Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2536272 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11310 на: 03 Септември 2013, 14:08:00 pm »
Колку седнале у 328i F30 да се провозаат? Не верувам дека било кој од нив ќе гласаше за дизел до сега. Освен Дени. Не знам зошто. И ти.. знам зошто...

Па тоа е само причина повеќе резултатите од гласањето да бидат неповрзани со одговорот на прашањето „што е боље“!

„Што е боље“ не е едноставно прашање на кое може да се одговори со „бољи е бензин“ или „бољи е дизел“. Во некои аспекти бољи е бензин, во некои дизел, а дали некој ќе се одлучи за едното или другото зависи од мал милион фактори. А според тебе, треба само да дојде на карклуб, да види што има повеќе гласа и тоа да купи. Глупости.

Запињањето „бензин е бољи у све освен потрошња“ е малоумно навивање.

Значи ти тотално ја негираш валдиноста на гласањето во овој тред. Ок, јас не би до толку. Можда би го негирал да беше гласањево на фемина.ком или најубава.мк, на карклаб сепак доаѓаат луѓе кои се заинтересирани за автомобилите.

Не мора да дојде чоек на карклуб и да одлучува што да купи. Таман работа. Нека оди во салон, таму има професионално обучени шиткачи кои ќе го убедат што во моментот е пошит од нивниот ранг и тоа да му го спаквуаат во прекрасна опаковка како најбољи моментално посакуван производ од нивниот ранг на автомобили.

Инаку одговорот е секогаш едноставен. И за мене и за тебе. Јас знам дека за моите нови пари, секогаш може да купам помоќен бензинец и тоа секогаш ќе ме влече кон таа технологија. Ти знаеш дека ќе поминеш помалку време на бензински пумпи, иако поспоро, но тоа е твојата љубов.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #11311 на: 03 Септември 2013, 14:11:43 pm »
Па еве, за луѓе што имаат негативности према дизел, тоа е пошто искусиле канти со 300000 км. И затоа нејќат дизел.

За тие што пробале разно-разни бензинци и дизели, во најразлични можни варијанти и изведби, и пак преферираат бензин, што не е у ред со тие луѓе? (фигуративно, нормално)

Не знам на што алудираш, кој си преферира бензинец нека си вози бензинец. Му посакувам да натепа многу километри без никаква мака. И јас сакам да си купам еден бензинец (како што сум купувал!)

Сфаќаш ли дека тука се борам само со килавите аргументи на про-бензин навивачите? А не со самите бензинци?

Ти не сфати до сега дека ако некој преферира бензин и си стои зад своите преференци, џабе ти се сите борби, и аргументи, и што сака нека е, колку сакаат нека се (или не се) валидни?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11312 на: 03 Септември 2013, 14:14:44 pm »
Проблемот е во валидноста на аргументите се спомнуваат некои „реални снаги, во реалниот живот, кои само реалните дизели ги имаат“ и „психичката моќ на дизелашите да стискаат папуча до крај, затоа се побрзи и појаки и подобри“..... мислам к`моооон..... реалност на аргументи.. и прашања од два мотори кој има поголем опсег на вртежи тој со 2 вртежи во минута или тој со 10.000.... кмоон..  Не вреди муабетот... фрли го во река.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11313 на: 03 Септември 2013, 14:17:33 pm »
Значи ти тотално ја негираш валдиноста на гласањето во овој тред.

Не бе симо, аман! Лилеееј

Гласањето си е валидно. Повеќето луѓе преферираат бензинец. И тоа си е во ред. Валидно, точно итн.

Само што, за разлика од тебе, не сметам дека резлутатите од инаку супервалидното гласање ќе му помогнат на некој кој се двоуми меѓу бензин и дизел, пошто тој си е индивидуален човек со индивидуални потреби.

Замисли некој човек се двоуми меѓу купување бензин и дизел и бара помош од нас.

Јас би го прашал за што му е колата, колку ќе ја вози, по какви патишта, има нема фамилија, ово, оно... 100 прашања ќе му поставам пред да му одговорам „за тебе е бољи бензин“ или „за тебе е бољи дизел“.

Ти, што? Ќе му кажеш „еве глеј 60% гласале за бензин, значи подобро е бензин да земеш“???

Дај не заебаај сеа и ти мајкуму

Ти не сфати до сега дека ако некој преферира бензин и си стои зад своите преференци, џабе ти се сите борби, и аргументи, и што сака нека е, колку сакаат нека се (или не се) валидни?

Aбе како викаат, if you can reach one person...

Зошто воопшто постои форумов за дискутирање и оваа тема? Може некој преферира бензинец пошто сите дизели до сеа што ги видел биле канти. Затоа јас ќе се трудам да му кажам дека „не, не чадат сите дизели, не се спори сите дизели, можеш да уживаш и со дизел...“. Што е тука проблемот? За кој кур постои институцијата дискутирање, ако не за да се смени нечие мислење?

Доколку мислењето барем на некого НЕ МОЖЕ да му се смени, дисусијата веќе не е дискусија. Таква „дискусија“ нема никаква поента. ОСНОВНАТА цел на дискутирањето е менување на постоечките убедувања под тежината на новите сознанија и валидни аргументи. За ништо друго не е дискусија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11314 на: 03 Септември 2013, 14:20:11 pm »
Ја ќе му кажам, „свој чоек си, голем си... размисли си убаво кај си и што си. Ја да ги имам парите, би го купил бензинецот.“
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11315 на: 03 Септември 2013, 14:21:54 pm »
Ја ќе му кажам, „свој чоек си, голем си... размисли си убаво кај си и што си. Ја да ги имам парите, би го купил бензинецот.“

Е многу ќе му помогнеш. Он се интересира каква кола ЗА СЕБЕ да купи, а не каква кола ТЕБЕ да ти купи ебаго...

И што? Нема да го потпрашаш за што му е колата? Колку ќе ја вози? бла бла? Ништо од тоа нема да те интересира? Во СЕКОЈ случај бензин за него е бољи?

Дај симо...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11316 на: 03 Септември 2013, 14:23:51 pm »
ако купува SUV ќе му препорачам дизел.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11317 на: 03 Септември 2013, 14:26:39 pm »
ако купува SUV ќе му препорачам дизел.

ааа, значи не било така црно бело, а? Не било „види го гласањето“, туку било „види го гласањето, освен ако...“

има многу работи (не само дали било сув или не) кои треба да се знаат пред да се даде добар одговор!

И ти тоа многу добро го знаеш само се инатиш ко дете ебате

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11318 на: 03 Септември 2013, 14:29:23 pm »
Не бе, таман работа црно-бело, во сивата зона на СУВ сегментот, секогаш е малку зацрнето тоа белото... Ако веќе купуваш компромис возило, тогаш компромис мотор е вистинскиот избор. Не е бензинец за такво возило...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11319 на: 03 Септември 2013, 14:30:08 pm »
Не бе, таман работа црно-бело, во сивата зона на СУВ сегментот, секогаш е малку зацрнето тоа белото... Ако веќе купуваш компромис возило, тогаш компромис мотор е вистинскиот избор. Не е бензинец за такво возило...

џабе везеш филипе, џабе везеш...

со фанатици нема разбирачка

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11320 на: 03 Септември 2013, 14:30:49 pm »
Ако купува SUV ќе му препорачам да си оди ;D.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11321 на: 03 Септември 2013, 14:39:24 pm »

џабе везеш филипе, џабе везеш...

со фанатици нема разбирачка

Нема врска со фанатизам, туку со лични гледишта на нештата. Се согласувам со гледиштето на Симо за СУВ возилата, пошто и според мене се компромис - нити се коли, нити се теренци, нити моноволуменци... Колку сака нека се што и да се, и според мене нема поента бензинец во такво возило.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #11322 на: 03 Септември 2013, 14:41:07 pm »
Stajte gore za glasanje:

1.turbo benzin
2.turbo dizel
3.n/a benzin
4.n/a dizel

n/a benzin (koj go vozat 90% od clenovite koi sega glasale za benzin) nikogas nema da se najde pred turbo dizel........which says a lot.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11323 на: 03 Септември 2013, 14:44:13 pm »
Ама исто така, не вервуам дека атмо дизел би добил и еден глас. Уствари еден.. има тука СДИ лаврс! ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11324 на: 03 Септември 2013, 14:45:13 pm »
Stajte gore za glasanje:

1.turbo benzin
2.turbo dizel
3.n/a benzin
4.n/a dizel

n/a benzin (koj go vozat 90% od clenovite koi sega glasale za benzin) nikogas nema da se najde pred turbo dizel........which says a lot.

Таман убоо си ги подредил :)