Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2184148 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8895 на: 27 Јуни 2013, 14:34:12 pm »
И примерок на СДИ што го возев јас, многу добро ја примаше гаста. Имаше добра реакција на педалата за гас. Не дека после тоа нешто драматично се случува....но сепак, секогаш беше спремен да реагира на промена на педалата за гас.

2.0 sdi со 1.6 бензинец споредуваш?

Би можеле. Во секојдневно возење и менување на брзини на 2500-3000рпм дизелот може може да искажува и појак.

ако менуваш брзини нa 1500 тогаш камион е најдобар.

ако менуваш на 6000 тогаш скутерот шиба.

Аман више со овие „аргументи“. Аман.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #8896 на: 27 Јуни 2013, 14:38:00 pm »
аман со обртаите, аман! Бензинец и дизел НЕ СЕ ВОЗАТ НА ИСТИ ВРТЕЖИ и нормално и неннормално возење. Го подувте со обртаите. ..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8897 на: 27 Јуни 2013, 14:46:51 pm »

Benzin, dizel, obrati, njutnmetri, torkovi...torkovci !

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8898 на: 27 Јуни 2013, 14:48:24 pm »
аман со обртаите, аман! Бензинец и дизел НЕ СЕ ВОЗАТ НА ИСТИ ВРТЕЖИ и нормално и неннормално возење. Го подувте со обртаите. ..

??

Кој рече дека се возат? Јас не покушавам да споредувам 2000 рпм кај дизел и 2000 рпм кај бензинец со иста аспирација. Напротив, цело време викам „види на колку обртаи ТИ менуваш во секојдневното возење“?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #8899 на: 27 Јуни 2013, 14:48:32 pm »

Доволно е да возиш до 4000 за да бидеш побрз од 2.0сди. Се нагоре е ќар

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8900 на: 27 Јуни 2013, 14:49:26 pm »

??

Кој рече дека се возат? Јас не покушавам да споредувам 2000 рпм кај дизел и 2000 рпм кај бензинец со иста аспирација. Напротив, цело време викам „види на колку обртаи ТИ менуваш во секојдневното возење“?
Јас кога кажувам дека 3500 вртежи не се голем број или високи вртежи, ти прв се буниш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8901 на: 27 Јуни 2013, 14:51:25 pm »
Јас кога кажувам дека 3500 вртежи не се голем број или високи вртежи, ти прв се буниш.

Не измишљај. Дај цитат каде сум рекол такво нешто.

Иначе... некад ќе ме возиш у алфата, ќе ти го одвлечам вниманието со муабет на некоја тема неповрзана со коли, тајно ќе ти го снимам обртомерот и после тука ќе го пастам. Кај и да е ќе те фатам жив дека обично мењаш меѓу 2500 и 3000 рпм!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #8902 на: 27 Јуни 2013, 14:53:54 pm »

Во „корисниот“ опсег на вртежи, во оној каде што воглавно се вози, и понатаму има повеќе момент. На многу високи вртежи, во кои што многу ретко се вози бензинците секогаш тегнеле повеќе и ова не е ништо ново. Така си е.

Инаку, и приказните за дизелите кои се спори, смрдат и штракаат ко трактори очигледно веќе се бришат.
значи 3500-4000 вртежи не се многу високи вртежи - да се разбереме.
Во контекст на максималните - не се.

Во контекст на реалното секојдневно возење - се. Повторно, гледај си у обртомерот дур возиш и изброи колку време стрелката ќе помине околу 4000, а колку околу 3000, колку околу 2000....
Држ!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8903 на: 27 Јуни 2013, 14:54:37 pm »
@Filipv, Не мора тајно, јавно ке ти објавам нормално градско возење. Мене не ми е проблем да возам на 2000 вртежи. Не ми е проблем ниту на 3500 ниту на 4000. со 6.500 имам мал проблем, зошто може џандар да ме казни за брзо возење.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8904 на: 27 Јуни 2013, 14:54:59 pm »
Golf 4 sdi, сон на дизелашите :)
Недај боже... :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8905 на: 27 Јуни 2013, 14:55:20 pm »

Во „корисниот“ опсег на вртежи, во оној каде што воглавно се вози, и понатаму има повеќе момент. На многу високи вртежи, во кои што многу ретко се вози бензинците секогаш тегнеле повеќе и ова не е ништо ново. Така си е.

Инаку, и приказните за дизелите кои се спори, смрдат и штракаат ко трактори очигледно веќе се бришат.
значи 3500-4000 вртежи не се многу високи вртежи - да се разбереме.
Во контекст на максималните - не се.

Во контекст на реалното секојдневно возење - се. Повторно, гледај си у обртомерот дур возиш и изброи колку време стрелката ќе помине околу 4000, а колку околу 3000, колку околу 2000....
Држ!

Шо држ. Глеаш дека сум соџвакал како и зашто е пишано ебаго!

@Filipv, Не мора тајно, јавно ке ти објавам нормално градско возење. Мене не ми е проблем да возам на 2000 вртежи. Не ми е проблем ниту на 3500 ниту на 4000. со 6.500 имам мал проблем, зошто може џандар да ме казни за брзо возење.

Ало. Дали имаме контакт? Јен два јен два? Не е муабетот како бензинецот може да се вози. Муабетот е како вообичаено се вози.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8906 на: 27 Јуни 2013, 14:57:11 pm »
имам снимка од вчера специјално за твоја љубов. Ќе ја прегледаме наскоро.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8907 на: 27 Јуни 2013, 14:57:54 pm »
имам снимка од вчера специјално за твоја љубов. Ќе ја прегледаме наскоро.

Не се рачуна. Од кај знам дали така цело време возиш, или само глумиш пред камера? Тестот мора да биде слеп за да биде тест! Затоа морам да те замајавам (јас или некој друг) и да не си свесен дека те снимаат. Пак основни работи објаснувам.  >:(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8908 на: 27 Јуни 2013, 14:59:02 pm »
Ок, тогаш дали сакаш претходно да направиме слеп тест „погоди со колку вртежи возам?“, само ти ќе бидеш слепиот во тој тест, а јас ќе возам бензинец - може?

Инаку, снимката е од кога се враќам накај дома од работа. Во тоа време не може да „дивеам“ со 5000 вртежи, и да сакам.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #8909 на: 27 Јуни 2013, 15:01:52 pm »
Овие дечково и девојкава кога ќе почнат дазамараат дати се смучи.

Башка овој ЛП цел живот го зботи тоа ауди на саше кое беше 2 години старо и има турбо што го поминала куоре со 20 години стара алфа без турбо. Знаеме дека само тоа ви е моќта, кога нешто е во минус бензинецот да мерите. За греота сте!

Мене единствено што не ми е јасно како може бензинец атмосверски со рецимо 70kw да плати дупло повеќе зелен картон од турбо дизел со 66kw. Очигледно неписмена нација сме. А ја за мојана се опрчив 17.500 матер им ебам!