Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2524065 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12375 на: 14 Октомври 2013, 17:19:07 pm »
Јас не го сватив делот со свеќиците што се мокреле во секоја локва....

За какви локви станува збор? Какво е тоа мокрење? Како се манифестира?

Дали и мене тоа ми се дешава со години наназад само никогаш не сум го забележал?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12376 на: 14 Октомври 2013, 17:27:39 pm »
Уживањето е во осетно поголемиот вртлив момент, на чии што благодети брзо се навикнуваш. Нема враќање назад.

Уживањето е во многу поголемата автономија: на пат ќе застанувам каде што сакам, а не каде што морам (бензинска).

Ниската потрошувачка дава ненајдебиво чувство на слобода. Возам кога сакам, како сакам, каде сакам, онолку колку што сакам. Не му ја мислам. Највеќе заради оваа елузивна точка секогаш ќе бирам дизел. Сакам да возам, ми се свиѓа кога возам. Затоа сакам да возам што повеќе.

Басови поише ми се свиѓаат од средни.

Многу ми се допаѓа начелната overbuild-аност на drivetrain-от. Ми се допаѓа масивноста и набуџеноста на целото ауто. Неќам да возам картинг секој ден. Само понекогаш.

Многу ми се свиѓа начинот на кој моторот реагира на моите команди со папучата за гас. Многу. Низ целиот пат на папучата за гас има „месо“.

Ми се свиѓа што немам обврска да шалтам толку често. Убацувам у пониска брзина и кревам вртежи кога сакам, не кога морам.

Нема да ми се мократ свеќиците у секоја локва во која што ќе поминам пребрзо.

Затоа, но и од други причини кои сега у моментов не ми текнуваат, бирам 2.0 тд наместо 1.4 тб.

Тоа се истите причини поради кои бирам 2.0 ад наместо 1.4 аб.

Е сега, сето тоа си има своја цена. Поскапо е затоа што е подобро. Ништо чудно нема во оваа релација.

(ете, пак ги пишав предностите, иако си ветив на себе „филип, 20 пати ги пиша, кој го мрзи да бара и чита не му пишувај пак, не заслужува)

@filipv

Конечно одговор.
- осетно поголем вртлив момент кој трае пократко, отколку понизок кој трае во поголем распон? меѓузабрзувања - види фото.
- дали 600км не се доволно за едно полнење? Не велам дека е подобро од 800, само прашувам нели е доволно, пошто ова морам на бензиска звучи како дека на секој втора ќе треба да точиш (иако не требаше да мешаме потрошувачка)
- ајде пак потрошувачка ама сега во корелација со слобода. 600 км со еден резервоар = на затвор.
- звук, ОК, ставр на вкус
- масивност/набуџеност? Не ти смета целата вишок тежина напред и подоброто однесување со полесен мотор во кривини?
- точно, исто како кај ТБ
- точно (види фото)
- далеку се свеќиците од секоја локва. Веќе делуваш како ЛП. Лошо.

Фала ти на одговорот :)

Значи резиме: единствената предност на дизелот е потрошувачката и немањето свеќици.
Шуќур да дојдеме до некаков заклучок

уф, не... ајде уште еднаш...

Нема потреба, ги разрешивме дилемите ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12377 на: 14 Октомври 2013, 17:35:16 pm »
Filip, stanuvas bezobrazen. Tolku mnogu si neobjektivno pristrasen sto tvoite postovi stanuvaat lazenje od nebreznost. Sekoja ponatamosna diskusija so tebe na temava e nepotrebna bidejki e iracionalna.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12378 на: 14 Октомври 2013, 18:01:48 pm »
Освен тоа што е 3000 евра поевтина косилицата, досега не прочитав ниту аргумент, дека во нешто е подобра.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #12379 на: 14 Октомври 2013, 18:12:45 pm »
Освен тоа што е 3000 евра поевтина косилицата, досега не прочитав ниту аргумент, дека во нешто е подобра.
нема ни да прочиташ :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12380 на: 14 Октомври 2013, 18:32:15 pm »

Зависи со што сакаш да ја споредиш. Исто така, зависи и со што има поента да ја споредиш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #12381 на: 14 Октомври 2013, 18:37:55 pm »
Хахаха, во која понова кола (од 1995 па наваму) ќе навлезе вода кај свеќиците незнам (освен ако не се влезе со неа во река). Или се збори за 101?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12382 на: 14 Октомври 2013, 18:50:22 pm »
Подобрени се, но пак се осетливи. Кај дизелот нема кабли, бобини, свекици што би можеле да се натопат.

Зависи со што сакаш да ја споредиш. Исто така, зависи и со што има поента да ја споредиш.

По сите категории?

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12383 на: 14 Октомври 2013, 18:53:04 pm »
Ке излезат понекогаш бројките и фактите ненадејно,ненамерно или било како.
-1.4тси со 50л 600км.
-2.4џтд со 50л 900км...
Разликата од 1.5-2 не ми излегува некако.
Да не испадни муабетот е аман де 3л разлика шо било.Да ако правиш 200км годишно негледам причина зошто не би возел шлепер за сопствени потреби,онака,наместо кола шлепер.Ама ако правиш 20-30Ккм годишно ке гледаш да заштедиш шо повеќе(освен ако сопственото его и буџет ти се косат со штедењето).
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #12384 на: 14 Октомври 2013, 18:56:22 pm »
За 101 се збори изгледа...
И  јас меѓу 1.4 тб и 2.0 тд го бирам дизелот пошто има поголем  вртежен момент, исто коњи и помалку троши.
Ако е 2.0 тб ке биде доста помоќен од тд, ке има ист вртежен момент, но нема да троши 1-2 л повеќе од дизелот, туку доста повеќе... Но сепак ке го изберам бензинецов.
Тоа со распоредот на масата ке се реши со гумите ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12385 на: 14 Октомври 2013, 18:56:43 pm »
Toa се глупости. Ако не ти значат ништо 50% поголеми трошоци за гориво, тогаш не ти значи ништо и поголемат набавна цена на дизелот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #12386 на: 14 Октомври 2013, 20:00:56 pm »
Нема никакво гаснење и натопување свеќици, јас тоа не сум го искусил откако ја фрлив заставата.  Тоа те прогонува некој дух од минатото.
Нема поголема набуџеност во подвозјата на дизелите во однос на бензинците. Единствено нешто е најчесто поголеми дискови, за да компензираат за поголемата тежина на мотор+менувач, мада и тоа не е секогаш така - најчесто, за иста снага имаат исти делови на подвозје

за другите работи - не коментирам, живи смешки се :) И торкови и басови и автономијата..... А да, и поскапо е затоа што е поскапо да се произведе. А пустото, има некои што го купуваат, па може и ќар да извадат автоиндустријалците и од нив.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12387 на: 14 Октомври 2013, 20:07:36 pm »
Дизелот има други амортизери и спирали, со кои обично иде и подобра вожња. Ова може да се запримети најмногу во Grande Punto. Поголеми кочници. Повеќе изолација, добредојдена е многу, ми се гади кога ќе видам дека косилициве немаат ниту материјал на хаубата. Блокот на моторот е 3-4 пати поцврст, па кога дизел се прави ремонт нема потреба да се буши блок, за споредба Toyota Yaris 1.0 има дебелина на блок 1мм, КОЈА ТЕНЕКИЈА од 10 денари! Мењачот е поцврст, направен за поголем торк. Ламелата е подесена идеално, за тргањебез трза и без гасење. Ауспухот е поквалитетен и трае по 20 години...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #12388 на: 14 Октомври 2013, 20:10:53 pm »
Заборави да кажеш и  дека куршум не ги бие и отпорни се на противавионски топ од 24мм!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12389 на: 14 Октомври 2013, 20:12:42 pm »
И не ги сече сабја.