Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2541916 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8280 на: 22 Јуни 2013, 14:15:09 pm »
Iskreno neka otkopuva 0-200, 60-120, 100-200 bez da urla... Ako tie (najbitni) parametri se zadovoleni, moze da prodolzime so diskusija za hendlinzi.
Hendling na kola koja ne e brza propisno e irelevantna osobina.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8281 на: 22 Јуни 2013, 14:17:19 pm »
На тест го имав 3 дена. Тестот беше баш за економија на возилото.
Го зедов со фул резервоар и го вратив празен скроз. Па кога го наполнија пак, ми кажаа резултати.
Поминав 700 км.
Има некаде тема за тестот на форумов.

Zavisi kolku e toa full? rezevoarot e 63 litra a ako go napolnis do kapace sobira  65. Jas koga ja kupiv kolata mi ja daoda so 75 ml nafta i mi reko odi do Luk oil prvata ovde na 500 metra ama pazi moze da ti izgasne oti nema gorivo. Znaci nemashe ic.

Go napolniv do kapace i sobra 64,7 litri nafta!

E sega ako bil poln tvojot rezervoar do kapace moze da si potrosil 63 litri benzin za 700 kilometra pominati sto e negde okolu 9 litri na 100 km, sto e eden litar i nesto razlika so negovata potrosuvcka a koja lesno moze da se izgubi vo zavisnost od toa dali poveke e vozeno grad ili nadvor i kako e vozeno voziloto.

Ako si potrosil 60 litra benzin toa znaci si imal potrosuvcka od 8.6 sto e izvonredno za taa kola so toj motor ama pak ke recam ako si vozel poveke na otvoreno i posmireno nisto ne me cudi. Kaj mene potrosuvackata znae da varira i po dva litra ako sakam da vozam poinaku. A na toj motor sigurno i poveke. Teraj 100 ka do skopje ke pomines so pomalku od 5 litra garantirano. Teraj 140 do 160 na pravcite i 120 130 na drugiot del od patot i ke imash negde okolu 6.5 prosek.

Nema apsolutno nikakva pricina da me laze covekot, da kazuval pomalku ajde de ke recam si go fali voziloto ama vaka...? Plus sakashe da go menuva samo zaradi toa sto dosta mu trosi, sakashe da zima Opel KafeMoca dizel ama nekoj go razubedil pa ne zede. Vo sekoj slucaj e vopotraga po dizelska varijanta na slicno vozilo vo ramkite na budzetot sto go ima.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #8282 на: 22 Јуни 2013, 14:17:50 pm »
Edini benzinec koj ima dovolno tork POD 1400rpm e Cobrata koja ja spominjam cesto. 12.900cc FTW.

Демек овие 1.6 TDI и 1.5 dCi кои најевеќе овде ги испофалуваат имаат доволно torque?

Како тоа со дизел 240 Nm/ 1750 му е доволно на Filipv во Qashaki, а 250 Nm/ 1250 во 1,6 TB на Мерцедес на пример не му се доволно на Mercedes B200?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8283 на: 22 Јуни 2013, 14:32:22 pm »
Edini benzinec koj ima dovolno tork POD 1400rpm e Cobrata koja ja spominjam cesto. 12.900cc FTW.

Демек овие 1.6 TDI и 1.5 dCi кои најевеќе овде ги испофалуваат имаат доволно torque?

Како тоа со дизел 240 Nm/ 1750 му е доволно на Filipv во Qashaki, а 250 Nm/ 1250 во 1,6 TB на Мерцедес на пример не му се доволно на Mercedes B200?
I dvete se bibliski spori samo edniot ima duplo ks od drugiot pa ti lici deka e posilen.
B200 ne go poznavam nitu ke go zapoznaam.
Znaci odnosno vo realna ipotreba i dvata imaat isti performansi, samo edniot trosi poveke.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8284 на: 22 Јуни 2013, 14:34:56 pm »
Истиот мотор го има и во А200 и има сосема различни перформанси, не знам како ја изнајде аналогијата на „исти перформанси“?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8285 на: 22 Јуни 2013, 14:40:34 pm »
Vo realna upotreba, ja iznajdov.

Megju 2000-4000 se napolno isti.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8286 на: 22 Јуни 2013, 14:42:23 pm »
Аха! Ок тогаш чим ти ја најде.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #8287 на: 22 Јуни 2013, 15:23:08 pm »
Чудно како го пропушташ овој дел:

"But in 90% of driving situations the GTD is just as accomplished, looks just as good and will guzzle half as much fuel"

90% од талентите и можностите, за 50% од горивото.

Хм..

Не го пропуштам. Во цитатот е, и не е скратен. Само не е болдиран. Јас, од друга може да се кладам дека 90% од присутните тука на форумот, ќе направат прописна разлика во хендлингот на ГТИ и ГТД, исто како што прават разлика кога на својата кола ќе стават кумхо ол сизн и мишлен пилот спорт . Апсолутно е непотребно да се потценуваат запазувачките способности на сите тука.  

90% од возачките ситуации не е 90% од таленти и можности. Јас 90% од своето возење го поминувам без ентузијазам, возејќи од потреба.

Тестовите кои ги гледаме и цитираме се пишани од луѓе кои не се баш труделе да ги измерат тие разлики, туку исто како и повеќето од нас, субјективно ги осетиле. Цитатот вели, дека ГТД изгледа исто, троши помалку и вози содржајно. Ама ако сакаш да уживаш малку повеќе - ГТИ е изборот. Ако ја извадиш само таа реченица што ја извади ти (во стилот на лошко), ќе испадне дека дизелот дури и е подобар :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #8288 на: 22 Јуни 2013, 15:39:11 pm »
Уживањето на дизелашиве е да мрдаат со вратот ко Мајкл Џексон, напред-назад на 2 секунди :D :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8289 на: 22 Јуни 2013, 16:04:21 pm »

дизелот дури и е подобар :) за нормално и секојдневно возење .....а за тркачи какви на форум ги има со лопата да ги ринеш....само бензин!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8290 на: 22 Јуни 2013, 18:12:45 pm »
Проблемот е дали сакаш GTI или дизел што изгледа како GTI (GTD)? Ако сакаш GTI, тогаш GTI (бнзинецот) е подобар. GTD е само одговор на оние дизлаши што сакаат да го имаат GTI look. Очигледно во перформанси и задоволство во возење се далеку еден од друг.

BTW:

Not a valid youtube URL

With no offense, aко некој го слушне ова и рече дека не ужива во звукот и она што го може колава, што мајка бара на форум за автомобилски ентузијасти :)

The photo shows a man who is blind but has a very strong passion for cars/motorsports. He visits race tracks just to hear the sound of the exhausts from the race cars passing by and feel them. The picture defines passion!! :')

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8291 на: 22 Јуни 2013, 18:33:44 pm »
Дизелот е репер за штедња.
Дизелот многу,дури и премногу е блиску до бензинецот,по перформанси.
Ако го направат да биди подобар од бензинецот тогаш би ја изгубил смислата,не само својата туку би ја уништил и смислата на бензинецот.Така да,ако ГТД испадни подобар од култниот ГТИ,тогаш имаш двојно самоубивство.
Имаше Џереми(за многу тука почитуваниот) една изјава во врска со в12 тди во Ку7-та.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8292 на: 22 Јуни 2013, 18:37:59 pm »
Нема везе, ако на брендот му се продаваат повеќе дизели, ќе праи повеќе дизели - од тоа заработува. Нема да ги бута бензинците „заради смисла“. Единствената смисла кај производителите на коли е профит. Ако процени дека поголем профит ќе извлече од дизели  а бензинците би му носеле загуба, има одма да ги шутне, без око да му трепне. Но има дрти петролхеди ко` мене, па сакаат звук на бензинци, јебеш перформанси :) Па мора да ги држат уште у понуда бензинците :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #8293 на: 22 Јуни 2013, 20:16:21 pm »

With no offense, aко некој го слушне ова и рече дека не ужива во звукот и она што го може колава, што мајка бара на форум за автомобилски ентузијасти :)

тоа е тоа

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8294 на: 22 Јуни 2013, 23:01:42 pm »
И во реалноста само Стратро има турбо бензинец, останатите возите косилици со 100-150НМ, кои само во прва брзина успеваат да ве залепат за седиште. Понекогаш и во рикверц.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need