Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531577 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10755 на: 24 Август 2013, 11:20:11 am »
Зависи каде патуваш. Ако возиш низ Грција тогаш ќе претекнеш многу бензинци.
А ако патуваш низ , да речиме, албанија, тогаш ќе претекнеш мнооогу дизелаши.

Сигурно. Затоа таму резултатите се нерелевантни - во грчка се забранети „цивилни“ дизелаши, во албанија се забранети бензинци :-)

Гледаме онаму каде што има мање-више рамноправна бројна застапеност на бензинци и дизелаши: западна европа и балкан - (грција + албанија)

Мислам дека нема дизел кој може да го долови чувството кога на некој бензинец ставаш од пета во трета и здивува машината.

тоа е моментот што најмногу го мразиме.

Точно: моментот шо бензинецот мора да ЗДИВИ за да повлече јако.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #10756 на: 24 Август 2013, 11:49:11 am »
Не е до различноста на патот...
Ти не си валиден пример. :)

Па не баш... Јас сум пример дека ретко се иде на бензинска со бензинец (без разлика на реткото експлоатирање). Од друга страна, не постои пример за тоа што јас го посочив :)

П.С. Мојата кола, што „голта рафинерии“ при поголеми брзини, при држење лекции на значително посилни ТД агрегати при искачување на Стража (од кои ќе ги издвојам Пасат 1.9 ТДИ, Мерцедес Ц класа 220 ЦДИ, Тојота Авенсис Д-4Д и Мерцедес Е класа 300 ЦДИ), ја зголеми потрошњата за само 0.5 л/100км, од почетокот на искачувањето, па до горе (од 5.7 до 6.2). 40ина денари, одлично искористени. Потоа, со бркање на автопат (преку 160) накај Тетово, па и накај Скопје, успеа да извади „катастрофална“ потрошувачка на влез во Скопје, од непоимливи 5.8 л/100км. За споредба, на татко ми Пасат 2.0 ТДИ со 140 КС и значително поголем вртежен момент, со малтене ист режим на експлоатација, има покажано 5.5 л/100км.

Фала, пријатно.
До ова е...

Да де... патот од Охрид до Скопје е 40ина посто автопат. Патот до Вордерзее има драстично повисок процент на автопатишта. И нормално, на поголеми должини на пат од таков тип, потрошњата има тенденција да опадне, а просечната брзина да се накачи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #10757 на: 24 Август 2013, 11:56:26 am »
Не се спомиња Вортерзе таму. Туку се спомиња дека Лансер 1.5 и Пасат 2.0 ТДи на истиот пат, со иста експлоатација потрошиле скоро исто (0.3+-).

Како да ти кажам...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #10758 на: 24 Август 2013, 12:07:54 pm »
Ајде да излеземе денес на обиколница со моето возило? Јас ќе возам ти брои што претекнуваме - бива? Да видиме колку дизелаши, колку бензинци ќе претекнеме м?

На обиколница има многу малку коли и со тоа примерокот е нерепрезентативно мал. Како што и самиот знаеш. Треба или подолго патување, или повеќе проаѓања по обиколница. (има математика за тоа, како се рачуна статистички индекс на сигнификантност. Ако на обиколница има вкупно 5-10 коли, секој резултат е статстички инсигнификантен)

Но, нема проблем, може сепак да идеме, пошто мислам дека повторно повеќе бензинци ќе претицаме, и покрај нерелевантноста. :-)

Последното истражување, кога идевме со другар ми накај аустрија, заврши некаде пред влезот на Белград, по барање на совозачот петролхед.

Уствари не, глупо ми е... се каам што помислив да бројам коли на автопат... порано кога бев дете, броевме со татко ми тунели до море. Тоа имаше повеќе смисла...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10759 на: 24 Август 2013, 12:11:26 pm »
Уствари не, глупо ми е... се каам што помислив да бројам коли на автопат... порано кога бев дете, броевме со татко ми тунели до море. Тоа имаше повеќе смисла...

As expected.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #10760 на: 24 Август 2013, 12:12:17 pm »
Не се спомиња Вортерзе таму. Туку се спомиња дека Лансер 1.5 и Пасат 2.0 ТДи на истиот пат, со иста експлоатација потрошиле скоро исто (0.3+-).

Како да ти кажам...
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ок. Кажаното си стои, кој верува, убаво, кој не, живи били.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10761 на: 24 Август 2013, 12:13:37 pm »
Чисто онака од радозналост...
Водите статистика колку дизели вс бензинци се возат на автопат?
Како одредуваш кој е бензинец а кој дизел ако нема ознака?
Водите сметка за колите што ве претекнуваат или само за оние кои вие ги претекнувате?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #10762 на: 24 Август 2013, 12:16:07 pm »
Povekje benzinci se vozat, mislam deka e poradi poniskata nabavna cena  8)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10763 на: 24 Август 2013, 12:16:51 pm »
НЕ бе нема везе, статистикава е показател за немоќта на бензинците, ти не разбираш... НЕ глеаш, сите другари се откажале при броењето дури ни до пола пат не стигнале. И јас би се откажал после 5 минути и би му признал на Филип, кој  е луд цел пат да брои коли?...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #10764 на: 24 Август 2013, 12:20:16 pm »
Косилициве што се возат кај нас не се ни нудат во поасалните земји. Специјално се направени да се толку ефтини за просечната плата од 21.000 денари да може да си ги дозволи.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #10765 на: 24 Август 2013, 12:20:31 pm »
:D :D :D :D

Какви муабети еј!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10766 на: 24 Август 2013, 12:40:08 pm »
Како одредуваш кој е бензинец а кој дизел ако нема ознака?

Ако не можам да одредам дали е б или д (што е ретко) - тој примерок не влегува во пресметките. Sample discarding е нешто најнормално во статистиката.

Водите сметка за колите што ве претекнуваат или само за оние кои вие ги претекнувате?

Зависи кој систем ќе се усвои. Ја лично бројам коли кои ги претицам на угорници (кога е потребна таа големата коњажа - за крстаење на рамно по знаци се потребни 5-10 коњски снаги преку сила).

Или, може и да се бројат „кампери“ у левата лента. И тоа сум го правел.

Постојат повеќе можни начини да се одреди кој располага со повеќе просечни коњи.

Идејата не е да направиме прецизен, егзактен емпириски модел, туку да ја одредиме грубата, општа тенденција.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10767 на: 24 Август 2013, 12:46:37 pm »
Одлична аналогија. 800кс разлика во моќност, наспроти 10.

Па толку е и разликата во перформанси. За 10 кс разлика добиваш мала разлика, погледни си го пак видеото. Или пак сакаш да ме убедиш дека VAG има различни стандарди за тоа што е KW за бензински и дизел мотор?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10768 на: 24 Август 2013, 12:47:49 pm »
После 5 минути се откажува било кој бензинец од побрза вожња. Дури не можеш да најдеш бензинец што држи темпо од 130кмх. Минатава недела гледам Алфа 156 2.0. 155 магариња ги наброил и вози 95кмх по регионален пат. Претицува камион, и веднаш намалува на 90кмх. Многу проклето добро знам како е да си во негова кожа. Му троши 10 со најекономично возење, беден и јаден, не смее да помисли да згазне на гаста. 

И секогаш сум се смеел на косилициве, наброиле едно чудо коњи под хауба а нигде ги нема. Второто незадоволство доаѓа кога некој косиличар ќе проба да држи темпо до дизелашот. Бргу гледа дека неспособен да го прави тоа. Косилицата нема сила. Третиот момент на незадоволство, откако бил испашкан од дизелашот, треба да ја плати цената за тоа: 15 литри потрошувачка. Во тој момент му доаѓа зелбата за самоубиство. Кутри напатени души се косиличарите.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #10769 на: 24 Август 2013, 12:51:05 pm »
Филип, гледам сакаш да броиш. Ај преброј ги гласовите од анкетата погоре и дојди сам до заклучок што се сака повеќе во очите на купувачите.  Така ќе дојдеш до груба, општа тенденција.

ЛП- Продолжи си со споредба на атмосферски бензинец со турбо дизелаш. Продолжи си другар, мавај си со глава во зид, само така ќе успееш да го земеш Трол трофејот 3-та година по ред. И да изгледа и ти се гледаш во огледало и си се смееш сам на себе пошто си косиличар ама си купил корејско ( пардон на зборот ) срање и сега ти е мука па пљукај по се живо и диво на бензин ( + плин )

А Филип, сеуште ја чикам листата на критериуми за задоволување од страна на ТБ ( читај ТУРБО бензинци ) и ТД.