Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2526758 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12345 на: 14 Октомври 2013, 15:31:51 pm »
Naturally aspirated ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
« Одговори #12346 на: 14 Октомври 2013, 15:42:14 pm »
Jas imam merak autoto da me vozi da rabota sekoj den i nazad,  sekoj vikend nadvor od Skopje i nazad BEZ da me opali po dzeb za gorivo ( momentalno vozam Jugo na plin ..a 650 pominati km gradska voznja na Kalibrata prosliot mesec niz Skopje me kostaa ramno 6000 denari)....da me otkorne na niski, da ne zvuci kako kosilica, da ima bar 6 cilindri, bar 500 Nm, da ja vozam 200  na 2500 rpm so 2 prsta na levata raka i usput najopusteno da i delam komplimenti na lepshata polovina kolku ustvari dugacki noze ima... so glas na Barry White...i pritoa da me chue sho i zboram...normalno. ;D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12347 на: 14 Октомври 2013, 15:46:36 pm »
1. Интересно како финансиската граница за „над таа-и-таа сума никој не купува дизел“ полека но сигурно расте. До пред некое време беше 20.000 евра. Сега глеам рипнала на 40.000 евра. Знам за еден куп луѓе што купиле возило што кошта над 40к еура, па пак земале дизел. Не е моментот за парите, тука други работи играат улога.

Границата ја кренав во обид да ги избегнам коментарите за економичност, ама очигледно не ми успеа.

пр. Зошто би сакал некој дизел мотор до 2.5 литри, ако има пари да го купи и полни моторот што се вградува во А45 AMG?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #12348 на: 14 Октомври 2013, 15:52:47 pm »
Еве, зошто Yarre има Audi A6 со 2-литарски TDI и 185 коња?

Ќе повторам, секој со своите потреби, желби и мерак.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12349 на: 14 Октомври 2013, 15:57:24 pm »
Зашто ги купуваат? Пошто се сиромаштија? Пошто не се разбираат у коли? Пошто не им е битно уживањето во возењето?

Тезата дека само сиромаштија купува дизели пошто нема пари за гориво е неточна. Доста ја пласирате во оваа или онаа форма.

Најчесто поради овие две.

Значи, сепак белиот свет нема појма. Баш тука, на карклуб.мк се собрал светскиот кремот на автомобилистичката ем стручност ем пасионираност, чии што уверувања имаат поголема тежина од de facto мнението на западноевропските купувачи.

Јеј!

Дај да им пишеме на произведувачите на автомобилите, веднаш да ја сменат развојната стратегија и адвертајзинг пристапот. Па, ако некој купува производ X затоа што НЕ ЗНАЕ дека производот Y е бољи, тоа е потенцијален бум во пазарот кој само јачека нашата маркетиншка ингениозност. Будали овие произведувачиве значи...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #12350 на: 14 Октомври 2013, 15:58:40 pm »
Прочешлај ги форумите кај што се собира кремот на автомобилската пасионираност, па види колку од нив дизели тераат..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12351 на: 14 Октомври 2013, 15:59:17 pm »
Еве, зошто Yarre има Audi A6 со 2-литарски TDI и 185 коња?

Ќе повторам, секој со своите потреби, желби и мерак.

Прашање и до Yarre и до Zero: доколку дизелашот трошеше исто колку бензинашот, доколку цената на гориво беше иста, дали ќе возеше дизел или бензин? ( за турбо збориме во двата случаи)

Потребите во темава да ги занемариме, нормално дека се прв критериум при купување на автомобил, ама не би требало тоа да биде целта на темава.

П.С. Ако најде сходно и filipv може да одговори на прашањето.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12352 на: 14 Октомври 2013, 15:59:48 pm »
Прочешлај ги форумите кај што се собира кремот на автомобилската пасионираност, па види колку од нив дизели тераат..

Дали и тие ќе кажат дека „единствена предност на дизелот е потрошувачката, толку и ништо друго“?

П.С. Ако најде сходно и filipv може да одговори на прашањето.

Филип веќе 10е6 пати одговори на точно тоа прашање. Одговорот е „сепак дизел заради поголемото уживање во возењето“.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12353 на: 14 Октомври 2013, 16:01:18 pm »

Пасионирани сте и виа „алфа вс све друго“, па тоа не ги прави вашите коли помалку канти отколку што се. Sorry.

Само ти прочешлај по форумите кај што се собираат луѓе што возат автомобили со преку 300 кс..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12354 на: 14 Октомври 2013, 16:02:51 pm »
Сељачењето по семафори, ставање три броја пошироки гуми, спуштање, црнење штопови и драг рејсинг не се единствените начини да се ужива во возењето. Тоа е само еден од можните начини.

Освен ако некој не вози караван од дваипол тона, нема друга причина за мотор од 300 коња. Но, ние не зборуваме за истото уживање. Токму затоа неколку пати тука прашав „што е за вас уживање“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12355 на: 14 Октомври 2013, 16:03:38 pm »
Добар заклучок. Се согласувам во потполност. Дали пронајде некој форум за пасионирани љубители на автомобили?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #12356 на: 14 Октомври 2013, 16:05:24 pm »
За Yarre не можам да одговорам (а не верувам дека ни он ќе одговори пошто не ја чита темава), али за мене ќе кажам.

Јас (најверојатно) би одбрал бензин во тој случај, заради факторот звук. Турбото ќе ми ја понуди силата на ниски вртежи која ја сакам, а ако исто трошат и е иста цената, нема да одам на бензински пумпи толку често. Значи, во тој контекст (иста цена на гориво, иста потрошувачка на бензин и дизел, односно n километри поминувам и со x литри бензин и со x литри дизел) факторот звук е пресуден бидејќи турбо-бензинецот ги нуди работите кои мене ми значат - односно лесно повлекување на ниски вртежи и опуштено возење.

Иако напоменуваш дека се работи за турбо, сепак да нагласам дека да е цената на бензинот и дизелот иста, повторно би избрал турбо-дизел ако изборот беше меѓу атмосферски бензинец и турбо-дизел.

Edit: Симо -

http://www.torquecars.com/forums/ - 26.000 членови
http://www.myturbodiesel.com/forum/ - 40.000 членови

Постоење на форуми не е никаков индикатор.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12357 на: 14 Октомври 2013, 16:08:40 pm »
Се надевам дека еден ден со моја лична GTA ќе може да ти ја вратам довербата на атмо бензинците, со тоа што имаат една маана, а е голема предност на дизелите - веќе погоди - трошат ко` дупнати ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12359 на: 14 Октомври 2013, 16:10:54 pm »
Зашто ги купуваат? Пошто се сиромаштија? Пошто не се разбираат у коли? Пошто не им е битно уживањето во возењето?

Тезата дека само сиромаштија купува дизели пошто нема пари за гориво е неточна. Доста ја пласирате во оваа или онаа форма.

Најчесто поради овие две.

Значи, сепак белиот свет нема појма. Баш тука, на карклуб.мк се собрал светскиот кремот на автомобилистичката ем стручност ем пасионираност, чии што уверувања имаат поголема тежина од de facto мнението на западноевропските купувачи.

Јеј!

Дај да им пишеме на произведувачите на автомобилите, веднаш да ја сменат развојната стратегија и адвертајзинг пристапот. Па, ако некој купува производ X затоа што НЕ ЗНАЕ дека производот Y е бољи, тоа е потенцијален бум во пазарот кој само јачека нашата маркетиншка ингениозност. Будали овие произведувачиве значи...

Купување на V12 TDI или Х6 M550d има било какви допирни точки со разбирање у коли и/или уживање?

Не. Курчење.

Купување Панамера Дизел поради уживање?

Не. (или „Да“, во зависност од тоа кој што подразбира под „уживање“. Guess what, пак е субјективно).

3. Муабетот дека луѓе што купуваат дизел се луѓе што не се разбираат у коли и/или не им е битно уживањето во возењето е во најмала рака погрешен, а може да кажеме и навредлив.

Имам замерка за ова. Претходно filipv си даде за слобода да дели навредливи „епитети“ заради тоа што некој искажал свое мислење кое според него е „глупо“, што прилично директно имплицира што тоа он стручно мисли за тој што го напишал своето мислење. Сопствено МИСЛЕЊЕ, а не ТВРДЕЊЕ исклесано у камен!! ЛП успеа да понуди и пиштол како решение за „проблемите“. И на крај ова испадна дека е навредливо?! Као озбилно?

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.