Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531694 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12510 на: 15 Октомври 2013, 14:38:54 pm »
Едниот врти до 5000, другиот до 6000.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12511 на: 15 Октомври 2013, 14:44:33 pm »
третиот до 7.500 четвртиот до 9000..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12512 на: 15 Октомври 2013, 14:46:11 pm »
така повеќе одговара за задоволување на сопственото его.

:) глупости. Моето автомобилско его е задоволено, без гајле. Ми се свиѓа колата која ја возам (сам си ја бирав) и не би ја менувал.

како што кажав милион пати (не прочита?) кога се работи за мотори од различен тип, но со слична апликација (во нашиов случај - коли) валидни се споредби по два критериуми:

1. Техничко споредување: снага (коњажа)
2. Споредба на општите карактеристики (во кои снагата е само еден од многуте параметри): цена

Дали се согласуваш со ова? Дали се согласуваш дека доколку две коли имаат слична цена и опрема, дека споредбата е валидна БЕЗ ОГЛЕД на тоа кој мотор колку кубика имал и каква била аспирацијата?

Значи, НЕ, не мислам дека југо од 65 коња и SDI од 65 коња е валидна споредба во смисла кој е подобар избор за купување, пошто SDI-то е дупло или тродупло поскапо. Но, не мислам и дека 1.9 SDI вс бензинец 1.9 е валидна спореба од истите причини. оќеј?

Дали се согласуваш?

Еднаш на момент тргнавме да споредуваме коли со слична цена, ама не знам зашто застанавме?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #12513 на: 15 Октомври 2013, 14:57:50 pm »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12514 на: 15 Октомври 2013, 14:58:51 pm »
^ Toa e. Не дека не сме споредувале, ама за иста цена се добиваше многу повеќе кај бензинецот

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12515 на: 15 Октомври 2013, 15:02:02 pm »
Да. Се добива многу повеќе потошувачка од таа што ја пишува со бензинците.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12516 на: 15 Октомври 2013, 15:04:04 pm »
Али затоа кај дизелите има многу помалце од деклариранта - yeah, right-o... сум го слушнал муабетот и друг пат...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12517 на: 15 Октомври 2013, 15:13:37 pm »
Цитат
како што кажав милион пати (не прочита?) кога се работи за мотори од различен тип, но со слична апликација (во нашиов случај - коли) валидни се споредби по два критериуми:

1. Техничко споредување: снага (коњажа)
2. Споредба на општите карактеристики (во кои снагата е само еден од многуте параметри): цена

Дали се согласуваш со ова?

Не. Ако споредуваш технички (што е многу многу прецизна споредба), мора да ги доведеш на најблиско можно техничко ниво двата споредбени примероци. Ако едниот има турбо, а другиот не, тогаш примероците ти се на две многу различни технички нивоа.

Цитат
Дали се согласуваш дека доколку две коли имаат слична цена и опрема, дека споредбата е валидна БЕЗ ОГЛЕД на тоа кој мотор колку кубика имал и каква била аспирацијата?

Ова е веќе real world споредба, од типот, што е најдобро за мене, сега кога веќе имам пари да потрошам на кола. Се согласувам дека нема врска со мотор, аспирација, гориво итн итн. Многу други фактори играат голема и значајна улога.

Цитат
Еднаш на момент тргнавме да споредуваме коли со слична цена, ама не знам зашто застанавме?

Неам појма :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12518 на: 15 Октомври 2013, 15:16:51 pm »

Потрошувачката е единствената предност кај дизелашите ;)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #12519 на: 15 Октомври 2013, 15:34:45 pm »
Не сум ни на едната ни на другата страна,подеднакво ги почитувам и бензинот и дизелот.Да се одлучив за дизелот само поради потрошувачката ама сега нема човек на светов што ќе ме убеди дека 1.6 косилица е подобра од 1.5 дци,бидејки пред ова возев 1.6 бензин.

Можеш да плукаш колку сакаш по 1.5 ама е далеку од толку лош мотор како што ти го прикажуваш.Не викам дека е некоја бесна машина ама сосема солидно ги задоволува моите потреби.Многу повеќе ми брка работа за помалку пари од 1.6 косилица.

Ти си ми најинтересен тип на форумов,кои цело време плука по дизел а купуваш и возиш дизел,плукаш по Рено заради расипливост а купи Алфа.

Алфата можеш да ја поправиш.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #12520 на: 15 Октомври 2013, 15:41:04 pm »
Ти си знаеш!

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #12521 на: 15 Октомври 2013, 15:43:22 pm »

Потрошувачката е единствената предност кај дизелашите ;)
и набавната цена кај бензинецот што после 40ккм ке ја исплатиш разликата во цената за на крај како шлаг на тортата да го продадеш 2-3к еур помалку од дизелот :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12522 на: 15 Октомври 2013, 15:55:45 pm »
Ништо. Они ќе уживаат, а вие никад нема да разберете зошто.

Ne mi e samo jasno, od koga nemokta na masinata propratena so glasen i nepodnosliv zvuk se smeta za uzivanje?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12523 на: 15 Октомври 2013, 15:59:08 pm »
20% е многу повеќе?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12524 на: 15 Октомври 2013, 16:01:55 pm »
Ништо. Они ќе уживаат, а вие никад нема да разберете зошто.

Ne mi e samo jasno, od koga nemokta na masinata propratena so glasen i nepodnosliv zvuk se smeta za uzivanje?

Знам дека не ти е. Тешко дека би успеал да објаснам, колку год и да пробувам. Затоа нема да пробувам, не ми се губи време за џабе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.