Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 502767 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18204
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1110 на: 26 Јануари 2015, 00:29:22 am »
Демек во Македонија други закони на физика влијаат па тоа што се дешава 5000 километри подалку е тотално ирелевантно?
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45238
  • Il Moderatore
« Одговори #1111 на: 26 Јануари 2015, 00:46:52 am »
Онак, јас само кажав она што го знам и што сум го учел. Дека е тоа нормална физичка појава. Постирав само еден линк до ефектот кој се јаува при нагло декомпресирање на гасови, чисто информативно, не како некој доказ или шо ти ја знам... Од тебе не побарав ништо да докажеш, туку напротив, ти ми/ни кажуваш дека тоа што си го видел не е нормално, а јас објаснив зошто е тоа сосема нормална физичка појава, кога се работи за пропан/бутан.

На крајот кога те прашав три работи, за кои што викаш дека си ги пишал, не сакаш да кажеш ни кај си ги пишал. Ете, пак се навратив наназад, и не најдов дека некаде си пишал.

Искуство без соодветно теоретско познавање е подеднакво лошо како и теоретско познавање без практично искуство (дури и полошо). Од искуство ќе научиш дека некои работи се случуваат, но без теоретско познавање нема да знаеш зошто се случуваат.

Ако немаш намера да одговриш на поставените прашања ок, тогаш барем не се противи на она што го посочувам. Дека тоа е нормална физичка појава и дека единствено може да се случи ако во резервоарот настанала брза декомпресија. Едноставно, не  е тоа нешто што јас сам сум го смислил, тоа е така поради физиката. Ако мислиш дека јас сум го смилсил, тогаш ќе се повикам на валидни референци од науката.

А ако те заболел стапот и ти е гајле кој што мисли, тогаш што кој мој воопшто ги стави сликите и напиша текст?! За сите да кажеме „Уаооо, ледени коцки му стаиле уместо плин у резервоарот“?? Кога веќе си постирал нешто, дискутирај за тоа ко` чоек, не се оградувај и не раскажувај како некој таму постирал некои си линкови и како тоа немало врска...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #1112 на: 26 Јануари 2015, 03:31:23 am »
Одвртете го плинот на обична запалка да почне да протекува. Исто ке замрзне како на Онак боцата :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1113 на: 26 Јануари 2015, 10:31:29 am »
Онак, јас само кажав она што го знам и што сум го учел. Дека е тоа нормална физичка појава. Постирав само еден линк до ефектот кој се јаува при нагло декомпресирање на гасови, чисто информативно, не како некој доказ или шо ти ја знам... Од тебе не побарав ништо да докажеш, туку напротив, ти ми/ни кажуваш дека тоа што си го видел не е нормално, а јас објаснив зошто е тоа сосема нормална физичка појава, кога се работи за пропан/бутан.

На крајот кога те прашав три работи, за кои што викаш дека си ги пишал, не сакаш да кажеш ни кај си ги пишал. Ете, пак се навратив наназад, и не најдов дека некаде си пишал.

Искуство без соодветно теоретско познавање е подеднакво лошо како и теоретско познавање без практично искуство (дури и полошо). Од искуство ќе научиш дека некои работи се случуваат, но без теоретско познавање нема да знаеш зошто се случуваат.

Ако немаш намера да одговриш на поставените прашања ок, тогаш барем не се противи на она што го посочувам. Дека тоа е нормална физичка појава и дека единствено може да се случи ако во резервоарот настанала брза декомпресија. Едноставно, не  е тоа нешто што јас сам сум го смислил, тоа е така поради физиката. Ако мислиш дека јас сум го смилсил, тогаш ќе се повикам на валидни референци од науката.

А ако те заболел стапот и ти е гајле кој што мисли, тогаш што кој мој воопшто ги стави сликите и напиша текст?! За сите да кажеме „Уаооо, ледени коцки му стаиле уместо плин у резервоарот“?? Кога веќе си постирал нешто, дискутирај за тоа ко` чоек, не се оградувај и не раскажувај како некој таму постирал некои си линкови и како тоа немало врска...

симо.. јас во ниеден момент не реков дека грешиш. кој малку прочитал нешто околу гасови, знае дека со нагло испуштање на гасови(декомпресија) од затворена боца или што и да биде како затворен волумен се случува точно тоа. проблемот настана кога почна да ме убедуваш (а не свати за што зборев) дека тоа е нормално да се случи на кола при нормален, регуларен начин на употреба... затоа и повикав било кој вклучително и ти да ми посочат дали им се десило да им замрзне боцата плинска во звтомобилот при нормално користење-експлоатирање. меѓу другото посочив и јас, дека и на мене ми се има десено да ми смрзне боцата, а колата нејкеше да работи на плин. го испуштивме тој плин, наполнив нов и проблемот го снема...

значи гасот внатре, (бог зне што туриле) не е лпг со својот микс кој треба да биде 45% пропан со 55% бутан како зимски микс односно 35% пропан со 65% бутан како летен микс. не ретко сум слушнал за дотурање во линот на други ЕВТИНИ гасови за да се добие на волмен.. на пример има слушнато за дотурање азот, кој во моментов има цена околу 10-тина денари за литар... имам чуено и за дотурање само на пропан или само на бутан, ама не сум имал шанса да проверам дали е точно или не... немам услови за да видам т.е. да истестирам кој микс го има во себе...

овакво замрзнување на боца плинска имам видено доста пати, и претежно сите биле при нормална екслоатација... на повекето од нив муабетот бил дека:

-ми беше при крај плинот, отидов, наполнив плин, и после 1-2 километри ми изгаси колата и нејкеше да работи!
се случувало и да им пушти некој холендер, да издиши плинот нагло итн итн, но се случувало и ова да при нормален режим на функционирање, боцата едноставно сама си замрзне. бог знае што гасови тураат внатре кога сакаат да прават мучки. не ги знеме сите реакции на гасовите при различен начин на ослободување, поготово кога се работи за мискови од различни гасови, и нивната хемиска реакција односно соединение...

а може ли да им се случило да претераат со правење мучки и финти? се сеќавате пред 2 години во охрид (мислам дека беше) на лукоил кога за 1-2 саати им се вратија 50-тина возила со ВОДА во нафтата? се заборавиле од дотурање на вода и крсетење на миксот...

тоа ми беше поентата. не го оспороив јас твоето излагање дека е точно... само цело време посочувам дека тоа што ти го кажуваш, не се случува при нормален режим на корситење ВО АВТОМОБИЛИ.. не во чаши, не со температури кои ги кажуваш нити пак при нагло ослободување т.е. декомпресија...

мислам дека се разбравме сега... ако не вечер во 5 на пиво ке се доразбереме...  ;D

Одвртете го плинот на обична запалка да почне да протекува. Исто ке замрзне како на Онак боцата :)

не е тоа моја боца... само видов што се десило и евидентирав...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1114 на: 26 Јануари 2015, 14:13:54 pm »
Се разбравме. Се слагаме. Јас само сепак и понатаму се сомневам дека проблемот е некаде со инсталацијата. Можда грешам, затоа би било добро и да се спомне пумпата на која е наточено горивото.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1115 на: 26 Јануари 2015, 21:08:47 pm »
реков дека не е во скопје. не сакам да коментирам јавно на форум за тоа. како и да е, се доразбравме денес на пиво (и узо)... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1116 на: 26 Јануари 2015, 21:20:35 pm »
Ја да ти кажам, ако некој ми стави шит гориво, или да дознаам од некој дека „попил“ шит гориво на некоја пумпа, одма ќе откријам и ќе препорачам луѓе да го заобиколат изворот на можни проблеми. Само така ќе се научат да не бутаат се` и сешто по горивата.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1117 на: 26 Јануари 2015, 21:31:44 pm »
реков дека не е во скопје. не сакам да коментирам јавно на форум за тоа. како и да е, се доразбравме денес на пиво (и узо)... :)

Тогаш сликите не требаше да ги објавиш на форум, си можел во кафана да му ги покажеш.

Се почна дискусијата нека се истера до крај, незнам што има лошо да се спомне која пумпа била.

Ете Симо се реши да ја испроба, па да каже искуства.

Многу мразам кога чесно ќе платам а не го добивам тоа што сум го платил, така да ако прави дубари нека знаат сите и нека го избегнуваат.
Целта ми е да не бидеме измамени и да добиеме на квалитет.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1118 на: 26 Јануари 2015, 22:10:33 pm »
има причини поради кои нејкам да објавам... а сликите се таман на место во права тема
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1119 на: 27 Јануари 2015, 10:07:58 am »
Е па кажи ги де причините.... Ко` турска серија сме вака...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1120 на: 27 Јануари 2015, 10:10:34 am »
нема потреба. доволно е кога ке ти каже некој дека има причини да запреш со тој муабет. ти ја правиш сега турско-шпанска серија...

кажи па кажи која бензинска е тоа...

не кажувам има причини...

е де сега кажи ги причините...

кратко и јасно, НЕ!!
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #1121 на: 27 Јануари 2015, 10:10:34 am »
НасГас!!!  :P
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1122 на: 27 Јануари 2015, 10:11:41 am »

скопјани може да дишат (загаден воздух) мирно по прашање плин...  ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1123 на: 27 Јануари 2015, 10:12:44 am »
нема потреба. доволно е кога ке ти каже некој дека има причини да запреш со тој муабет. ти ја правиш сега турско-шпанска серија...
кажи па кажи која бензинска е тоа...
не кажувам има причини...
е де сега кажи ги причините...
кратко и јасно, НЕ!!

Администрација - префрли во рекла-казала. Имаме слики на смрзната боца од надвор со извадена фланша и муабет за рекла-казала. :(
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1124 на: 27 Јануари 2015, 10:13:55 am »
хахаха...

пошто порано си отидов вчера... колку пива испи? мислам, прашувам за да знам дали си сега мамурен или не.... :D

и немој да се занимаваш со бексит модерирање... мислам, срамота е ало, админстратор си.... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk