Glaven problem mi e mi studi na noze iako doma mi e 23 do 24 stepena zime, i resenje e podno greenje ama toa bi mi bilo prilicno golem zafat i finansiski i rabotno.
A smetkile proslata zima stignaa do 20k vo najladnoto i pak nezagrean. Dopolnitelno mi se nakalemija povisokite tarifi na struja.
I sege chare?
Види, што се однесува до студењето на нозе, тоа е типичен проблем на класичните клима уреди. Колку и да ги насочуваш, поготово ако имаш големи простории (ко јас што имам дневна од 40 и кусур квадрати), нема шасни со клима на таван да ги затоплиш нозете, со нормална температура на ниво на глава.
Кај мене спас беше парапетната клима, што ја монтирав во дневна. Парапетните клими го циркулираат воздухот речиси по иста патека како и радијаотирте, што е многу подобро за мешање на воздухот во просторијата. Практично, го „собира“ ладниот воздух од долните слоеви на просторијата, и го загрева и го дистрибуира низ соба. За разлика од оние таванските, тие собираат топол воздух, (бидејќи горе е топлиот воздух) и го фрлаат пак назад во горните слоеви на собата. Да не кажам, циркулацијата е сведена само на горната половина од волуменот на просторијата.
Дури и помалите парапетни клими (Тошиба на пример), имаат мод да го дува топлиот воздух од долните отвори, практично на патос. Уште подобро и поефикасно!
Јас би ти препорачал, како ефтина варијанта, инвестиција од 1000-1500е во парапетна инвертер клима, барем за онаа просторија кај што најмногу седите (дневна соба), и да видите како ќе поминете. Моето искуство сега за сега е предобро. Сметките не се далеку од твоите за слична квадратура, но барем немам проблеми со ладни нозе, како што беше случај кога ја користев само високо монтираната.