Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202021 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4815 на: 29 Септември 2021, 19:59:52 pm »
Јас имам две Тошиби дома, одлични се.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #4816 на: 29 Септември 2021, 20:58:43 pm »
Имам дома Vivax AERI ама ако треба сега да зимам нова (висока класа) овака би гледал по квалитет:

1. Mitsubishi
2. Daikin
3. Toshiba

Овие три вадат најдобри перформанси а трошат најмалку струја, затоа се и толку скапи.
Исто вреди да се спомнат Fujitsu, LG и Panasonic.
Од јапанац подобро за парите нема.  :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #4817 на: 30 Септември 2021, 00:23:08 am »
Имам дома Fujitsu и пак би земал. Хидросет мислам дека ги продава.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4818 на: 04 Октомври 2021, 23:51:48 pm »
Рикна климата, односно компресорот не е токму. Прв знак беше летово со капењето од внатрешна единица, оправено со додавање фреон, но во Саботата кога ја пуштив на греење, исклучуваше по 1 минута работа, као да има вишок фреон...како и да е, си отслужи 15 години.
Буџет до 30к за нова клима, издишав годинава, испорикаа многу апарати во рок од неколку месеци.
Оќорев пребарувајки, споредувајки, сите се тука некаде на папир.
Мислам дека изборот ќе ми биде Грее Пулар еко12, внатрешната единица е најблизу по димензии со старата. Освен бучавоста, друго не знам на што да обрнам внимание и да биде одлучувачки фактор во изборот.
За греење се користи се додека не падне дневна температура испод 5 степени, односно ноќна испод 0, се префрлувам на парно, така да не ми требаат којзнае какви перфоманси за во минус.

Предлог?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4819 на: 05 Октомври 2021, 00:05:36 am »
Ша квадратура, сине? :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4820 на: 05 Октомври 2021, 00:48:06 am »
Речиси 100 ;D

И старата клима (обична) ми беше 3,5, дрндаше 24 часа.
Отворени врати од сите соби (освен кенеф :D), плус уште една клима (исто 24 часа) во друга соба дијагонално во однос на првата клима, инаку околу 40 квадрати ударна квадратура за првата клима.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4821 на: 05 Октомври 2021, 01:08:23 am »
Ќини стара инсталација, тури мултибананасплит.

Шо ќе рече: одврзи тоа ќесето, не се заебаај. :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #4822 на: 05 Октомври 2021, 06:47:54 am »
Речиси 100 ;D

И старата клима (обична) ми беше 3,5, дрндаше 24 часа.
Отворени врати од сите соби (освен кенеф :D), плус уште една клима (исто 24 часа) во друга соба дијагонално во однос на првата клима, инаку околу 40 квадрати ударна квадратура за првата клима.
Ако планираш да ја фрлаш да ти ги купам филтрите од внатрешната единица. На една клима после чистењето ги зафрлиле и никаде неможам да ги најдам и сега често ми се полни со прашина и мириса.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4823 на: 05 Октомври 2021, 08:02:25 am »
Види види, имало и Хјундаи клими ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4824 на: 05 Октомври 2021, 12:27:38 pm »
Рикна климата, односно компресорот не е токму. Прв знак беше летово со капењето од внатрешна единица, оправено со додавање фреон, но во Саботата кога ја пуштив на греење, исклучуваше по 1 минута работа, као да има вишок фреон...како и да е, си отслужи 15 години.
Буџет до 30к за нова клима, издишав годинава, испорикаа многу апарати во рок од неколку месеци.
Оќорев пребарувајки, споредувајки, сите се тука некаде на папир.
Мислам дека изборот ќе ми биде Грее Пулар еко12, внатрешната единица е најблизу по димензии со старата. Освен бучавоста, друго не знам на што да обрнам внимание и да биде одлучувачки фактор во изборот.
За греење се користи се додека не падне дневна температура испод 5 степени, односно ноќна испод 0, се префрлувам на парно, така да не ми требаат којзнае какви перфоманси за во минус.

Предлог?

Гри клими што имаат ЕКО во името - не зимај за греење.
Ако ти е за поевтино, види дали тие Тосот од клими.мк ги има уште на лагер (и дали уште се ремаркирани Гри). Барај модел со грејачи на надворешната единица, и/или надворешната да тежи ~28-30 кила или повеќе (да не ти објаснувам сега гачки за волумен на фреон и површина на изменувачот). Истово важи и за „оригинал“ Гри.

П.С. од внатрешната единица обично тече заради затнато црево за одвод на кондензатот, и 99.9% мислам дека не е можно да тече зошто „фали фреон“... тоа фали фреон на сервисерите обично им е шифра за наплаќање работа - често кога не може да ти објасни дека си му изгубил време за нешто што веројатно си можел сам да го направиш. :)
Како и да е, за 15 години си го отслужила своето таа клима. Можеш само во ќар да бидеш со нова клима, ама земи нешто асално да не ти испадне поскапо за неколку години.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4825 на: 05 Октомври 2021, 12:38:50 pm »
Наврати се наназад низ темава за да не објаснувам повторно, на крај краеви, откако надополнија фреон прекина капењето, односно прекина замрзнувањето во внатрешната единица.

Ако тие со Еко во името би имале барем исти перфоманси во греење како обична клима, не е страшно, нема да се грејам на минусни температури.

Сега ме ставаш во мисла да не испадне да дуваат само млак воздух?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4826 на: 05 Октомври 2021, 13:45:12 pm »
Еко моделите... Помали надворешни единици имаат, со помал изменувач, послаб компресор. Помалку ефикасни се, помалку моќни, итн. Ако добро паметам од еко до не-еко моделите имаше некои ~10-тина ијлади разлика - не се заебавај, доплати за „фул“ модел. Разликата во пари за х години ќе ја вратиш само од разлика во потрошувачка.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4827 на: 05 Октомври 2021, 13:57:36 pm »
Ајде овака, 3,5 обична vs 3,5 "еко" инвертер, дали ќе има разлика во капацитет на загревање, без да навлегуваме во потрошувачка бидејки не ми е ни најмалку битна.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4828 на: 05 Октомври 2021, 14:06:15 pm »
ќе ти станит ускоро :D
Не се разбирам ногу, но:
Имаш едни клими кои греат до -7-8 степени и тоа е, потоа мрзнат, без разлика дали се инвертер или не.
Истите клими им клаваат греач надво ( интегриран, автоматски) и обеќаат дека греат до -25 ( по принцип на класична греалка, ама тебе не ти е битно тоа)
имаш клими што користат напредна технологија, подруг фреон и така натака и обеќаат дека греат ефикасно до -20 (4 цоп, или како и да беше ознаката). За ова гарантираат енергија( линкот што го кладов поназат), ама јас само преку телефон се слушнав, обавезно да се праша дали ќе ти дадат писмена гаранција.
Ако не ти е битна потрошувачката барај со надворешен греач и свиркај си.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4829 на: 05 Октомври 2021, 14:40:24 pm »
Немам намера да брчам клими, да ми мрзне гзот у вц и да бројам киловати на -5/-10 покрај парното што го имам :)

На клими до отприлика +5 преку ден, ако еко инвертер може да загрее како обичната на тие температури, но проблем.