Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2524085 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6345 на: 19 Април 2013, 16:16:20 pm »
на помалку од 5 обртаи разлика има различна количина на воздух во цилиндар. како се зголемуваат обртаите, се зголемува и количината на всисан воздух ама така се намалува количината на воздух во тактот на клипот. ваљда знаеше дека воздухот има отпор и неможе да биде иста колична на различна брзина на проток...

и на кој начин е ова поврзано со претходната дискусија, т.е. со моите прашања? што тоа јас кажав што е во спротивност со ова?

денес, а ни утре нема да заработам поише пари ако се објаснувам со било кој за било што на автомобилски форум... така да веруј си во што сакаш и води инат
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6346 на: 19 Април 2013, 16:42:00 pm »
Кога има канта дизел, сите во радиус од 100m мораат да ги затворат сите доводи на воздух и да го прекинат дишењето на 1 минута додека кантата се оддалечни на неколку стотини метри. Во спротивно ќе им биде пластифициран респираторниот систем и трајно ќе им бидат оштетени сетилата за мирис и вкус.

99% од тие што тврдат дека дизелот смрдел на нафта возеле дизел во состојба како болдираното горе, другите еден посто никогаш не ни возеле никаков.

Патем колата со плин која смрдеше беше на исто рамниште со претходно опишуваниот смрдлив дизел.

Само сакав да ја доловам поенатат на тролаџиите !

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6347 на: 19 Април 2013, 16:55:47 pm »
 Јас имав Тико '96-та што пред да го шитнеме многу мирисаше внатре на бензин. Ама од друга страна, девојка ми го сака тој мирис па кога и да влезеше внатре беше како потресена и зашеметена и беше полесно да се изманипулира и ...  you know what I mean  ::)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6348 на: 19 Април 2013, 16:57:00 pm »
seksualna zloupotreba pod dejstvo na psihotropni supstanci.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6349 на: 19 Април 2013, 17:03:24 pm »
Сега во фиестата истура по 100мл бензин во внатрешноста ;D

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #6350 на: 19 Април 2013, 17:08:06 pm »

Отсутен adNN

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
« Одговори #6351 на: 19 Април 2013, 17:18:41 pm »
Imam bmw 320dizel ne frla nikakov dim pozadi a ne sum protiv benzinot ali kola samo benzin da e bez plin i takvi raboti plin e sranje stvarno imav pred 1god Skoda Fabia 1.2HTP abe toa nikakva ubavina nemozese da vidis na voznjata so plin a so benzin priznavam deka maka si nemase, a zs site izbirat dizel toa e zaradi potrosnjata najvise da e benzinot so pomala cena od dizelot sto nikogas nema da bide site znaci site bi zemale benzinec ... :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #6352 на: 19 Април 2013, 17:23:19 pm »
кога ќе возиш 320ка на плин споредувај бензин/плин вс дизел
а не шкода 1.2 вс бмв 320d

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6353 на: 19 Април 2013, 17:38:56 pm »
Зачадувањето дури и кај нов дизел е нормално, мене ми се случува и на бмв-то и на полото и е поради наглото забрзување односно форсирањето на голема количина дизел во кратко време и додека да се залета клипот тие пола секунда-секунда знае да фрли црн дим и тоа е воглавно е несогорена нафта, а тие што им чадат 24/7 црно при секаков режим значи се спремни за ремонт исто како бензинците што чадат плаво... за чадење бело е иста дијагноза кај двете :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6354 на: 19 Април 2013, 17:58:32 pm »
Imam bmw 320dizel ne frla nikakov dim pozadi a ne sum protiv benzinot ali kola samo benzin da e bez plin i takvi raboti plin e sranje stvarno imav pred 1god Skoda Fabia 1.2HTP abe toa nikakva ubavina nemozese da vidis na voznjata so plin a so benzin priznavam deka maka si nemase, a zs site izbirat dizel toa e zaradi potrosnjata najvise da e benzinot so pomala cena od dizelot sto nikogas nema da bide site znaci site bi zemale benzinec ... :)

како можеш живти шваљерката да споредуваш бмв 320 со шкода фабија? во која допирна точка се тие компаративни? па ни гуми немаат исти бе а не друго....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6355 на: 19 Април 2013, 20:43:32 pm »
Друже, впрскување во комората за согорување во 95% од случаите се однесува на дизел мотор, кај ото мотор има 3 фази. Фазите немора да ги гледаш како фази од по 5 минути туку од по неколку милисекунди или микросекунди. Малку траат но сепак постојат и нивното времетраење и облик значајно влијаат врз перформансите и сигурноста при работата.

све све, само линк не

кога ти викам „дај линк“ не сакам да кажам „ова што го велиш не е точно и ќе докажам со тоа што не можеш да најдеш линк“ туку сакам дак кажам „ова не ми е познато, може линк да ми даеш да прочитам за да се образувам, баш би сакал да научам“

ја колку што имам читано за согорување во дизел се зборува за три фази: доцнење на инјекторот (латенција), прво горење (тука е она штракање на дизелот и тоа е она што ја го нарекувам „одма“) и второ горење (кога догорува она малку горило што не изгорело во првото горење).

при првото горење гори скоро цело гориво, ПОСЕБНО кај модерните инјектори. Она малку што ќе остане - да - формира некаква смеса на (остатоци од) гориво, но тоа е далеку од концептот за „смеса“ на гориво и воздух каков што го користиме кај бензинците!

ако ми дадеш линк, ќе можам да се себеобразувам и да дознам која е таа четврта фаза

ја гуглам со квери "four phase diesel combustion" ама слабо ми иде. Ако имаш некоја боља идеја за квери - кажуј. Ама линк готов ако имаш - најубаво

денес, а ни утре нема да заработам поише пари ако се објаснувам со било кој за било што на автомобилски форум... така да веруј си во што сакаш и води инат

како сакаш

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #6356 на: 19 Април 2013, 21:37:12 pm »
Кога има канта дизел, сите во радиус од 100m мораат да ги затворат сите доводи на воздух и да го прекинат дишењето на 1 минута додека кантата се оддалечни на неколку стотини метри. Во спротивно ќе им биде пластифициран респираторниот систем и трајно ќе им бидат оштетени сетилата за мирис и вкус.

99% од тие што тврдат дека дизелот смрдел на нафта возеле дизел во состојба како болдираното горе, другите еден посто никогаш не ни возеле никаков.

Патем колата со плин која смрдеше беше на исто рамниште со претходно опишуваниот смрдлив дизел.

Само сакав да ја доловам поенатат на тролаџиите !

Јас 3 дизели возев(возам), првиот 3 г. стар го купив со 45ккм, втириот на ново со 0км и третиов со не знам колку, најеверојатно нај раскантан. Нивото на смрдеа подеднакво блиску особено на палење наутро на ладно. Меганот од ден 1, како викс у нос да ти бутнат, на секое палњење на ладно да знаеш со што си имаш работа.

Посебен осврт имам кон некој сј*н пиштолџија на бензинска ако го истресе пиштолот на погрешно место оти тој мирис подолго останува да се осеќа во кабина.

Плинот подеднакво одвратно смрди, за жал тоа е додадена вредност за заштита од неконтролирано истекување. Сепак смрди.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #6357 на: 19 Април 2013, 21:56:33 pm »
Шо е така, така е. Особено во зима, Пасатот мој на гредер потсеќа (ама не и во кабина).

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #6358 на: 19 Април 2013, 22:02:29 pm »
@filipv
Прва фаза- се впрснува првото гориво по одреден закон, се меша со воздухот и подготвува за запалување. Се јавува првата реакција на согорување.
Втора фаза- после првото согорување се подобруваат условите за запалување и целото гориво впрснато во првиот и дел од вториот период согорува, арно ама законот на ослободување на топлина не го следи оној на впрснување на гориво. Имаме нагло ослободување на топлина и ударно согорување кое е непожелно.
Трета фаза-согорување кон кое се тежнее, т.е законот на согорување го следи оној на впрснување. Тогаш има повисока температура и идеални услови за палење на горивото кое се впрснува.
Четврта фаза-догорувањето, односно после постигната максимална температура и во процес на експанзија.

Бар така учевме колку што ми текнува...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6359 на: 19 Април 2013, 22:09:23 pm »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.