Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 392345 пати)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1380 на: 24 Јануари 2016, 10:16:21 am »
Ај да прашам нешто..

Како да пресметам колку бензин ми троши колата?
Еве да речеме на фул боца плин додека ја извозам, колку бензин ке ми потроши? Дали може некако да пресметам...

Мене све ми е на резерва и одвреме на време си дополнувам за 200-300 денари...(месецов ставав повеќе пати бензин него плин) лол

А и овој месец пошто имав расипан термостат малце подолго ми возеше на бензин додека пребаци на плин...
Сабајле еве ми пребаци во рок од 1 километар тачно(вчера го сменив термостатот).. ако вака се однесува и во иднина ќе е супер..

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1381 на: 24 Јануари 2016, 10:32:58 am »
колку бензин тураш, можеш да пресметаш само на подолг период... ако си научиш до каде отприлика му дотураш бензинм после 3-4 месеци ако грижливо ги собираш податоците ке добиеш една ориентациона бројка... посекако, со испрвен разладен систем (термостат, термопрекидач) и добро наштелован уред, тоа е смешно малку... меѓутоа во голема мера зависи и колкави релации возиш без притоа поголеми паузи... некои плински уреди (на дизни) имаат опција и да запалат директно на плин ако е моторот загреан... јас имам таков уред кај мене и по мои пресметки, на волот, за секои 50 до 53 литри плин, трошам околу 1 (во лето) до 2 (во зимо) литри бензин... со тоа што јас проаѓам на плин многу, во текот на еден ден... и таа бројка на бензин ми е за 2 до 5 дена...

понатака... еден совет... немој бензинот да го држиш на резерва.. ај зимно време и не е толку многу страшно.. летно време е пострашно. со бензинот, пумпата се лади. несмее да остане без бензин или премалку.. ке се расипе.. треба да држиш минимум четвртина резервоар...кај мене одприлика држам на третина е некад и до две третини.. сакам да си имам резерва гориво...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #1382 на: 24 Јануари 2016, 10:41:25 am »
хммм се согласувам ке го држам над резерва ...

иначе орантационо да речеме шошто мене ми троши околу 10 литри бензин...1 литро =10 км...
Па така ке гледам, ќе пробам да запазувам колку километри сум поминал додека не ми пребаци на плин и да имам некоја статистика да направам...

може така?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1383 на: 24 Јануари 2016, 10:55:29 am »
хммм се согласувам ке го држам над резерва ...

иначе орантационо да речеме шошто мене ми троши околу 10 литри бензин...1 литро =10 км...
Па така ке гледам, ќе пробам да запазувам колку километри сум поминал додека не ми пребаци на плин и да имам некоја статистика да направам...

може така?

грешен ти е тој есап, кога станува збор за возило конвертирано на плин.. одсабајле, на ладно, моторот “работи под саух“ и тогаш троши и до 10 пати поише бензин одошто нормалното, затоа што треба да загрее нели.. е кога ке призагрее, кога ке треба да намали потрошња, тогаш уствари префрла на плин... така да 1 литро на 10 км, не е точен... поише надевај се на 1 литро за 2-3 км...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #1384 на: 07 Февруари 2016, 14:14:39 pm »
Едно прашање имам...

Пред 3 дена почна да ми титна дека немам плин и ок и право на бензиска наточив 11.9 литри за 310 денари...Да измерам колку ми троши, пошто до сега немав измерено а месец дена го иам плинот...

И поминав 110 км и уште не ми титна... и отидов до нас гас наточив 33.5 литра плин...

Е сеа прашањето ми е дали коа ќе титне нема ич плин или има 2-3 литри?
Или боцата толку ми собира?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1385 на: 07 Февруари 2016, 18:07:48 pm »
уредот мери притисок, а не количина... со по неквалитетен плин, може да ти се деси да имаш и 10-тина литри, а да титне дека нема, затоа што не испарува доволно....

затоа да туриш количина и да мериш е грешно...  правилно е од полнење до таван до полнење до таван... и тоа исклучиво на иста пумпа и со потрошени 2-3 боци ако се помали од 30 литри...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен tonka

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #1386 на: 25 Март 2016, 00:51:17 am »
Me interesira koj plinski ured e naj pogoden za Peugeot 307 1.4 ?

Отсутен talepp

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #1387 на: 25 Март 2016, 18:19:33 pm »
Me interesira koj plinski ured e naj pogoden za Peugeot 307 1.4 ?
Ac-Stag   ili Lpg Tech

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
« Одговори #1388 на: 25 Март 2016, 18:44:23 pm »
двата уреда кој ги кажуваш се разлика небо и земја. Јас би избрал Стаг

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #1389 на: 11 Јуни 2016, 09:36:49 am »
После 4 ипол години и јас се сторив со плин на едната кола, е сеа првиот пат ставив на нас гас собра 36,8 литри и имам поминато негде околу 315 км е сеа ме интересира каде е подобар плинот т.е. од која пумпа сте најзадоволни од плинот?
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #1390 на: 11 Јуни 2016, 10:12:35 am »
Побарај во темата за квалитет на горива, дискутирано е таму.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #1391 на: 11 Јуни 2016, 12:03:46 pm »
После 4 ипол години и јас се сторив со плин на едната кола, е сеа првиот пат ставив на нас гас собра 36,8 литри и имам поминато негде околу 315 км е сеа ме интересира каде е подобар плинот т.е. од која пумпа сте најзадоволни од плинот?

Зависи од која пумпа си имал ставено во моментот кога ти бил штелуван плинот.
На мојата кола, плинот е штелуван според тој од Нас Гас, и ако ставам од друга пумпа, не ја поминувам истата километража. Конкретно последен пат имав од макпетрол плин и со 32 литри имав поминато 267 км, додека со тој од Нас Гас постојано поминувам 295-305 км со 32 литри плин.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #1392 на: 13 Јуни 2016, 07:52:21 am »
Снема плин :)  извозени 420 км  град... презадоволен сум се каам порано што не го ставив плинот :)

Sent from my SMART FLY V500 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2188
« Одговори #1393 на: 13 Јуни 2016, 20:57:38 pm »
494 изминати километри со 39.2 литри плин градска вожња само, со неколу кратки испади и стартови :) Просек 7,9 л. Хонда цивик 1.4is

Присутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1483
« Одговори #1394 на: 13 Јуни 2016, 22:53:02 pm »
Добар просек, јас со истиот мотор најниско бев 10,5 литри на 100, дури и ме зачуди сега..
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.