Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2538480 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8295 на: 22 Јуни 2013, 23:03:41 pm »
Мислам дека има неколку турбо бензинци на форумов...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #8296 на: 22 Јуни 2013, 23:10:11 pm »
Ne e samo stratro, tomi e isto tuka, filipce ima punto, marjanot moze da se rece deka e na granica, volvoto turbo... Ima se naogja po nekoj.

Ipak ne e deka samo turbo treba, ima i mustang supercharged... Nsx, evo...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8297 на: 22 Јуни 2013, 23:17:46 pm »
Пред малце на ОБД поврзав дизел мотор, и ја тестирав позицијата на педалата за гас. Има точно 100 позиции на педалата за гас кои овозможуваат перфектна контрола на торкот и бројот на вртежи. Perfect engine management.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8298 на: 22 Јуни 2013, 23:19:25 pm »
И во реалноста само Стратро има турбо бензинец, останатите возите косилици со 100-150НМ, кои само во прва брзина успеваат да ве залепат за седиште. Понекогаш и во рикверц.

Рака на срце, кој каква кола има не(би требало да и)ма многу врска со муабетов. Напротив, воглавно бензинашите  создаваат нереални, замислени сценарија во кои што бензинците се у принцип супериорни во секој поглед освен потрошњата.

Така да нема везе кој што вози. Збориме за паралелен универзум у кој што ферарито тегне у макс торк на 6000+ рпм за да го слушне слепиот посетител на стазата. Во меѓувреме, дизелашите мењаат инјектори на своите трактори со гас-маска преку лицето за да умрат не од рак, туку од досада додека ги носат гајбите од нива на кванташки.

Пред малце на ОБД поврзав дизел мотор, и ја тестирав позицијата на педалата за гас. Има точно 100 позиции на педалата за гас кои овозможуваат перфектна контрола на торкот и бројот на вртежи. Perfect engine management.

Кај мене се 128.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8299 на: 22 Јуни 2013, 23:27:17 pm »
Симо, твојата крива на торк е толку ниска што не е битно дали е изедначена или не. Дека новиот мерцедес турбо бензинец имал максимален торк на 1250рпм ќе го земам со голема доза на неверување, додека не го пробам. Турбо бензинец без турбо дупка немам пробано.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #8300 на: 22 Јуни 2013, 23:31:25 pm »
Гарант лажат, комерцијални пијачи на крв!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8301 на: 22 Јуни 2013, 23:31:43 pm »
Ако ти така велиш...

Моето искуство кажува дека бензинецот и дизелот има исто голема турбо дупка. Но заради некој  причина ПД моторите имаат помала од сите останати мотори, скоро и да немаат турбо дупка. Немаат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #8302 на: 22 Јуни 2013, 23:31:47 pm »
Пред малце на ОБД поврзав дизел мотор, и ја тестирав позицијата на педалата за гас. Има точно 100 позиции на педалата за гас кои овозможуваат перфектна контрола на торкот и бројот на вртежи. Perfect engine management.

Не сум некој возач, ама двата дизели кои редовно ми биле на располагање биле со 170% помалце осет на педала на гас од моите три бензинци што досега ги имав на редовна експлоатација.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8303 на: 22 Јуни 2013, 23:35:34 pm »
Бензинец со осет на педалата на гас не постои откако ги укинаа карбураторите, пред едно 20-30 години... да не си временски патник Мартине?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #8304 на: 22 Јуни 2013, 23:41:37 pm »
Временски патник не сум, пренесувач на искуство сум. Колку е валидно - нека одлучат боговите на автомобилизмот. Мака мачам(мачев) да одржам константна брзина со 1.4 TDCi и 1.7 CDI мотори, додека со 2.0 Т.Спарк, 1.3 боксер во два наврати и 1.8 од Рено воопшто не беше проблем.

Не сакам да бидам етикетиран ни како фан на едната ни како фан на другата страна. Ми годи тоа што бензинците за обични луѓе (мене таква ми била среќата) даваат пристоен звук за сечие уво, но исто така ми годи тоа што дизелите за обични луѓе ме носат од Гостивар до Скопје за 300 денари.
Да постоело нешто кое ќе ги задоволи двете категории, тоа би стоело на ѕид во форма на 180х90 постер.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #8305 на: 22 Јуни 2013, 23:47:08 pm »
^^
Постои, бензинец на плин, лепи постер на ѕид  ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #8306 на: 22 Јуни 2013, 23:53:18 pm »
Се мислеше на примарни погонски горива. Во алтернативни одамна сум упатен, но ме спречуваат финансии за да можам да и го видам меракот на колата.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8307 на: 22 Јуни 2013, 23:59:42 pm »
Временски патник не сум, пренесувач на искуство сум. Колку е валидно - нека одлучат боговите на автомобилизмот. Мака мачам(мачев) да одржам константна брзина со 1.4 TDCi и 1.7 CDI мотори, додека со 2.0 Т.Спарк, 1.3 боксер во два наврати и 1.8 од Рено воопшто не беше проблем.

Која е поентата да се споредуваат мотори од различни класи на моќност? Дали е аргумент ако некој каже „мака мачам со 1.4 бензинец да одржам брзина, додека со 3.0 тди воопшто не беше проблем“?

Не сакам да бидам етикетиран ни како фан на едната ни како фан на другата страна. Ми годи тоа што бензинците за обични луѓе (мене таква ми била среќата) даваат пристоен звук за сечие уво, но исто така ми годи тоа што дизелите за обични луѓе ме носат од Гостивар до Скопје за 300 денари.
Да постоело нешто кое ќе ги задоволи двете категории, тоа би стоело на ѕид во форма на 180х90 постер.

Кој било нов дизел со 4 цилиндри и повеќе шприцања во еден циклус, како и средно-пристојна снага. Додека шибаш од Гостивар накај Скопје ќе ти треба волев напор и концентрирано слушање за да познаеш дали е бензин или дизел... и ако не ти кажат ништо чудно да помислиш дека е бензинец, и тоа јак бензинец (така ќе ти се чини ради одлучното лепење за седиште)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #8308 на: 23 Јуни 2013, 00:15:02 am »

Рака на срце, кој каква кола има не(би требало да и)ма многу врска со муабетов. Напротив, воглавно бензинашите  создаваат нереални, замислени сценарија во кои што бензинците се у принцип супериорни во секој поглед освен потрошњата.

Ајде кажи каде нерелано измисилја „бензинците“ дека мотор кој има ист работен волумен колку и дизелаш , и има ист или поголем торк од тој дизелаш, и го добиваш порано во вртежи тој торк, и постои во поголем опсег од тој кај дизелашот и при тоа има далеку повеќе снага ?

Еве ти ги твојот мотор/или пак на VW 1.6 спореди го со тој во А200 или спореди го со Ford Ecobost 1.6, и кажи што е тука нереално?

Јас со мотор како во твојот Qashkai секојдневно возев 4 години 95 kkm, потоа со 1.6 TB 16 месеци и околу 29 kkm и немам никаков проблем да споредам секојднвни сценарија, одење на одмори возење низ град, возење низ Балканов. Тоа не е споредба од „2 дена си играв“.

Што е тука нереално?  

И нели бидејки не можеме да им веруваме на производителите што бутаат вакви мотори во коли од типот на Mondeo, BMW 3, Mercedes C (ах заборавив овие се измамници), Pasat мораме самите да се напробаме.

Епа пробајте не е тешко.

Тоа што на Deni му се исти моторите од А200 со тој од 1.6 TDI тоа е негов проблем, но сите бројки велат дека наспроти субјективната претпоставка, тој мотор има даелеку повеќе „мотор“ и по своите карактеристики лесно ќе се справи и со поголемиот 2.0TDI. Во вашите приказни за torque, заборавате дека моќноста е едиствено мерило по законите на физика која ја определуваа можноста да се заврши доредена работа во единица време (торкот помага побрзо а се стигне до максималната снага - не рипајте не го заборавам како вие што мислите дека џабе коњи има во бензинците), и дека апстрахирањето на тој податок би било исто многу голем превид (или злонамерна манипулација), и мотор со ист торк во поголем опсег на вртежи со далеку повеќе коњски сили не може да  биде „ист по снага“

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8309 на: 23 Јуни 2013, 00:18:51 am »
Фантомски мотор А200, кој е 200 пати подобар од останатите бензинци, слободно може да се избрише од сликата. Дури и да е таков каков што го опишуваш, нерелевенатен е, затоа што е еден од милион.