Максималната снага не зависи од менувачот.
Ма дај!!!!
Да, да. Извади максимана коњажа во шеста, јас ќе ти ја извадам истата коњажа у рикверц (само да најдам соодветна угорница).
Mоже наместо „не зависи од менувачот“ требаше да напишам „не зависи од степенот на пренос на менувачот“. Иначе, менувачот си има паразитски губитоци и тука нема збор. Ама максимална снага ТЕОРЕТСКИ може да се извади во секој степен на пренос.
Because of the Inertia effects you can get different results by running in different gears. Engine HP and Torque are independant of what gear you are in, apart from some of the large Japanese motorcycles which have power limiting applied to the lower gears. Basically the bikes rotational inertia effects increase in the lower gears, the net result is less apparent HP. This effect varies. The bigger and heavier the rear wheel assembly is the bigger the difference.
Максимална снага може да се постигне и во прва и во шеста брзина.
И таа ќе биде различна!
Зошто би била? Замисли дека на некој мотор максималната снага му е 6000 рпм * 150 нм. Зошто не би можел тој мотор на некоја угорница да постигне 6000 рпм и 150 нм?
Максимална снага е секое сценарио во кое моторите се на максимум вртежи, а при тоа моментот за тие вртежи е најголем можен. Тоа теоретски може на стрмна угорница и во рикверц да се постигне.
Не сватив што сакаш да кажеш, ама ми смрди на глупости.
Ова сакам да кажам: моторот може да испродуцира максимум коњи (максимум рпм*торк) во повеќе сценарија. Можеш при максимална брзина во шеста на рамен автопат. Можеш и на стрмна угорница во втора. Можеш и на многу стрмна угорница во прва (треба да биде ептен погодена угорницата, но во принцип е можно). Во торк графиците ја не гледам ставка „однос на пренос“. Има само торк и рпм.
Квалификативите ти ги преќутувам стрпливо, ама тоа не може вечно да трае. Само не знам зашто со таков тон ми се обраќаш. Нешто си ми лут? Можеш да бидеш малку по културен, ја не сум ти куоре.
Напротив, максималната брзина за еден ист мотор зависи токму од менувачот. Покрај ефикасноста, т.е. загубите, многу поважен фактор е како преносниот однос на менувачот во последната брзина се поклопува со моќноста на моторот која ја испорачува на тркала.
Во време на мотори со ecu, секој менувач кој не го дизајнирал ментално ретардирано мајмунче е таков.
Еве вака да пробам: замисли дека на иста кола и ставаш малку повисоки гуми. Дали со тоа малку ќе ја зголемиш максималната брзина? Или можеби само малку ќе го зголемиш времето потребно да се постигне една те иста максимална брзина?
Зголемување на крајната брзина со зголемување на крајниот пренос функционирало порано, кај фичо и сл, кога конструкторите морале да го „бараат“ оптималниот engine load на најразлични начини, меѓу другото и со степените на пренос. Сега, со ecu, и ОСОБЕНО кај модерните турбаши кои имаат мање-више „равна“ торк линија, мали промени во степенот на пренос не влијаат на крајната брзина. Ограничувачки фактори се максималната коњажа од една и разните отпори од друга страна.
Не знам што ти значи тоа максимално забрзување
Максимално забрзување е максималниот отклон кој ќе го покаже замислен динамометар на кој е прицврстен замислен тег. Или, со други зборови, колку максимално ќе те залепи за седиште. Со менување на односот на запчаниците можеш со иста снага да добие различни „лепења“ за седиштето. Но не и различна крајна брзина. „Максимално забрзување“ = „максимален торк на погонските тркала“.
ама од менувачот зависат забрзувањата, меѓузабрзувањата и крајната брзина. Не знам како ова не ти е јасно, ама мене ми изгледа банално и глупо да ти го објаснувам. На гугл имаш бар 10 милиони објаснувања за истово.
Забрзување - да. Меѓузабрзувања - да. Максимална брзина - не. И мене ми изгледа банално и глупо ова да го објаснувам. Дали ако наместо 215/55 ставам 215/65 ќе ја зголемам максималната брзина? Плиз на ова одговори со „да“ или „не“.
Поголемите тркала (и со тоа ефективно менување на односот) ќе донесат поголема максимална брзина ако колата вози низ вакум. Размисли.
Дали при максимална брзина модерните ecu коли се на максимум рпм? Уште една „да“ „не“ питалица.
Во реалноста 2.0 SDI ќе троши просечно помалку гориво од бензинецот
Од кај ги купи гравчињата?
Реков „во реалноста“, што значи дека нема потреба од гледање на гравчиња.