Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202531 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3255 на: 22 Октомври 2018, 23:15:25 pm »
Не чачкај.
Совет за кое уље да се стави во уљан радијатор, дали Мотул X-clean 5w-30 е по спецификација или ипак да го носам во официјален да му сменат. Сега има Ликви Моли, ама почна да го троши, околу 200гр. по грејна сезона.

Нема многу поминато, од дневна до спална само е возен, летоска па ич не го возев, гаражиран е.

Исто така приметив дека зимно време повеќе ми троши, а цело време го пунам на ЕВН, дали да сменам да пробам од друго место. Прошлото лето го носев у Грција на одмор и таму помалце ми трошеше, изгледа имаат поквалитетна струја.

:) МАЛА ШАЛА НЕ ЗАМЕРУВАЈТЕ

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3256 на: 23 Октомври 2018, 15:03:36 pm »
Епа тогаш има ќе има дилема помеѓу Вивакс со 3 години гаранција и Гри со таа едната што следи и барем уште 2-3 години по 8 стотки. Педерски и итро од нивна страна.

Земи си 5.5 ка, у секунда добиваш топлина...

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #3257 на: 25 Октомври 2018, 22:02:33 pm »
Имам потреба од панел и сакам да загревам соба од 15м2 без изолација и е со дрвени прозори.
Ќе се грее сабајле околу пола саат и навечер еден саат пред спиење. Ми треба нешто што брзо ќе загрева и ќе зрачи топлина и во собата ќе има нормална температура.
Што ќе ми одговара за таа квадратура, 1500kw, 2000kw или 2500kw. Се двоумам помеѓу Stiebel, Thermor, AEG
Буџет околу 5000 ден.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
« Одговори #3258 на: 25 Октомври 2018, 22:11:57 pm »
Имам потреба од панел и сакам да загревам соба од 15м2 без изолација и е со дрвени прозори.
Ќе се грее сабајле околу пола саат и навечер еден саат пред спиење. Ми треба нешто што брзо ќе загрева и ќе зрачи топлина и во собата ќе има нормална температура.
Што ќе ми одговара за таа квадратура, 1500kw, 2000kw или 2500kw. Се двоумам помеѓу Stiebel, Thermor, AEG
Буџет околу 5000 ден.
Thermor. Ја би ја земал најсилната што буџетот ја дозволува.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3259 на: 25 Октомври 2018, 22:15:21 pm »
Земи си кредит, и бапни една инвертер клима :)

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #3260 на: 25 Октомври 2018, 22:17:06 pm »
Имам инвертер во дневна и овде во спланата сакам поевтино да поминам и секако таму немам потреба да грее цел ден и плус акам нешто потивко.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #3261 на: 25 Октомври 2018, 22:18:12 pm »
Прво бев за оваа, ама ме предомслија овие германските демек биле добри а гледам имаат иста цена како Термор.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3262 на: 25 Октомври 2018, 22:32:51 pm »
Прво бев за оваа, ама ме предомслија овие германските демек биле добри а гледам имаат иста цена како Термор.
Земи си како уљениот радијатор од погоре, германски е за 2-3 минути е жежок плус дува топло и смрт нема.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #3263 на: 25 Октомври 2018, 23:27:08 pm »

Јас дома имам АЕГ панели веќе 9 години не мрднале. Од искуство за 15 квадрати доволно ќе ти биде 2-2.5KW за релативно брзо загревање. Што појак, тоа побрзо ќе ти се загрее простроијата - нормално. Ако можеш и 3-ка бапни. Моето искуство е дека нема побрзо загревање од квалитетен(ни) панел(и). Можда е подобро ако можеш 2 од по 1.5KW, на различни страни од собата.
Јас во мојата дневна соба, која е 50-тина квадрати имам инсталирано 8KW во 3 АЕГ панели, можам да качам 10-тина степени за околу 10-15минути. (Ова обично кога се враќаме од зимување или зимски викенд, па е падната температурата дома под 16 степени). Ти веројатно често ќе имаш ситуации поради лошата изолација и краткото време на греење, кога ќе треба да качиш повеќе степени за пократко време. Затоа, што повеќе KW во панели, и тоа 2 комада би било идеално...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
« Одговори #3264 на: 26 Октомври 2018, 15:33:02 pm »
Земав AEG 2kw, само тоа имаа на залиха, инаку и овие ги произведува Stiebel Eltron по што така пишува на кутијата?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #3265 на: 26 Октомври 2018, 15:46:59 pm »
Земав AEG 2kw, само тоа имаа на залиха, инаку и овие ги произведува Stiebel Eltron по што така пишува на кутијата?
da, isti se...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2244
« Одговори #3266 на: 05 Ноември 2018, 23:45:20 pm »
Ја почнавме грејната сезона
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3267 на: 06 Ноември 2018, 07:27:21 am »
Како бе грејна сезона без тушрија, кисела зелка ово оно?

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #3268 на: 06 Ноември 2018, 09:45:03 am »
Пробувам моиве да ги убедам да си стават клима. Што би препорачале за 30 м2 со изолација 5ка стиропол ама има дрвен прозори. Колку одприлика би излегувала месечна сметка за струја ? Некој ги исплашил по 100е - 200е ке плаќале...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3269 на: 06 Ноември 2018, 09:58:17 am »
Пробувам моиве да ги убедам да си стават клима. Што би препорачале за 30 м2 со изолација 5ка стиропол ама има дрвен прозори. Колку одприлика би излегувала месечна сметка за струја ? Некој ги исплашил по 100е - 200е ке плаќале...
Кој е буџетот види си тука: https://klimi.mk/
Најмалку 35000 ти требаат сосе монтажа уште одма да имаш во предвид ориентационо.

Струјата која е возможно да ја потроши клима како максимална бројка изнесува 1kw*24ч*30дена*5денари = 3600 денари во месецот. Под услов да е оптеретена максимално. Реално ќе троши околу 1000-2500 денари месечно една клима.