Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531702 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12525 на: 15 Октомври 2013, 16:02:42 pm »
Да беше 20% немаше да е многу повеќе. :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12526 на: 15 Октомври 2013, 16:04:24 pm »
и набавната цена кај бензинецот што после 40ккм ке ја исплатиш разликата во цената за на крај како шлаг на тортата да го продадеш 2-3к еур помалку од дизелот :)

Од кај ја вадите бројкава 2-3к евра? 10 години стари дизелаши од класата на Поло се шиткаат за 3-4к евра. Кај ги наоѓате тие бензинци од истата класа во иста состојба за 1-2к евра? Прочешлајте ги малку огласите нека не ве лаже ЛП

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12527 на: 15 Октомври 2013, 16:08:51 pm »
Па кој рече дека дизелот троши МНОГУ помалку од бензинецот?
Погледни ги бројките за споредба што ги пиша Џиџи.

Никој не паѓа на тоа дека ако бензинец го стискаш ќе потроши 15 литра а дека дизел ако го стискаш ќе потроши 6. И дизелот знае да потроши 12-15 литра со стискање. Туарегот на отворено си ги лапа 15л со стискање како ништо. Затоа нека не ве лаже Филип и ЛП дека дизелот трошел МНОГУ помалку од бензинецот.

As a matter of fact, Меганот на бушавиот троши 3,8 дизел на отворено при крузање со 100-ка, а исто така и моето Твинго. Така да во случајот дизелот троши незначајно повеќе од бензинецот, ако сакаме да генерализираме.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #12528 на: 15 Октомври 2013, 16:10:28 pm »
Ти си знаеш!

Не е само он, повеќе сме што знаеме. Па поготово дизел, нема смрт. Од муабети француз најлошо испаѓа дека е ама јас не верувам на муабети.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12529 на: 15 Октомври 2013, 16:16:48 pm »

Никој не паѓа на тоа дека ако бензинец го стискаш ќе потроши 15 литра а дека дизел ако го стискаш ќе потроши 6. И дизелот знае да потроши 12-15 литра со стискање. Туарегот на отворено си ги лапа 15л со стискање како ништо. Затоа нека не ве лаже Филип и ЛП дека дизелот трошел МНОГУ помалку од бензинецот.

As a matter of fact, Меганот на бушавиот троши 3,8 дизел на отворено при крузање со 100-ка, а исто така и моето Твинго. Така да во случајот дизелот троши незначајно повеќе од бензинецот, ако сакаме да генерализираме.

Да пукнеш ме изнасмеа! :)

Неможам ни да замислам колку ќе биде смешна бројката за потрошувачка на туарегот со бензински мотор и со исто темпо.  ;D ;D

Веројатно слична со разликата меѓу Класниот и Томи при возењето низ источна македонија.  :o

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #12530 на: 15 Октомври 2013, 16:19:33 pm »
Порано во Аутобилд, читав за некој тест за потрошувачка...тогашниот Cayenne Turbo S, на крајна брзина (270тина му беше) трошеше 69Л/100км...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12531 на: 15 Октомври 2013, 16:25:21 pm »
Смеј се Дени, смеј се.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12532 на: 15 Октомври 2013, 16:37:32 pm »
Ништо. Они ќе уживаат, а вие никад нема да разберете зошто.

Ne mi e samo jasno, od koga nemokta na masinata propratena so glasen i nepodnosliv zvuk se smeta za uzivanje?

Знам дека не ти е. Тешко дека би успеал да објаснам, колку год и да пробувам. Затоа нема да пробувам, не ми се губи време за џабе.

Ednostavno, na brzini nad 120 km na cas tvojot Micko e poglasen od mojot i te kako! Znaci ti poveke uzivas od mene ! ;D Ja resivme zagatkata !

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12533 на: 15 Октомври 2013, 16:38:53 pm »

Samo zaboravate deka fabricki deklariranata potrosuvacka kaj benzincite mnogu odstapuva od realnata, dodeka kaj dizelite isto taka odstapuva no relano mnogu, mnogu pomalku!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12534 на: 15 Октомври 2013, 16:41:02 pm »
Неможам ни да замислам колку ќе биде смешна бројката за потрошувачка на туарегот со бензински мотор и со исто темпо.  ;D ;D

Сите тука сме согласни дека на дизелот му е местото во Туарег и слични измишљотини :)

Samo zaboravate deka fabricki deklariranata potrosuvacka kaj benzincite mnogu odstapuva od realnata, dodeka kaj dizelite isto taka odstapuva no relano mnogu, mnogu pomalku!

Да де, тука научивме дека бензинците трошат бар 3 литра плус од декларираното, а дизелите трошат најмалку 2 литра помалку од декларираното

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #12535 на: 15 Октомври 2013, 16:49:41 pm »
Смеј се Дени, смеј се.

Томи застана во Струмица да дополнува гориво. Јас дополнив на влегување во Скопје. За 1800 денари.

Granted, Томи има 230 коња, јас имам 140, али генерално возевме со исто темпо и во исти услови и брзини.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #12536 на: 15 Октомври 2013, 16:54:49 pm »
А исто сте ставиле? Не ја разбирам меркава. Иначе со исто темпо може да возат многу коли.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12537 на: 15 Октомври 2013, 16:57:10 pm »
Смеј се Дени, смеј се.

Томи застана во Струмица да дополнува гориво. Јас дополнив на влегување во Скопје. За 1800 денари.

Granted, Томи има 230 коња, јас имам 140, али генерално возевме со исто темпо и во исти услови и брзини.
И колку испадна неговата потрошувачка а колку твојата?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12538 на: 15 Октомври 2013, 16:57:56 pm »
Не го знам муабетот, ама со исто темпо Кларксон го возеше М3-чето како и Приусот

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #12539 на: 15 Октомври 2013, 17:05:54 pm »
А исто сте ставиле? Не ја разбирам меркава. Иначе со исто темпо може да возат многу коли.

Смеј се Дени, смеј се.

И колку испадна неговата потрошувачка а колку твојата?

Јас тргнав од Скопје со полн резервоар гориво. На враќање дополнив гориво за (грубо) 1800-1900 денари, не се сеќавам нај-точно. После вкупно 500 километри.

Томи тргна од Куманово со (претпоставувам, не можам да тврдам) со полн резервоар гориво. Во Струмица (после околу 230 километри) Томи дополнуваше гориво.

Возевме помалку или повеќе со исто темпо, односно во исто време тргавме и во исто време пристигнувавме на локациите.