Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2322873 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10725 на: 23 Август 2013, 19:27:47 pm »
Заклучокот го гледаш на видеото кога дизелот е потежок и за тоа надоместува со 10 кс повеќе од бензинашот...

Го прочита ли ова? На претходната страна беше постирано.

Како одиш побрзо, се позначаен станува односот сила/отпор на воздух, и тука дизелот од видеото има подобар однос (има 10кс повеќе, а возилата имаат колку толку ист коефициент на отпор).

Ариел Атом има ист однос сила/маса со Вејрон и како последица на тоа има слично забрзување до 100, но како одиш нагоре се помалку важна станува инерцијата (а со тоа и масата), а се поважен отпорот на воздухот.

Не знам што е тука нејасно.

И пак ќе повторам, не сум дизел-хејтер. Според цениве на пазаров, ако купувам на старо, а најверојатно така ќе биде, најверојатно би зел дизел.

Тоа не значи дека прифаќам некој тука будала да ме прави, да ме убедува дека дизелот е супериорен и дека е многу пострашно да се живее со бензинец со 180кс, отколку со дизел со 140кс.

Според вас тоа е страшно нешто. Кога тргаш ги будиш сите комшии од турирање, а случајно ако треба да претицаш, пази да не си поминал скоро знак за опасност од одрони. Некој се чудеше што функција имале тие. Еве Дени и Лп ќе му кажат. Тие знаци се ставени, за бензинците да знаат кај не смеат да претицаат. Гарант на патон до Кожув некој несовесен сељак со Мондео бензинец претицал. А што убав пат беше.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20283
« Одговори #10726 на: 23 Август 2013, 21:11:55 pm »
Како тоа според цените на пазарот би го купил поскапото?
Ќе се цитирам затоа што изгледа не си ги прочитал последните 200 страни

Заклучокот го гледаш на видеото кога дизелот е потежок и за тоа надоместува со 10 кс повеќе од бензинашот...и не гледам зошто сега не ви е валидна оваа споредба ради тоа што едниот имал 350 нм, а другиот 240нм кога пред 100 страни споредувавте цивик втек со 150 нм вс дизел со 350нм и цивикот ви беше подобар :)

http://www.zeperfs.com/en/duel3138-2980.htm

еве ви ја пак споредбата и не се вадете со тоа дека едниот бил 240нм, а другиот 350 нм поради тоа што порано самите го имате покажано овој факт

А отпорот на воздухот кај голф и а3 е скоро идентичен

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4045
« Одговори #10727 на: 23 Август 2013, 21:26:49 pm »
Ова е некоја визија на еден човек на чело на развоен тим во GM од пред 3 години, од каде јасно се гледа дека „бензинците ќе изумрат, оти нема каде да се развиваат“ :)

http://www.popularmechanics.com/cars/alternative-fuel/diesel/are-gas-engines-now-more-efficient-than-diesel

ЕДИТ: и уште еден интересен момент за HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition) тип на мотори и нивната ефикасност

http://www.greencarcongress.com/2010/09/ppc-20100928.html

вклучувајки го моментот:
Цитат
the viability of HCCI applications appears limited to lower load operations. Among the challenges facing HCCI combustion are acoustic noise, lack of direct control of the combustion and too diluted air-fuel mixture requirement.

Што во превод значи ефикасноста се зголемува употребливоста се ограничува.
« Последно менување: 23 Август 2013, 21:40:06 pm bramovsk »

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #10728 на: 23 Август 2013, 21:27:55 pm »
Како тоа според цените на пазарот би го купил поскапото?
Ќе се цитирам затоа што изгледа не си ги прочитал последните 200 страни

Тука негде е цената на старо во однос на соодветен бензинец + плин, само што не би се замарал со такви работи за иста цена. За нова доволно е поевтина комбинацијата бензин + плин за да ме замисли.

Да кажеше дека не сум ги прочитал првите 500 ќе беше во право до негде.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4045
« Одговори #10729 на: 23 Август 2013, 21:41:49 pm »
Мислам дека периодата на повторување е 15-20 страни, не си изгубил ништо :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20283
« Одговори #10730 на: 23 Август 2013, 21:44:28 pm »
ова за цивикот што го кажав беше посочено како факт дека не мора да има толку торк бензинашот...и дека пак е побрз од дизел со дупло торк..а на претходната страна имаше жалење дека едниот мотор имал 240нм, а другиот 350нм ( хинт 240 имаше бензинашот и изгуби )

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #10731 на: 23 Август 2013, 22:32:06 pm »
Бензинашот немора. Дизелашот мора.

Дизелот со поголема кубикажа се мери во коњски сили со бензинашот ама со самото тоа има и други благодети. Така да таквата споредба само ја покажува слабоста на дизелот.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #10732 на: 23 Август 2013, 23:00:12 pm »
deneska dojdov vo struga, 5.7 po bord,  
@velestrumf- za tepanje dizeli i mecki po straza i okolina - link- nije lepo to sto lazes

za toa deka i mene me ticaat poradi poln gepeg i laktanje od zenata poradi  komocija na zena i deca - link - nije lepo smijati se tudzoj nesreci
 ;D
« Последно менување: 23 Август 2013, 23:12:52 pm NUME »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #10733 на: 23 Август 2013, 23:38:09 pm »
Тоа е, добивката е огромна од секој можен аспект, па морам да лажам, шо да се праи.

По милионити пат, немам нити потреба, нити интерес, нити било каков бенефит од лажење. Ама секој со својата способност за разбирање...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #10734 на: 23 Август 2013, 23:40:12 pm »
Мислам дека нема дизел кој може да го долови чувството кога на некој бензинец ставаш од пета во трета и здивува машината.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #10735 на: 24 Август 2013, 00:47:46 am »
Дизелот нема потреба од тоа, само стисни гас до доле

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10736 на: 24 Август 2013, 07:35:01 am »
Мислам дека нема дизел кој може да го долови чувството кога на некој бензинец ставаш од пета во трета и здивува машината.

Нема. ТОА чувство го нема кај дизел, и лично сум многу среќен поради тоа.  Тоа чувство на безнадежна импотентност у петта на првата угорница или потреба за претицање, а со самото тоа и НУЖНОСТА да се ушалта не една, туку две брзини подоле за да МРДНЕ колата, при тоа кревајќи џева и фрлајќи стоденарки низ ауспух. Абе едно уживање - шта да ти причам. Се наежив (по грбот и позади ушите - пред повраќање)

Не фала, вие кревајте си вртежи у небо и галамете наоколу ако си немате попаметна работа.

.
.
.

:) гледам дека никој освен мене и уште двајца-тројца-четворица нема ни најмал интерес за аргументирана дебата со колку-толку придржување кон правилата за водење рационална дискусија, дека сите уствари само си даваат оддишка, па си викам шо ги ебам тогаш, и ја така ќе „„„дискутирам“““

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44599
  • Il Moderatore
« Одговори #10737 на: 24 Август 2013, 07:50:14 am »
Немам многу време денес, ама и ти ја утепа со „немоќноста на бензинците да се справат со своите потсвесно штедливи газди“ :) Така да кога сме кај нерационалните аргументи, овој е во првите три... Заедно со ќејфот и меракот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10738 на: 24 Август 2013, 07:53:07 am »
Немам многу време денес, ама и ти ја утепа со „немоќноста на бензинците да се справат со своите потсвесно штедливи газди“ :) Така да кога сме кај нерационалните аргументи, овој е во првите три... Заедно со ќејфот и меракот.

Не може еден ист аргумент да биде истовремено нерационален и емпириски. Sorry.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #10739 на: 24 Август 2013, 08:07:03 am »
Само ти можеш да напишеш емпириски аргумент без да употребиш ниедна бројка. Тоа е уметност, не го може секој тоа.