Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203070 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4155 на: 28 Февруари 2020, 07:48:35 am »
Една работа е што се случи неоправданото дивеење со цените за парно пред повеќе години.

Да не го преувеличуваме ефектот на загреани ѕидови и цевки што минуваат низ станот.
Повеќе да обрнеме внимание на ефикасноста.
Хипотетички може да се случи од цела зграда повеќе од пола станови да се исклучат. Па понатаму тоа да се преслика на повеќе згради...автоматски тоа ќе доведе до немање економска исплатливост и зголемување на цената.

Највеќе кукаат они што незнаат колку станови имаат и им стојат празни во меѓупериодите кога не им се дадени под кирија.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4156 на: 28 Февруари 2020, 11:12:23 am »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

Сметка за струја со парно на струја:
2.980,00 ден.

Сезонава ќе испадне под 100еура за греење

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #4157 на: 28 Февруари 2020, 15:12:26 pm »
На друга Hz сме, затоа не ме разбираш што ти кажувам...
А за муабетот од искуство и одговорот со метлата... Па и лицето ЗЗ, НГ и др. се/биле ПРЕМИЕР со години, но тоа не значи дека ги бива и дека се успешни/кадровни во она што го работат.
пс. не ме сфаќај лично...

...ама сепак имаат ИСКУСТВО, и не, тоа не ги прави добри, ама ги прави подобри од тебе...

Ok  :'(

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4158 на: 28 Февруари 2020, 15:15:23 pm »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

2.980,00 ден.

Затоа можеш да возиш квадро/мадро како ли се викаше ;D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4159 на: 28 Февруари 2020, 15:16:29 pm »
На друга Hz сме, затоа не ме разбираш што ти кажувам...
А за муабетот од искуство и одговорот со метлата... Па и лицето ЗЗ, НГ и др. се/биле ПРЕМИЕР со години, но тоа не значи дека ги бива и дека се успешни/кадровни во она што го работат.
пс. не ме сфаќај лично...

...ама сепак имаат ИСКУСТВО, и не, тоа не ги прави добри, ама ги прави подобри од тебе...

Ok  :'(

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4160 на: 28 Февруари 2020, 15:57:46 pm »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

2.980,00 ден.

nAfTa E zA GreEnJe bEnZiN e zA vOzEnJe!

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #4161 на: 28 Февруари 2020, 16:09:41 pm »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

2.980,00 ден.

Tоплинска пупма имаш?
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4162 на: 28 Февруари 2020, 19:33:38 pm »
https://m.kajgana.com/iskluchenite-od-parno-greenje-dobija-vo-strazbur

Пресудава е булшит и тежи 5.000 еур вкупно...

Еве ја ќе се исклучам под тебе, исто комшијата лево, десно и над тебе. Иди пробај стопли се со иста топлинска енергија како кога сите ѕидови околу тебе се стоплени на 21°С. Значи ова е жива глупост, сакаш зграда, плати си парно, ко те ј**е. Не сакаш да живееш у зграда, терај у куќа и немој ич да се грееш, купи си ќебиња.
Многу е лесно сите ме греат околу ја со инвертер ќе си се греам за 1.000че месечно. Епа ќе се грееш кога затоплуваш само delta t 5°C. Иди од нула стопли се да видиш колку ќе те кошта. Значи не плаќаш само за цевките кои поминуваат и оддаваат топлина во твојот стан него и за топлината која кондуктивно се пренесува од останатите загреани простории кон твојот простор. 

не си во право... не целосно... тие со инвертер клима или со панелка да, од нив најчесто и ке чуеш дека со еден инвертор ЦЕЛ СТАН ГО ГРЕАТ... ручки од тупан греат, само догреваат...

АМА... ама има такви и со сопствено парно греење... и јас сум еден од нив... исклучен сум од бег, сопствено парно имам, кое што работи 24/7... тбег гаси околу 22:00... некој пат и повеќе... ама до 05:30 до сабајле, не греат.. јас греам... точно е дека низ зидовите се превзема топлина од комшиите... тоа значи дека јас ги греам комшиите во тој период, а преку ден они мене не ме греат, пошто си имам свое нон стоп вклучено парно... да им барам на БЕГ да ми платат паушал од 5 станови што го допираат мојот, или на комшиите да им барам да ми платат на секој поединечно? а на куќен совет теба или не да им барам пари?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4163 на: 28 Февруари 2020, 21:13:33 pm »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

2.980,00 ден.

Кватро формаџи, појачана.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4164 на: 28 Февруари 2020, 23:58:25 pm »
Период:
25-01-2020
21-02-2020

2.980,00 ден.

Tоплинска пупма имаш?

Вакво

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore

Еве ја ќе се исклучам под тебе, исто комшијата лево, десно и над тебе. Иди пробај стопли се со иста топлинска енергија како кога сите ѕидови околу тебе се стоплени на 21°С. Значи ова е жива глупост, сакаш зграда, плати си парно, ко те ј**е. Не сакаш да живееш у зграда, терај у куќа и немој ич да се грееш, купи си ќебиња.
Многу е лесно сите ме греат околу ја со инвертер ќе си се греам за 1.000че месечно. Епа ќе се грееш кога затоплуваш само delta t 5°C. Иди од нула стопли се да видиш колку ќе те кошта. Значи не плаќаш само за цевките кои поминуваат и оддаваат топлина во твојот стан него и за топлината која кондуктивно се пренесува од останатите загреани простории кон твојот простор. 
Исто е, само наместо со градско парно, тие делта 5 степени догревање ги правиш со клима/дрва/пелети/панели и сл. Ти повторно учествуваш во загревањето на комшиските станови исто како и тие што учествуваат у загревањето на твојот стан. Не е дека користиш бесплатно греење од нив и ги злоупотребуваш.
Дали ако сите се грејат на панели, а ти на инвертер клими, ти треба да плаќаш 10% од нивната ангажирана моќност пошто они повеќе трошат за греење?!
Нема калориметри. Инаку да видиш како одма сите ќе се пребацеа на парно. Како топланите ќе хрееја 24/7. Како сите ќе почнеа да живеат нормално со 22ц дома, а не со парното до крај, отворен прозор дома 26-27ц итн.

Само калориметри. Ништо повеќе. И секако забрана да се исклучиш од парно. (Ако не ти чини, си навртуваш вентилите на 0 и калориметарот нема да ти врти, ќе си платиш само паушал од 100 денари рецимо).

https://www.24.mk/details/korisnicite-na-parno-zadolzhitelno-kje-imaat-kalorimetri

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Исто е, само наместо со градско парно, тие делта 5 степени догревање ги правиш со клима/дрва/пелети/панели и сл. Ти повторно учествуваш во загревањето на комшиските станови исто како и тие што учествуваат у загревањето на твојот стан. Не е дека користиш бесплатно греење од нив и ги злоупотребуваш.
Дали ако сите се грејат на панели, а ти на инвертер клими, ти треба да плаќаш 10% од нивната ангажирана моќност пошто они повеќе трошат за греење?!
Нема калориметри. Инаку да видиш како одма сите ќе се пребацеа на парно. Како топланите ќе хрееја 24/7. Како сите ќе почнеа да живеат нормално со 22ц дома, а не со парното до крај, отворен прозор дома 26-27ц итн.

Само калориметри. Ништо повеќе. И секако забрана да се исклучиш од парно. (Ако не ти чини, си навртуваш вентилите на 0 и калориметарот нема да ти врти, ќе си платиш само паушал од 100 денари рецимо).

https://www.24.mk/details/korisnicite-na-parno-zadolzhitelno-kje-imaat-kalorimetri
Фала фалус.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
Under experimental conditions, microwave conversion efficiency was measured to be around 54% across one meter.

Што не ќе измислат „новинариве“.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Рецепт за кликана статија на македонски портал - во насловот додај „Русија“, „руско“ или нешто со Путин.