Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2537749 пати)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6615 на: 25 Април 2013, 17:06:28 pm »
Не е упола цена прво. Друго турбо бензинец го јаде турбодизелот посебно заради тие 2000рпм + чиста снага.
Или да не се повторуваме, турбо дизел има сила и максимален торк (вашето височество торкот) од 1 и нешто до 3000. Турбо бензинецот има до 4500+/-. Ако ми кажеш "Да ама дизелот помалку ќе потроши" ќе се палим со бензин, зашто таа потрошувачка е веќе прифатена од цел форум уште на првата страна.

;D не се пали скуп е бензинот. Тоа што има повеќе обртаји е компензирано со менувачот односно дизелот има подолги брзини при што го искотистува нашето височество ТОРК без да ги врти клиповите на 100000рпм. Прашањето беше: Ако ги имаш истите перформанси за ЗНАЧИТЕЛНО ПОМАЛА ЦЕНА на возење што би земал без разлика на кубикажа или турбо и такви ствари чисто перформанси ???

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6616 на: 25 Април 2013, 17:10:15 pm »
Помал турбо бензинец. Ќе троши макс 8 во град, ќе ме задоволува повеќе и подолго и нема да работи како трактор. Ради ал се не чује.
Моментално разликата помеѓу дизел и бензин е 10 ден. Мојата косилица во град ми троши 7.5 САМО во град (значи од лани летото не е е излезена надвор од град). На другар дизел му троши 6 САМО во град. You do he math.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6617 на: 25 Април 2013, 17:17:24 pm »
бензинен=585 ден 100км (7.5 рачунав)
дизел=402 ден. (6 рачунато)
разлика 183 ден на 100км (претпоставувам дека ми кажуваш коли со исти перформанси)
На 10ккм годишно 11830 ден ако твојот бензинец стално ја вади својата каталошка потрошувачка (ретки се такви примери).
Мислам дека дефинитивно не вреди разликата во звукот 200е минимум, на година од 10ккм.
За трајноста немој бајки да си правиш при нормална употреба и редовно одржавање и тоа и тоа е бесмртно така да не го зимам воопшто како репер.

Значи друго освен звукот како аргумент го нема кај бензинецот што е и реалната состојба на улиците (ако имаш ќеш си купуваш дизел и си тераш, а ако видиш бензинец просечно количе знаеш дека го купиле поевтино зошто во моментот не биле при пари или на наградна игра е земено освен оние кои купуваат коли кои не се за секојдневна употреба односно викенд шема коли за кинење гуми и брчење по Ленинова и нејзини супститути)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6618 на: 25 Април 2013, 17:26:54 pm »
Факт е дека ке го платиш 1500 евра повеке дизелот меѓутоа уште еден факт е дека дизелот после 5 години кога ке го ставиш на пазар ке го продадеш 2000 евра повеќе одколку бензинецот така да и доплатата во старт ке си ја добиеш назад а ако направиш пресметка со амортизација за 100к км тогаш веќе е многу разликата
пример ххх кола дизел 15000 евра ххх иста кола 13000 евра
100ккм разлика во цена за горивото 2000 евра
продажна цена на колата после 5 години бензинецот 5000 евра дизелашот 6500 евра
и најинтересно за тие 100ккм бензинецот секогаш ке се притресува на педалата за гас

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6619 на: 25 Април 2013, 17:29:10 pm »
Факт е дека ке го платиш 1500 евра повеке дизелот меѓутоа уште еден факт е дека дизелот после 5 години кога ке го ставиш на пазар ке го продадеш 2000 евра повеќе одколку бензинецот така да и доплатата во старт ке си ја добиеш назад а ако направиш пресметка со амортизација за 100к км тогаш веќе е многу разликата
и најинтересно за тие 100ккм бензинецот секогаш ке се притресува на педалата за гас

Да те дополнам: Голф 4 бензинец 1500-2000е се наоѓа во Ок состојба, истиот голф дизел 3500-4000е во Ок состојба разликата ти е таа во набавната цена само имаш ќар од возењето во тие 100ккм

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6620 на: 25 Април 2013, 17:33:05 pm »

Да те дополнам: Голф 4 бензинец 1500-2000е се наоѓа во Ок состојба, истиот голф дизел 3500-4000е во Ок состојба разликата ти е таа во набавната цена само имаш ќар од возењето во тие 100ккм
и јас да те дополнам голф 4 1.9 тди 110 што троши 6 му парира 1.8 па нагоре 1.6 бензин може само да го гледа пред него а за потрошња се знае дека голф бензин троши над 9 во град

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6621 на: 25 Април 2013, 17:35:43 pm »
Ти не гледаш дека по вљуебнициве на бензин 1.6 троши 5,5 град ;D јас затоа пробувам да се објаснам дека разликата е голема и безсмислена за било кој плус што може да се наведе на бензинецот (плусовите се субјективни)

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6622 на: 25 Април 2013, 17:41:08 pm »
разлика 183 ден на 100км (претпоставувам дека ми кажуваш коли со исти перформанси)
На 10ккм годишно 11830 ден ако твојот бензинец стално ја вади својата каталошка потрошувачка (ретки се такви примери).
Мислам дека дефинитивно не вреди разликата во звукот 200е минимум, на година од 10ккм.
За трајноста немој бајки да си правиш при нормална употреба и редовно одржавање и тоа и тоа е бесмртно така да не го зимам воопшто како репер.

Значи друго освен звукот како аргумент го нема кај бензинецот што е и реалната состојба на улиците (ако имаш ќеш си купуваш дизел и си тераш, а ако видиш бензинец просечно количе знаеш дека го купиле поевтино зошто во моментот не биле при пари или на наградна игра е земено освен оние кои купуваат коли кои не се за секојдневна употреба односно викенд шема коли за кинење гуми и брчење по Ленинова и нејзини супститути)
Ај израчунај со плин ама + едно литро на мојата потрошња.
Не мислев за колку години ќе тера колата туку колку подолго задоволство ќе ми пружа во возење односно дали од 1500 до 3000 или од 1500 до 5000 обртаи ( да ги користам за издувавање )
Ако купувам кола за да мислам дали ќе ја  продадам, нема воопшто да купам кола и ќе си купам точак. Ќе купувам кола за да уживам во неа.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #6623 на: 25 Април 2013, 17:42:48 pm »
И сеа што е подобро, дизел или бензин/плин ?

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6624 на: 25 Април 2013, 17:44:15 pm »

Ај израчунај со плин ама + едно литро на мојата потрошња.
Не мислев за колку години ќе тера колата туку колку подолго задоволство ќе ми пружа во возење односно дали од 1500 до 3000 или од 1500 до 5000 обртаи ( да ги користам за издувавање )
Ако купувам кола за да мислам дали ќе ја  продадам, нема воопшто да купам кола и ќе си купам точак. Ќе купувам кола за да уживам во неа.

На плин кажав дека е ок за потрошњата не реков не, збориме бензин на бензин дизел на дизел, како ти што купуваш кола без да мислиш за продажба така и ја купувам кола без да мислам што модификации да правам за да не ме кошта еден тон пари возењето...

Иначе скутерот мене ме кошта 400 ден 100км, епа чуството кога тркалаш 1тон за 400 денара 100км е незаменливо + тоа добиваш перформанси кои се подобри од атмосферец што троши 580 ден за истите километри

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6625 на: 25 Април 2013, 17:45:54 pm »
@Nikola X  објасни кој е субјективен + во споредбата на 1.2 тси со 1.9 сди?

@filipv, не постои ниту еден разлог да ги тераш останатите членови да мислат дека во било кое сценарио е лошо бензинец да се вози на 3 или 4.000 вртежи. Тоа е режимот на работа на тој мотор. Како да кажеш дека млазен мотор е лошо што се врти на 10.000 вртежи! И да кажуваш дека тоа е маана на џет енџинот во однос на бродски дизел со 10 вртежи во минута.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6626 на: 25 Април 2013, 17:49:41 pm »
@Nikola X  објасни кој е субјективен + во споредбата на 1.2 тси со 1.9 сди?

Мене искрено ме заболе дали има турбо моторот, битно е колку снага има и колку ме кошта мене таа снага на 100км, а кажав погоре дека плинот ми смета од субјективна причина односно не сакам нешто што не е фабрички ставено во колата а кој нема таков проблем си фура безпари.

Сди возев и според мене е срање пошо е огромен мотор а има снага ко обичен 1.2 бензинец (без њутн метри) кога го возев на ибица на водно нагоре беше ѕвер поради фактот што превеше без турбо ама за низ град ми беше глупо да влечам мотор од 1900цц со 70 кс ако не и помалце...

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6627 на: 25 Април 2013, 17:50:31 pm »
^ Купвање било каква кола е жив зијан уште од старт. Не ти носи ништо друго освен задоволство. Зашто да одберам нешто што ќе го платам прво поскапо, па поскапи делови и сервис и при секое влегување и палење на колата да слушам кркотење, кога можам на почеток да платам поевтино, да имам поевтин сервис и при секое влегување во колата едвај да слушнам звук, а ако ми троши многу, ќе монтирам плин и ќе си уживам 3 пати повеќе од сите вас дизелаши.

Е сега ако се прави споредба помеѓу АТМО вс. АТМО и ТБ вс. ТД ондак треба да се стават на хартија добрите страни и лошите страни на моторите. Кога ќе се стават на хартија сите тие работи, на страната на дизелот не гледам повеќе од 2 работи во кои е подобар од бензинецот.
Пак ќе кажам, ако размислувам да купам кола и уште во старт си викам "ама дали ќе ја продадам" ќе размислам пак и ќе купам или точак или месечна карта за автобус.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4116
« Одговори #6628 на: 25 Април 2013, 17:51:09 pm »
Помал турбо бензинец. Ќе троши макс 8 во град, ќе ме задоволува повеќе и подолго и нема да работи како трактор. Ради ал се не чује.
Моментално разликата помеѓу дизел и бензин е 10 ден. Мојата косилица во град ми троши 7.5 САМО во град (значи од лани летото не е е излезена надвор од град). На другар дизел му троши 6 САМО во град. You do he math.

ТБ во Мерцедес B1801.6 so 122ks 8,2 градска, кола од 1,5+ Т. Помал турбо бензинец уште помалце ќе троши. Не е толку екстремно поскапо ако не си некој кој треба/мора да измине 30ккм и повеќе годишно. Ако пак минуваш толку веројатно ти треба за работа оти немаш време толку да поминеш мотајки се наоколу и одење еднаш годишно на одмор до 2ккм.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6629 на: 25 Април 2013, 17:54:13 pm »
И тоа е прифатено од нас кои поржуваме бензинци. Дека доколку се прават над 20к км. годишно, се исплати  дизелот.
Во спротивно, за 200 евра годишно, не се исплаќа да си го кршам задоволството и се да ми биде поскапо освен светата нафта.