeno kombinacija od pikovano i terakota i ne bi ja obvitkal tuku taka so izolacija nekako zal mi e za ubavinata :)
Nad mene nema sprat imama ploca i nas nea tervol 10 cm. Krovot e naizoliran samo keramida.
Prozorite se drveni lesnina dvoslojni.

Pod mene ima kako megusprat od eden metar, gradev sprat nad baraka i ne ja cepkav barakata od moite.
Da, izolacijata definitivno moze da se podobri, neznam na ovie prozori dali moze da gi prerabotat vo troslojni.

Glaven problem mi e mi studi na noze iako doma mi e 23 do 24 stepena zime, i resenje e podno greenje ama toa bi mi bilo prilicno golem zafat i finansiski i rabotno.
A smetkile proslata zima stignaa do 20k vo najladnoto i pak nezagrean. Dopolnitelno mi se nakalemija povisokite tarifi na struja.
I sege chare?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5891 на: 04 Октомври 2023, 17:42:15 pm »
Не е подно. Чекај. Дали може од долната страна на подот да ставиш изолација и гипс картон предвиден за надвор?

Тоа е клучно во моментов. Ако е пристапно, тоа е прв чекор. 10цм тервол/стиропор одоздола залепен, и изгипсано. Тоа се прави секогаш кога од доле имаш ходник/гаража/влез. Таванот да им е изолиран, инаку подот ќе е мраз.

Самото ова многу ќе го затопли подот, а тек потоа ќе следат многу пониски сметки и МНОГУ подобро чувство во домот. Решението ем не е скапо ем се враќа инвестицијата одма.

Втор чекор е ако имаш теписи, да ставиш 5мм мека изолација во котур под нив. Ефектот е огромен исто така. Едно врмее клима комерц имаше, сигурно има и други. 3-5мм пожелно 5мм и ќе си го скроиш за под тепихот и ќе го ставиш тепихот одозгора. Тоа и ќе се пропадне 1-2мм и ќе си сплеска. Ама се добива многу меко на нозете, многу топло на нозете, а цената е 5 пари. Е сеа под услов да имаш теписи...

После овие два чекори може да се ПОЧНЕ со размислување за прозори и изолации.

Прозорите треба да се види колку дихтуваат. И тоа да е доообро проверено. Јас колку разлика имам направено со добро задихтување на прозори тоа е чудо. Дали можеш да видиш дали дихтуваат прозорите 100%? Или некој да провери? Треба да се види сите допирни точки колку се оддалечени на прозорите и да се стават гуми или корекции кај што треба или пак силикон акрилен. Зависи. Тоа е втора работа.

Изолацијата ако е вака како што викаш, мислам дека нема да е проблем. Едино под вратите ако диши многу, ама провери и тоа, ќе ти дадам предлог и за тоа. Има едни како чешли/четки самолепливи за да се минимизира тоа колку може. Зборувам за балконски или влезни врати.

Со ова се средено сметките треба да се упола, и да е х8 пати покомфорно седењето, дури и на патос.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #5892 на: 04 Октомври 2023, 18:10:21 pm »

Glaven problem mi e mi studi na noze iako doma mi e 23 do 24 stepena zime, i resenje e podno greenje ama toa bi mi bilo prilicno golem zafat i finansiski i rabotno.
A smetkile proslata zima stignaa do 20k vo najladnoto i pak nezagrean. Dopolnitelno mi se nakalemija povisokite tarifi na struja.
I sege chare?

Види, што се однесува до студењето на нозе, тоа е типичен проблем на класичните клима уреди. Колку и да ги насочуваш, поготово ако имаш големи простории (ко јас што имам дневна од 40 и кусур квадрати), нема шасни со клима на таван да ги затоплиш нозете, со нормална температура на ниво на глава.
Кај мене спас беше парапетната клима, што ја монтирав во дневна. Парапетните клими го циркулираат воздухот речиси по иста патека како и радијаотирте, што е многу подобро за мешање на воздухот во просторијата. Практично, го „собира“ ладниот воздух од долните слоеви на просторијата, и го загрева и го дистрибуира низ соба. За разлика од оние таванските, тие собираат топол воздух, (бидејќи горе е топлиот воздух) и го фрлаат пак назад во горните слоеви на собата. Да не кажам, циркулацијата е сведена само на горната половина од волуменот на просторијата.
Дури и помалите парапетни клими (Тошиба на пример), имаат мод да го дува топлиот воздух од долните отвори, практично на патос. Уште подобро и поефикасно!
Јас би ти препорачал, како ефтина варијанта, инвестиција од 1000-1500е во парапетна инвертер клима, барем за онаа просторија кај што најмногу седите (дневна соба), и да  видите како ќе поминете. Моето искуство сега за сега е предобро. Сметките не се далеку од твоите за слична квадратура, но барем немам проблеми со ладни нозе, како што беше случај кога ја користев само високо монтираната. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #5893 на: 04 Октомври 2023, 18:18:08 pm »
Симо, ти немаш дневна, ти имаш двособно станче.  :D

Соломонско решение, терај со волнени чорапи. А од лето, мисли за изолација. Е сега, дали од внатре се става, како што вика Дени, не знам тоа.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5894 на: 04 Октомври 2023, 18:20:53 pm »
Зошто изолација кога вели дека има?