Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202433 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3270 на: 06 Ноември 2018, 10:23:24 am »
Пробувам моиве да ги убедам да си стават клима. Што би препорачале за 30 м2 со изолација 5ка стиропол ама има дрвен прозори. Колку одприлика би излегувала месечна сметка за струја ? Некој ги исплашил по 100е - 200е ке плаќале...
Кој е буџетот види си тука: https://klimi.mk/
Најмалку 35000 ти требаат сосе монтажа уште одма да имаш во предвид ориентационо.

Струјата која е возможно да ја потроши клима како максимална бројка изнесува 1kw*24ч*30дена*5денари = 3600 денари во месецот. Под услов да е оптеретена максимално. Реално ќе троши околу 1000-2500 денари месечно една клима.

Реално би работела максимално 12 часа на ден. Единствен проблем го гледам во дрвените прозори и незнам дали може некако они да се средат или ке мора да се сменат со пвц. А зошто 35к ? Овие што се по 20к клими не се добри ?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3271 на: 06 Ноември 2018, 11:26:08 am »
Немој да ги вреѓаш дрвение прозори.

Има дрвени и дрвени.

Има многу полоши пвц од дрвени.

Првен види дали можиш да ставиш теромопан стакло. Тоа ти е најефтина конверзија.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3272 на: 06 Ноември 2018, 11:32:55 am »
Дрвени прозорци треба да се задихтуваат со дихт трака соодветна. Ништо повеќе. За да не оди дрво-дрво. Туку да има дрво-дихт-дрво.

Ваква трака:

Само ќе видиш има 1-3мм, има 2-5мм зависи колку е лабав прозорецот.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #3273 на: 06 Ноември 2018, 11:49:57 am »
И ако има ролетни, навечер спушти ги. Ќе има разлика

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #3274 на: 06 Ноември 2018, 13:03:59 pm »
Треба да се средат прозорите дефинитино. Кога повеќе дува ветер надвор со дигнати ролетни се осеќа дека дува и внатре. Ке пробам со овие траки, кај ги има ? Мислев едно време да ставам таму силикон тенка линија колку да затвори.

Инаку овие клими што се по 20к - 23к не се добри или неможат да загреат доволно ? По спецификации од клими.мк доволни се, ама сепак не се разбирам во клими.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3275 на: 06 Ноември 2018, 13:07:44 pm »
Капацитетот им е помал како што паѓа температурата надвор.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3276 на: 06 Ноември 2018, 13:47:34 pm »
Пробувам моиве да ги убедам да си стават клима. Што би препорачале за 30 м2 со изолација 5ка стиропол ама има дрвен прозори. Колку одприлика би излегувала месечна сметка за струја ? Некој ги исплашил по 100е - 200е ке плаќале...

Ако фураат дрвените прозори, со што сакаш греј се ќе летаат парите. И со дрва греј се, наместо 5, ќе отидат 8 кубика, а кубик по 3000 и кусур, отишле 150-200 евра плус. Никој не го есапи тој кубик плус дрва.

Е сега во врска со старите дрвени прозори (ако не сте во можност да ги замените). Земи од продавници за железарија гумиран сунгер. 30 денари метро е со тоа што можеш да го раздвоиш на средина и добиваш дупла метража. Си купил 10 метри, го двоиш добиваш 20 метри и имаш доста за опшивање.
Ќе го залепиш тоа по целата каса на прозорот, плус во средина каде што се спојуваат двете крила. И на надворешните и на внатрешните залепи.
Потоа земи силикон. Ако китот на прозорот е испукан, пробај види дали се вади. Ако не се вади, а е испукан, помини врз китот и потоа со прстот, ќе се испика силиконот низ пукнатините. Внимавај со китот, ако тешко излегува подобро остави го и само помини врз него, ќе се испика силиконот, во спротивност ризикуваш да го пукнеш стаклото. Мене ми пукна, тенка линија се направи на едно крило.
Потоа заврти го крилото и од внатрешна страна долж целата линија стави силикон да се пополни евентуалната празнина што е меѓу стаклото и дрвото.

Јас вака ги направив моите, разлика од порано итекако има.

Е вакво јас залепив по целата должина на касата. Го има во две бои, бело и кафеаво.
Портокаловата трака се одлепува и се лепи ова на дрвото.

« Последно менување: 06 Ноември 2018, 14:01:58 pm FiLo »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3277 на: 09 Ноември 2018, 23:37:35 pm »
Овие траки ги има на било кој пазар и во хубо, меркур, бриколаж....

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #3278 на: 10 Ноември 2018, 01:58:06 am »
у првата „железарија“ ги има..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3279 на: 12 Ноември 2018, 01:33:26 am »
Momci ajde vaka, ke ve zamolam site koi sto se razbirate okulu klima uredite za mala pomos/mislenje  ;D
Kupiv inverter klima ured pred nekoj mesec. Konkrertno se raboti za ovoj model
https://klimi.mk/product.php?id=289
E sega letoska si bese se super i si ladese ok. Megutoa problemot nastapi koga dojde vreme za greenje. Klimava spored specifikacii e 5ka, i treba da pokrie prostor za greenje od 55m2…ok spored specifikacii, vo realni uslovi neka e i nesto pomalku od toa, megutoa kaj mene problemot e sto prostorijava e 28m2 i klimava ne uspeva da gi zatopli i toa sega koga seuste nadvor temperaturite ne se mnogu niski. Sto bi bilo koga ke zaladi epten. Gi kontaktiravme prodavnicata od kaj sto e kupena, ni rekoa deka ke ispratat ovlasten servis da proverat vo sto e problemot. Dojdoa od leov ( oni bile serviseri za vaa klima ) i navodno spored site nivni testiranja, nadvoresen pritisok, i vnatresno duvanje i postignuvanje na temperatura na duvanje gore kaj perkite na klimata okulu 55 stepeni so klimata se e ok, i najdoa deka problem bilo mestoto ( pod nejze ima regal ) na postavenost na klimata bidejki klimata ne mozela da duva nadole, a tamu bil ladniot vozduh i da go zagree za da se kaci nagore i da se stopli prostorijata. Dadoa opcija da se premesti klimata na druga pozicija kade sto navodno nema da ima poprecenost vo rabotata i da i smetaat odredeni predmeti. Iako prethodno na istoto mesto imavme 3.5ka koja sto dodusa ja koristevme samo za ladenje i sme go nemale problemov ko so novava, bidejki nemavme drugi opcii gi poslusavme i na nivno baranje ja premestivme na novata lokacija koja sto bese posocena od niv. Megutoa iako se "potzatopli " prostorijata poveke od prethodno sepak nekoi problemi ostanaa a i toplinata ne e toa toa, pak ke povtoram i toa denovive nadvor ne e tolku ladno vremeto. E sega nekoj od monterive niz gradov sto dojdoa ko bozem da dadat vtoro mislenje, vikaat deka klimata iako spored testiranja raboti ko so treba, sepak ne e toa toa i duva slabo ko za 5.5ka inverter. I po nivno kazuvanje ili se raboti za slab model sto kazano carsiski tolku i e silata, ili sepak e so fabricka greska i od ovlasteniot servis treba da potpisat zamena i da ja smenat so nova. E sega ima i nekoj drugi sitni raboti sto mene mi se nejasni ( prv pat koristam invertor ) bidejki kaj drugata obicnata 3.5ka klima sto ja koristam gi nema.
1-otkako ke zagree odredena temperatura ( primer 25c ) pred da iskl i da se zatvorar perkite, odreden kratok period nadvor motorot zapira so rabota, no vnatre pocinja da duva laden vozduh ko da e stavena na ladenje, navodno so toa se ladela samata sebe oti bila zeska pred da iskl i taka bilo poarno taka trebalo, megutoa vo sobata go izladuva vozduhot so prethodno go stoplila i na nekoj nacin mnogu brzo pak uklucuva i pocnuva da duva toplo.
2-koga e namestena na 31s ( toa e max ) duva navistina toplo ko so treba a voedno i edino taka uspeva kolku tolku da zatopli, megutoa taka voopsto ne iskl so rabota i posle odredeno vreme nemoze da se trpi vo prostorijata bidejki ima golema cirkulacija na vozduh, a ako ja namestis na pomalku za da iskl primer 27c pocnuva da duva mlako odnosno za nijansa poladno otkolku na 31c, ako se namali uste primer na 24c duva uste poladno ( recisi ladno ) i taka vsusnost ladi a ne da gree  8)
Me interesira dali e ova normalno, bidejki spored serviserive od Leov e normalno i taka treba da bide i vsusnost klimata treba celo vreme da raboti na max c i na najjaka brzina? ??? I dokolku ne e, a serviserive nesakaat da potpisat deka klimava ne e ispravna, koi bi mi bile opciite za sleden cekor? Tuzba, prijava vo Dpi? I kogo da prijavam? Prodavnicata vo Veles od kaj sto e kupena, agrotehna ( od kaj sto ja zema prodavnicava vo Veles ) ili servisot Leov company?
 ;D
« Последно менување: 12 Ноември 2018, 01:38:51 am Roci »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3280 на: 12 Ноември 2018, 02:09:41 am »
klimava ne uspeva da gi zatopli i toa sega koga seuste nadvor temperaturite ne se mnogu niski. Sto bi bilo koga ke zaladi epten.
Цитат
2-koga e namestena na 31s ( toa e max ) duva navistina toplo ko so treba a voedno i edino taka uspeva kolku tolku da zatopli, megutoa taka voopsto ne iskl so rabota i posle odredeno vreme nemoze da se trpi vo prostorijata
Сега кое од двете, успева да затопли или не успева да затопли?
Пошто во вториот дел кажуваш дека затоплува и не се трпи во просторијата.

Или ти смета што често влегува во дефрост (тоа се паузите кога дува ладно)?
Ти да не ја користиш климава како греалка? Ја оставаш да работи постојано 24/7, или ја пушташ повремено кога ти е ладно?

Инаку друже, што да ти кажам. Прво тој бренд не е бренд, тие „Макс“ очигледно се некои лепачи на лепенки кои продаваат се и сешто, од тостери до шпорети и точаци - рандом кинески евтини производи на кои лепат Макс лепенки. Но цената воопшто не и е наивна за таква крш клима. Штета пошто си можел да си земеш убава 3.5кв клима за тие пари. И зошто побогу 5,5кв клима за во 28м2 просторија??

Освен ако не живееш во шатор (се шегувам за да илустрирам топлотни загуби), за под 30м2 сосема доволно би била некоја пристојна 3.5кв клима. Ете Ломо ЛЦЛХ (Гри) за под 30 илјади денари, или 37 илјади денари ѕвер од клима како Хансол (исто Гри). Се обложувам дека било која од овие 3.5кв клими е помоќна и многу поквалитетн уред од таа нонејм 5,5кв клима.
На страна што 5.5кв клима во мал простор премногу силно дува, на што и се жалиш.

Тоа е што е, ако климата технички е исправна - немаш основа на што да се жалиш. Ти секако пробај. Замарај ги, биди упорен. Објаснувај дека не успева да загрее. Итн... Побарај да си доплатиш за подобар уред. Можеби ќе ти успее, иако искрено јас не би се надевал многу. Си требало прво малку да се распрашаш што купуваш.  :-\

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #3281 на: 12 Ноември 2018, 02:17:03 am »
Epa bas zaradi toa da ne bide slaba 3.5ka zemav 5.5ka, zatopluva ako duva konstantno so saati na 31c namestena, a taka ne e resenie treba da ne sedis vo sobata, togas zs bi greel? Prasanjeto mi e zs nemoze da raboti najnormalno ko drugata klima obicnata so ja imam 3.5kata, taa mi e stavena primer na 25c i si ukl si iskl ne ja ni primetuvam sto koga kako pravi a vo sobata e toplo. Dodeka vamu za da bide toplo mora da puka na 31 stepen, ako ja stavis na 25 primer ne stopluva i duva mlako poveke nakaj ladno nego li toplo. Prasanjeto mi e toa normalno e? Ja ukl sabajle koga ke stanam okulu 09:00h i ja gasam navecer koga ke si legnam okulu 01:00h. Ne raboti isklucivo koga spijam  :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3282 на: 12 Ноември 2018, 02:30:54 am »
Освен ако не ти смета за спиење (бука, итн) не треба да ја гасиш. На есен ја пушташ, на пролет ја исклучуваш. Зошто побогу би ја исклучувал на евтина струја, не штедиш ништо.

И 5.5ка се зема за поголеми простории, над 40м2 (ако зборуваме за простории со просечни топлотни загуби). Затоа што пресилно ќе дува, и дувањето ќе го чуствуваш како ладно - иако е доволно топло за да загрева. На пример си поставил да грее со 25с. Тебе телото ти е 37с топло. Ако климата дува со 30-35с издув, ти тоа дување ќе чустуваш како ладно иако просторијата сепак се загрева. Затоа си требало да земеш 3.5кв клима, а некој таму во продавницата требало да ти објасни сето ова.

Инаку да, ако наместиш 25с а климата за неколку саати не успее да постигне ~24с - тогаш нешто не е во ред, можеби има проблем со софтверот или со сензорот за температура (климата мисли дека е потопло отколку што навистина е). Само што ако сервисерите пуштат на појако и климата така стоплува, тогаш повеќе од веројатно е дека нема да ти ја прифатат рекламацијата.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3283 на: 12 Ноември 2018, 02:34:29 am »
Epa bas zaradi toa da ne bide slaba 3.5ka zemav 5.5ka, zatopluva ako duva konstantno so saati na 31c namestena, a taka ne e resenie treba da ne sedis vo sobata, togas zs bi greel? Prasanjeto mi e zs nemoze da raboti najnormalno ko drugata klima obicnata so ja imam 3.5kata, taa mi e stavena primer na 25c i si ukl si iskl ne ja ni primetuvam sto koga kako pravi a vo sobata e toplo. Dodeka vamu za da bide toplo mora da puka na 31 stepen, ako ja stavis na 25 primer ne stopluva i duva mlako poveke nakaj ladno nego li toplo. Prasanjeto mi e toa normalno e? Ja ukl sabajle koga ke stanam okulu 09:00h i ja gasam navecer koga ke si legnam okulu 01:00h. Ne raboti isklucivo koga spijam  :)

1. Климата ти е убер-предимензионирана за просторијата.
2. Претпоставувам дека ја пушташ да ти дува "по малку" односно на една цртка, за да не ти прави ветер.
2.1. Ако ја пушаташ на споро дување - собата ти е мала, ти се собира топол воздух горе кај климата и ти исклучува многу рано. Горе топло, кај што седиш долу ладно. Климата не одведува доволно топлина од себе со дувањето, а собата многу бргу се грее околу плафонот.
2.2. Ако не ја пушташ на споро дување и ти дува на "две цртки" на 26 степени, тогаш насочи ја да дува надолу или накај отворен простор во собата. Не ја насочувај кон ѕид.

И во двата случаи 2.1 и 2.2 имаш ист ефект. Климата мисли дека загреала, а уствари топло е само околу неа. Таму кај што седиш е ладно. Топлиот воздух стои на плафон, климата не успева да исфрли топлина од себе во околината и се исклучува затоа што "мисли" дека е претерано топло.

Ова со послаба клима (3.5) нема да се случува затоа што поголема количина од себе ќе исфрла во собата, и самата клима нема да "зрачи" топло заради тоа што ќе успее да ја оддува топлината кон просторот. Тоа "зрачењето" те секса цело време. Компресорот набива топол фреон во испарувачот внатре во собата, климата не успева да ја оддува топлината. Воздухот околу климата е топол, самата клима е топла заради недоволна измена и исклучува.

Според ова што го пишуваш, климата е исправна и не мислам дека има некаква аномалија.

Направи еден ваков тест:

Намести ја климата како што сакаш да ти дува, отвори прозор за да влага ладен воздух и остави ја да работи барем пола саат. Ако не исклучи ниту еднаш и цело време грее додека се овие услови во собата, тогаш климата ти е преголема за просторот што го грееш.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #3284 на: 12 Ноември 2018, 02:39:35 am »
Toa e i problemot oni koga idat merat testiraat na naj jaka brzina i pustena na 31c. Za niv normalno bilo da raboti na 31 stepen celo vreme a ne na pomalku. I ako ja stavis na 25 ne se ni obiduvaat da merat kolku stepeni postignuva taka, valjda deka znat deka taka ne e ok i zatoa izbegnuvaat. A majstori drugi vikaat deka isto treba da duva i na 31 i na 21 samo sto na 21 ke iskl pobrzo a na 31 nema da iskluci? A vo mojov slucaj ne e taka  ;D
Inaku zlatkoa celo vreme duva na naj jaka brzina crtka so vikas ti i svrtena najzdole za demek da go kacuva topliot vozduh gore. Problemot e vo toa sto go pisav pogore, ne duva istotoplo na 31 i na 24/25. Toa me interesira dali taka treba?