Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1436607 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Ќе забрише брзо администрацијата :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
нека забрише слободно, имам скрин шот... ;)

сепак, ке го цитирам и ова:

Ја спомна администрацијата.

Зошто ние како администрација би му забраниле на Дени, или пак на било кој друг да даде свое "стручно" мислење на било која тема??? На членовите е да проценат на чиво мислење и на кој член ќе му го ценат мислењето на одредена тема. Се работи за јавен форум, дека сме Македонија па се знаеме дел, иначе кој што сака може да пишува и како сака да се преставува, се дур ги почитува правилата. Не можеме да казнуваме некого затоа што мисли дека знае нешто, или па глуми дека знае.

ама и веднаш ќе ја прашам администрацијата, дали можеби НИ МАЛКУ НЕ ГИ ЗАГРИЖУВА што во типизирана тема, константно од еден или повеќе членови се пласираат грешни информации кои што најчесто се оштетување на други членови кои ке поверуваат во тие информации?
или сеуште ви важи правилото дека нетреба да се зема здраво за готово се што се пишува на форум? последнава реченица е чуена од моиве уши од тројца членови на администрацијата на ЦЦ...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
@onak  ги разгледував инсталацииве што ги имаш правено на фб и веб странцививе одлично сработено, ме интересира дали со еден кано систем може да се покрие долен и горен спрат од кој горниот отприлика би бил 50-60 квадрати преку сила а доле 30-40 за загревање преку сила и дали постои опција да се затвори протокот пример не се грее едниот спрат се запре протокот натака, и секако најоптимално изкористување би се постигнало кога целиот објект би бил при соодветна изолација (пвц, фасада)?, зошто сега реално просторот е греен само 35квадрати со панелка ноо не е тоа тоа воздухот е влажен и сметките солени

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
А јас да прашам што се подразбира под поимот "инвертор"? Која е разликата на пример меѓу обична клима и инвертор ? 

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
А јас да прашам што се подразбира под поимот "инвертор"? Која е разликата на пример меѓу обична клима и инвертор ? 
Мене како што ме има информирано човек од нептун и што имам запамтено фората е дека многу луге потрешно пренесуваат инвертор топлел и на минусна температура (имало инвертори што топлеле и до нула степени), главната разлика било во изработката на самиот мотор односно повлекувал поголема електрична енергија на палење и загревање и потоа кога ќе ја постигнел работната температураа неговата потрошувачка на електрична енергија се намалувала, и биле по штедливи(сето ова ми беше по стручно објаснето али да не се трипам ова го имам запамтено ова го споделувам ако има некој поупатен или ја грешам нека ме поправи) :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
@onak  ги разгледував инсталацииве што ги имаш правено на фб и веб странцививе одлично сработено, ме интересира дали со еден кано систем може да се покрие долен и горен спрат од кој горниот отприлика би бил 50-60 квадрати преку сила а доле 30-40 за загревање преку сила и дали постои опција да се затвори протокот пример не се грее едниот спрат се запре протокот натака, и секако најоптимално изкористување би се постигнало кога целиот објект би бил при соодветна изолација (пвц, фасада)?, зошто сега реално просторот е греен само 35квадрати со панелка ноо не е тоа тоа воздухот е влажен и сметките солени
секако дека може. има двајца членови на форумов, што веке имаат баш таква или слична комбинација, ке си кажат они искуство, глупо е да зборам за нив. но како податоци еве:
-систем КАНО 2, тоа значи систем со две сонди. за таа квадратура околу 8 киловати ке биде електричната моќност на системот.
-на вертикалата за горниот спрат може да се постави вентили за палење и гасење на цел спрат. истите тие вентили може да бидат механички т.е. топчести, или електрични т.е. електро моторни или електровентили со клапна.
-што се однесува до изолацијата, повеќе пати сме кажале дека никогаш нема загуба од изолација т.е. инвестицијата не е фрлена у ветер, туку на долги стази се враќа и тоа повеќе кратно. а каква да ставиш (ако тоа ме праша, не те разбрав), ке мора да се консултираш со експерти од таа област, кои ке ти посочат што и како е потребно за кај тебе, ама откако ке ти ја разгледаат куќата и ке ги видат сите аспекти и “проблеми“ да ги наречеме.
можам и јас, и тоа е дел од мојата струка како термичар, но реално, немам време да се занимавам и со тоа, ионака ке се повториме со истиот муабет со оние што треба да ти направат изолација.

на следниов линк, имаш галерија со слики, гледај ги оние што имаат две исправени сонди. таков е за кај тебе. ;)
http://kanosistemi.com.mk/galerija/
позз
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Онак и ти и еден куп други членови пишувате глупости за законите (за тоа сум стручен и знам дека грешите), исто така други членови пишуваат глупости за коли, трети за клими итн итн.

Дали тебе сме ти избришале мислење затоа што ти било погрешно, иако сите си не убедувал дека е точно?? Ти си мислел така, некој мислел различно и од мене и од тебе.

Ако дојде сега Петко и не убедува во темава дека дрвата се најефтини и најеколошки за греење, треба да го банираме или да му ги избришеме мислењата? Или некој ако дојде и не лаже дека Пежото 206 му иде 320 треба да го банираме затоа што некој ќе се излаже и ќе си купи 206ка која нема да иде 320??

Форумов ниту продава производи, а уште помалце Дени продава клими, па да се потресуваме дали неговите постови околу климите биле измислени, лажни, точни. Кој како сака нека си ги цени мислењата на било кој член.

Олабавете дека администрацијата може и треба да се меша ако на некого не му се свиѓаат мислењата од друг член, а истите се во рамки на правилата.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69

И обичната клима и таа што ја викаат инвертор се уствари и двете инвертор, само што кај нас така се викаат уште од крај.
Работата е што едната е ON/OFF а другата е само ОN и работи во различен режим и плус уште некои други работи кои ме мрзи да ги пишувам а веќе ги има у темава.
Еве ти читај нешто што ми излезе, колку да  видиш што е поентата, мада и ова колку е добро напишано, бог да чува.

http://www.termosistem.com.mk/razlika-pomegju-standarden-klimatizer-i-inverter/

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Кај мене е обична клима, па кога ќзагрее се намалува дувањето,али не се исклучува...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
Кај мене е обична клима, па кога ќзагрее се намалува дувањето,али не се исклучува...
Климата не се исклучува (дувањето). Се исклучува компресорот кој прави разлика во притисоците помеѓу надворешната и внатрешната единица.
Јас колку што разбрав, Инвертер климите имаат компресор со DC инвертор, кој што може (со помош на електроника) да го регулира режимот на работа на компресорот, додека неинвертер климите имаат AC компресор, кој работи во режим он-оф. Инвертер климите се поефикасни и може да работат при пониски температури.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Јас конкретно имам 80м2 поткровје со изолиран кров, изолирана долна плоча и PVC прозорци. Се греат сите соби, дневниот просотор е околу 24C, a другите околу 22C. Годинава сето тоа со една FH35VE ставена во дневниот престој и отворени вратите кон собите.

Може да е и уште поефикасно, ако имам уште една FH35VE во северната спална за да работи порастеретено климата.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

По 25 часа дневно си на форуми, кајгана, фемина, гсм, карклуб и други па на толку многу паметување си требало српскиот да го усвршиш.

Немој само да кажуваш дека ова ти е од другиот стан, не проаѓа.

П.С Ме чуди како не си слушнал за Стрелец од кајгана, јер ако добро разумем српски кажеш да га непознајеш.
Дај малце поголема слика ништо не се чита и јас да се насмеам.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3356
Абе баталете греење надвор е пролет, нека залади на есен па ќе се маваме со линкови од интернет.

Многу интересна дискусија, морам да забележам.

Особено ми се допаѓа делот каде што едниот член го напаѓа со линкови од интернет другиот член кој што го крепи својот став со линкови од интернет.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Уште иван исцелител фали да даде свое мислење

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Уште иван исцелител фали да даде свое мислење
Па да го викнеме и тој да даде мислење. Има ли некој контакт од него?

Дај малце поголема слика ништо не се чита и јас да се насмеам.
https://i.imgur.com/SZM7ixY.jpg
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Јас конкретно имам 80м2 поткровје со изолиран кров, изолирана долна плоча и PVC прозорци. Се греат сите соби, дневниот просотор е околу 24C, a другите околу 22C. Годинава сето тоа со една FH35VE ставена во дневниот престој и отворени вратите кон собите.

Може да е и уште поефикасно, ако имам уште една FH35VE во северната спална за да работи порастеретено климата.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

По 25 часа дневно си на форуми, кајгана, фемина, гсм, карклуб и други па на толку многу паметување си требало српскиот да го усвршиш.

Немој само да кажуваш дека ова ти е од другиот стан, не проаѓа.

П.С Ме чуди како не си слушнал за Стрелец од кајгана, јер ако добро разумем српски кажеш да га непознајеш.

Да, тоа е лани зимата. И во другиот стан бидејќи во овој тука во Мај ја ставив FH, а во тој стан во Јануари. Не ни знаев како правилно се сетира ја имав помалку од месец. Ама ако, стојам зад тоа, тука ми е и тој стан. Еве го и годинава се грее на иста таква FH. :) Исто ќе биде и во новиов ако ми е сетирана погрешно како што беше тогаш. А и во друг стан ако се погрешни сетинзите. На две цртки, и нагоре перката како кога лади. И баш таму се изначитав и ги заклучив како треба да ја сетирам, среќа имаше доволно информации.
1. Изолирани цевки меѓусебно.
2. Надоле вратичката
3. Претпоследен вентилатор.

Тоа е се што треба да се сетира. Кај мене се јавуваше слоевитост зошто се собираше топлиот воздух горе како кога имаш ѕидно парно:

И кога ќе се постави да го влече топлиот воздух од горе, надоле се обива ова:

Не кревала над 900W, затоа што сум ја гушел со слаб вентилатор. Пред десетина дена си држеше 1100W цела ноќ без проблем. :)

Сепак, тоа се моите искуства. Дома и тоа. Јас си ги средив сметките конечно после 20 години мрцварење со баснословни сметки.

Јас си кажувам од мое лично искуство. Буквално.

Баш лани зимата во другиот стан имав проблем со иста ваква клима FH35VE, прво ми ги ставија цевките една до друга неизолирани меѓу себе. Користев прениска јачина на вентилатор. Прозорите беа тиња. Неможеше да крене температура во собата иако беше на висок сетпоинт.

Затоа си се информирав како треба да се сетира климата за греење. Зошто нема кој да ти каже ако не си земеш сам да си увидиш.
Имено дека мора вратичката да е надоле насочена. Дека мора да е ставена на претпоследен или последен вентилатор. Дека мора да се цевките меѓусебе изолирани. И сето ова си го направив во другиов стан. Плус што има PVC, и изолиран кров над спратот, како и изолирана плоча одоздола. (Со подно кое не се палеше годинава)

Сега си е бања тука. Си влече климата без проблем 2060w ако ја форсирам. Си држеше 1180w пред дестина дена кога беше минус десетина. Сега дреме на 400w.

Сосема разбирам зошто луѓе мислат дека неможе да се згрее со добра клима. Јасно ми е, сум го поминал и тој дел од патот, ама увидов каде бил проблемот и истиот го решив. И ги споделувам моите искуства.

И затоа сакам да им посочам на луѓето веднаш да стигнат до бараните резултати наместо да го поминуваат истиот долг пат како мене. Најдобронамерно, најеколошко и најефтино. А зошто тоа е сфатено негативно тоа е веќе друго прашање. :)

П.С. и највеќе за да не ми труе цела населба на дрва горени цела зима.