Momci ajde vaka, ke ve zamolam site koi sto se razbirate okulu klima uredite za mala pomos/mislenje

Kupiv inverter klima ured pred nekoj mesec. Konkrertno se raboti za ovoj model
https://klimi.mk/product.php?id=289E sega letoska si bese se super i si ladese ok. Megutoa problemot nastapi koga dojde vreme za greenje. Klimava spored specifikacii e 5ka, i treba da pokrie prostor za greenje od 55m2…ok spored specifikacii, vo realni uslovi neka e i nesto pomalku od toa, megutoa kaj mene problemot e sto prostorijava e 28m2 i klimava ne uspeva da gi zatopli i toa sega koga seuste nadvor temperaturite ne se mnogu niski. Sto bi bilo koga ke zaladi epten. Gi kontaktiravme prodavnicata od kaj sto e kupena, ni rekoa deka ke ispratat ovlasten servis da proverat vo sto e problemot. Dojdoa od leov ( oni bile serviseri za vaa klima ) i navodno spored site nivni testiranja, nadvoresen pritisok, i vnatresno duvanje i postignuvanje na temperatura na duvanje gore kaj perkite na klimata okulu 55 stepeni so klimata se e ok, i najdoa deka problem bilo mestoto ( pod nejze ima regal ) na postavenost na klimata bidejki klimata ne mozela da duva nadole, a tamu bil ladniot vozduh i da go zagree za da se kaci nagore i da se stopli prostorijata. Dadoa opcija da se premesti klimata na druga pozicija kade sto navodno nema da ima poprecenost vo rabotata i da i smetaat odredeni predmeti. Iako prethodno na istoto mesto imavme 3.5ka koja sto dodusa ja koristevme samo za ladenje i sme go nemale problemov ko so novava, bidejki nemavme drugi opcii gi poslusavme i na nivno baranje ja premestivme na novata lokacija koja sto bese posocena od niv. Megutoa iako se "potzatopli " prostorijata poveke od prethodno sepak nekoi problemi ostanaa a i toplinata ne e toa toa, pak ke povtoram i toa denovive nadvor ne e tolku ladno vremeto. E sega nekoj od monterive niz gradov sto dojdoa ko bozem da dadat vtoro mislenje, vikaat deka klimata iako spored testiranja raboti ko so treba, sepak ne e toa toa i duva slabo ko za 5.5ka inverter. I po nivno kazuvanje ili se raboti za slab model sto kazano carsiski tolku i e silata, ili sepak e so fabricka greska i od ovlasteniot servis treba da potpisat zamena i da ja smenat so nova. E sega ima i nekoj drugi sitni raboti sto mene mi se nejasni ( prv pat koristam invertor ) bidejki kaj drugata obicnata 3.5ka klima sto ja koristam gi nema.
1-otkako ke zagree odredena temperatura ( primer 25c ) pred da iskl i da se zatvorar perkite, odreden kratok period nadvor motorot zapira so rabota, no vnatre pocinja da duva laden vozduh ko da e stavena na ladenje, navodno so toa se ladela samata sebe oti bila zeska pred da iskl i taka bilo poarno taka trebalo, megutoa vo sobata go izladuva vozduhot so prethodno go stoplila i na nekoj nacin mnogu brzo pak uklucuva i pocnuva da duva toplo.
2-koga e namestena na 31s ( toa e max ) duva navistina toplo ko so treba a voedno i edino taka uspeva kolku tolku da zatopli, megutoa taka voopsto ne iskl so rabota i posle odredeno vreme nemoze da se trpi vo prostorijata bidejki ima golema cirkulacija na vozduh, a ako ja namestis na pomalku za da iskl primer 27c pocnuva da duva mlako odnosno za nijansa poladno otkolku na 31c, ako se namali uste primer na 24c duva uste poladno ( recisi ladno ) i taka vsusnost ladi a ne da gree

Me interesira dali e ova normalno, bidejki spored serviserive od Leov e normalno i taka treba da bide i vsusnost klimata treba celo vreme da raboti na max c i na najjaka brzina?

I dokolku ne e, a serviserive nesakaat da potpisat deka klimava ne e ispravna, koi bi mi bile opciite za sleden cekor? Tuzba, prijava vo Dpi? I kogo da prijavam? Prodavnicata vo Veles od kaj sto e kupena, agrotehna ( od kaj sto ja zema prodavnicava vo Veles ) ili servisot Leov company?