https://m.kajgana.com/iskluchenite-od-parno-greenje-dobija-vo-strazbur
Пресудава е булшит и тежи 5.000 еур вкупно...
Еве ја ќе се исклучам под тебе, исто комшијата лево, десно и над тебе. Иди пробај стопли се со иста топлинска енергија како кога сите ѕидови околу тебе се стоплени на 21°С. Значи ова е жива глупост, сакаш зграда, плати си парно, ко те ј**е. Не сакаш да живееш у зграда, терај у куќа и немој ич да се грееш, купи си ќебиња.
Многу е лесно сите ме греат околу ја со инвертер ќе си се греам за 1.000че месечно. Епа ќе се грееш кога затоплуваш само delta t 5°C. Иди од нула стопли се да видиш колку ќе те кошта. Значи не плаќаш само за цевките кои поминуваат и оддаваат топлина во твојот стан него и за топлината која кондуктивно се пренесува од останатите загреани простории кон твојот простор.
не си во право... не целосно... тие со инвертер клима или со панелка да, од нив најчесто и ке чуеш дека со еден инвертор ЦЕЛ СТАН ГО ГРЕАТ... ручки од тупан греат, само догреваат...
АМА... ама има такви и со сопствено парно греење... и јас сум еден од нив... исклучен сум од бег, сопствено парно имам, кое што работи 24/7... тбег гаси околу 22:00... некој пат и повеќе... ама до 05:30 до сабајле, не греат.. јас греам... точно е дека низ зидовите се превзема топлина од комшиите... тоа значи дека јас ги греам комшиите во тој период, а преку ден они мене не ме греат, пошто си имам свое нон стоп вклучено парно... да им барам на БЕГ да ми платат паушал од 5 станови што го допираат мојот, или на комшиите да им барам да ми платат на секој поединечно? а на куќен совет теба или не да им барам пари?