Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 502954 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #600 на: 21 Март 2014, 17:23:37 pm »
Хипотетички, ако утре турам плин, на моментални 40000 км, колку ќе треба да извозам на плин за да турам нови свеќици?
На 45 па на 70-5.

Зашо бе на 45? Не е многу рано тоа?

Ваљда мисли дека до сега не се сменети ни еднаш...

Па не се :)

Затоа.

Kaj мене е препорачано на 45 да се променат.
Кога ќе биде на плин дели на пола од таа препорака.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3160
« Одговори #601 на: 21 Март 2014, 18:36:30 pm »
Kaj mene mislam veke 40000 ima foresterot od koi 30000 na plin, uste ne se smeneti, pali kako cakmak.
 Taman rabota da menjam svekici na sekoi 20000.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #602 на: 21 Март 2014, 18:44:44 pm »
Туу.. ја појма неам кај мене на колку е препорачано :)

Ај нек си тераат, арни се :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6641
« Одговори #603 на: 21 Март 2014, 18:45:38 pm »
убаво ти пишав, терај си ги додека не осетиш некаков проблем ;)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #604 на: 21 Март 2014, 19:02:14 pm »
Туу.. ја појма неам кај мене на колку е препорачано :)

Ај нек си тераат, арни се :)

Кај мене во упатство пишува дека треба да се менуваат за Иридиумски на секои 100 000 км

Ова е во Македонското упатство. Баш ќе проверам и во оригиналното дали е оваа вредност, бидејќи ми се гледа како голема бројка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45240
  • Il Moderatore
« Одговори #605 на: 21 Март 2014, 19:31:01 pm »
Таман си е бројката. Иако веќе на 80-тина илјадарки се приметуваат први знаци на истрошеност.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #606 на: 26 Март 2014, 01:07:52 am »
Ова дали го знае некој? Дали можеби го користел, искуства некакви?

Ventilschutz für Gasfahrzeuge

Protects the valves in the engine and absorbs peak temperatures. The selected combination of additives ensures optimal lubrication as well as clean combustion. Expensive repairs and engine damage are thus avoided. Maintains vehicle performance and prevents loss of compression. Valve Protection for Gas Vehicles does not contain any organometallic compounds and has no negative effects on catalytic converters.

Intended use
Specially developed for gas-powered vehicles (CNG/LPG) – even with retrofit (bivalent) gas systems. Permanent use. Tested safe with catalytic converters and turbochargers. For adding directly in the dispenser of a required dosing device. Suitable for all standard dosing units. LIQUI MOLY recommends a dosage of 6 to 8 drops per minute for vacuum controlled dosing devices.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #607 на: 26 Март 2014, 05:40:29 am »
Абе остај ги вентилите на раат :D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #608 на: 26 Март 2014, 07:52:42 am »
Toa ти е истото од JLM што го имаш во капалката, само поскапо :) Барав некои слики на NET, ако ги најдам ќе постирам-баш за овој адитив (у негативна конотација, ама изгледа заради погрешно аплицирање :) ).

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6641
« Одговори #609 на: 01 Април 2014, 23:04:16 pm »
Крелл стај му бе едно плинче на ова џипчево, во плимонт веќе имаат на повеќе такви ставено па потпрашај ги баш да ти кажат дали во пракса имаат проблеми овие коли со плин.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3920
« Одговори #610 на: 01 Април 2014, 23:05:00 pm »
More stavaj plin na crvot i teraj za poevtini pari nego li dizel, em ke namestis plinski ured za mn mn positna para nego li da kupis dizel motor za 2000/3000 eur ;D ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #611 на: 01 Април 2014, 23:09:02 pm »
Крелл стај му бе едно плинче на ова џипчево, во плимонт веќе имаат на повеќе такви ставено па потпрашај ги баш да ти кажат дали во пракса имаат проблеми овие коли со плин.

Плин дефинитивно не ставам.

Дали се погодил плинот турава?

Каква била смешата?

Губам резервно тркал....

Прештелување и слично...

А и самиот чин на касапење не ми се бендисува...

Нема шанси..

Инаку јас не се жалам од потрошувачката на ЦР-В то за неговата големина.

Пробав и ЦР-В дизел пред да го купам, и разликата и не беше толку голема во потрошувачка (литар или литар и пол разлика беше максимум), а доплата до дизелот беше 7500 еур разлика.

Од друга страна сум скроз изненаден пријатно од Ц3 -ва 1.4 HDI дизел како вози, а бонус ми е ултра ниска потрошувачка (140-150 км/ч троши 5.0-5.5 л/100 еве максимум 6 л/100. 90 км/ч троши 3.5-4 л).

Затоа и размислувам да наредно возило биде дизел. .Од друга страна па истата дилема што ја имав и тогаш, поврзана со комплицраност на дизелот и поготово ДПФ и слично.. Ќе видиме како ќе се покаже Ц3 -во , па од тоа ќе зависи што ќе биде наредната :)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3920
« Одговори #612 на: 01 Април 2014, 23:13:04 pm »

Каква била смешата?

Губам резервно тркал....

Прештелување и слично...

Нема шанси..

Пробав и ЦР-В дизел пред да го купам, и разликата и не беше толку голема во потрошувачка (литар или литар и пол разлика беше максимум), а доплата до дизелот беше 7500 еур разлика.

Isto i na benzinot e dali ke se pogodi, dali ne!
isto i na benzinot mozes da imas problemi radi smesata!
Rezervni trkala veke i da nema vo novite koli, zatoa odat setovi za prva pomos!
Golema rabota kalibriranje od 5min, 2 pati godisno na uredot!
Kasapanje???? Nemozam da svatam, edno kopce ke imas fazla vo kabinata, i edna polnacka( koja sto veruvam kaj tebe ke moze da se stavi kaj kapaceto za benzin )!

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #613 на: 01 Април 2014, 23:14:10 pm »
More stavaj plin na crvot i teraj za poevtini pari nego li dizel, em ke namestis plinski ured za mn mn positna para nego li da kupis dizel motor za 2000/3000 eur ;D ;D

Од кога се купи Ц3 -во, доста од времето го возиме него. ЦРВ от се вози или кога Ц3 -то не ми е достапно , или кога се оди на подолг пат, или кога треба нешто габаритно да се вози.

Инаку сериозно размислив за плин, земав доста параметри во предвид и дефинитивно веќе одговорот е НЕ!

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #614 на: 01 Април 2014, 23:17:57 pm »

Од кога се купи Ц3 -во, доста од времето го возиме него. ЦРВ от се вози или кога Ц3 -то не ми е достапно , или кога се оди на подолг пат, или кога треба нешто габаритно да се вози.

Инаку сериозно размислив за плин, земав доста параметри во предвид и дефинитивно веќе одговорот е НЕ!

Моето ЦР-В има резервна гума,

Каква била смешата?

Губам резервно тркал....

Прештелување и слично...

Нема шанси..

Isto i na benzinot e dali ke se pogodi, dali ne!
isto i na benzinot mozes da imas problemi radi smesata!
Rezervni trkala veke i da nema vo novite koli, zatoa odat setovi za prva pomos!
Golema rabota kalibriranje od 5min, 2 pati godisno na uredot!
Kasapanje???? Nemozam da svatam, edno kopce ke imas fazla vo kabinata, i edna polnacka( koja sto veruvam kaj tebe ke moze da se stavi kaj kapaceto za benzin )!

1. Кај мене има резервна гума, сакам и да ми остане. Не секогаш китовите за репарирање те спасуваат

2.Бензин до сега само еднаш сум осетил да ми прави разлика (во Србија на ОМВ, пишав за тоа).  Не ми се случува секое второ полнење да е проблем, или вакво или такво. Само еднаш до сега..

3. Па за да се измонтира плинот не е само кочето во кабина и полначката..

4. Прештелување на уредот е два пати годишно ако е се во ред.. Ако не е, веројанто е принципот: Вози, па ако не е добро ај дојди ќе видиме.. И така повеќе од два пати годишно...

5. ЦР-В то доаѓа со 3 годишна гаранција од ХОНДА плус 2 години од Макпетрол. Јес да сум сигурен дека ако нешто не дај боже ќе има проблем со Макпетрол при средување на таа гаранција, ама сепак има за што човек да се фати ако дојде до тоа.. Со плин се губи таа гаранција

Плус не сакам модификации што не се веќе истестирани од самиот произведувач

Веројатно ако некогаш наместам плин , можеби подруго ќе размислувам, ама сепак..

Што да правам, ич Не сум ќефлија да правам модификации вон спецификација на произведувачот, поготово во врска со погонско гориво што веќе не е истестирано и монтирано од самиот произведувач...

п.с. Ова не значи дека велам дека ти си погрешил што си монтирал. Морам да признаам дека ми е криво што не монтирав на HR-V то кога го купив на пример..
« Последно менување: 01 Април 2014, 23:29:27 pm krell »