Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2261251 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44483
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5700 на: 04 Април 2013, 12:55:40 pm »
Нема да возиш, пошто имаш дизел :D (ќе праиме муабет кога дај „боже“ ќе земеш MX-5)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5701 на: 04 Април 2013, 12:59:11 pm »
oзбилно, сметам дека треба да ја повториш лекцијата „волуметриска ефикасност“. Све што кажа на таа тема до сеа ти беше утка.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14815
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5702 на: 04 Април 2013, 13:02:14 pm »
Мече 2.5 вс 1.2,0.9,1.0 ??

Дфак ??
2.5 вс 1.8 го изостави.Но тука не се работи за споредба на перформанси туку за спордба на звук.дизел вс бензин.Јас пре би да го слушам како клокоти 2.5 одколку да не го слушам 1.2,1.4,1.8...
На 10 000 километри според она што јас сметав со повисока потрошувачка на бензинот и со повисока цена на гориво разликата е околу 8000 до 10 000 денари. Ако тука ставиме повисока цена за регистрација за дизелашите бидејќи едната стапка се плаќа по кубикажа разликата ќе се намали. Тука се и различните сервиси различната цена за купување и слично со што ќе се изедначат. А тек замислете ако го спомнеме плинот во приказнава :D
Јас за 2.4 плаќам околу 12К денари.Колкава ке биди разликата со некој бензинец од 1.8,1.6...2000-3000 денари.Бензинецот троши миниум 2-3литри повеќе од мојата,поскапо гориво кое ако прерачунаш на 25-30Ккм не верувам дека ке испадни поекономичен.Перформанси ич да не зборам(ако се работи за атмо).
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55136
  • Махер
« Одговори #5703 на: 04 Април 2013, 13:04:17 pm »
Performansi ic da ne zboram, toa e momentot.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
« Одговори #5704 на: 04 Април 2013, 13:15:19 pm »
2.5 вс 1.8 го изостави.Но тука не се работи за споредба на перформанси туку за спордба на звук.дизел вс бензин.Јас пре би да го слушам како клокоти 2.5 одколку да не го слушам 1.2,1.4,1.8...

Најбитната ствар у светов! Само што ретко кој остава на тоа, туку се почиња со нуклеарна физика и се стига пак до истиот заклучок...

Јас пре би да џвакам жилети додека праам гаргара со солна киселина, отколку на подолг временски период да слушам како клокоти било кој дизел.

Јас за 2.4 плаќам околу 12К денари.Колкава ке биди разликата со некој бензинец од 1.8,1.6...2000-3000 денари.Бензинецот троши миниум 2-3литри повеќе од мојата,поскапо гориво кое ако прерачунаш на 25-30Ккм не верувам дека ке испадни поекономичен.Перформанси ич да не зборам(ако се работи за атмо).

Не би била оваа математика ако ја купуваш на ново колата нели? Регистрацијата да, мање-више иста е, ама првичниот влог не е баш во исти граници.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5705 на: 04 Април 2013, 13:19:46 pm »
Нема да возиш, пошто имаш дизел :D (ќе праиме муабет кога дај „боже“ ќе земеш MX-5)
Аааа па гледам низ град сите бензинци рикаат, под 5000 вртежи никој не е, а и на отворените патишта со угорници исто, 100 си возат у втора, за да имаат максимална моќност :)
Тоа му беше зборот...мaл процент возачи ги искористуваат благодетите на бензинецот, додека голем процент ги искористуваат благодетите на дизелот ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14815
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5706 на: 04 Април 2013, 13:20:34 pm »
Ако ја купуваш нова колата ТД вс Атмо поскап иди дизелот.Тука ви одговара тој аргумент,но ако се правиме споредба на ТД вс ТБ тогаш разликата не е толку голема.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
« Одговори #5707 на: 04 Април 2013, 13:31:04 pm »
И на крајот се се сведува на три типа на луѓе

1. СИ возат исклучиво бензин
2. Купуваат само дизел
3. Сеедно им е дали е бензинец или дизел.

Највеќе ги има од овие 3, оние 2 се најгласни, а оние под 1 се најмногу во право бидејќи бензин, седан и заден погон се дефиниција за автомобил.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5708 на: 04 Април 2013, 13:32:07 pm »
Ако ја купуваш нова колата ТД вс Атмо поскап иди дизелот.Тука ви одговара тој аргумент,но ако се правиме споредба на ТД вс ТБ тогаш разликата не е толку голема.

Од оние јас што ги гледам во официјален ценовник, што може да се земат во директна споредба, ТД е поскап за 2500 евра, што е далеку од малце.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5709 на: 04 Април 2013, 13:33:14 pm »
Од оние јас што ги гледам во официјален ценовник, што може да се земат во директна споредба, ТД е поскап за 2500 евра, што е далеку од малце.

јбг... кога не знаеш што е добро прашај што е скапо

дизелот нуди повеќе и логично поскап е

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55136
  • Махер
« Одговори #5710 на: 04 Април 2013, 13:34:15 pm »
Legendi li se legendi, argatski maki golemi.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5711 на: 04 Април 2013, 13:39:55 pm »

Јас лично, не гледам што нуди повеќе (во поглед на турбо-бензинец) и следствено на тоа „логиката“ поради која е поскап ми е невалидна.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44483
  • Il Moderatore
« Одговори #5712 на: 04 Април 2013, 13:42:26 pm »
oзбилно, сметам дека треба да ја повториш лекцијата „волуметриска ефикасност“. Све што кажа на таа тема до сеа ти беше утка.
Дај ми извор, учебник, линк, било што. Очигледно ова што го читам и знам е погрешно. А никако од тебе не го добивам вистинитото.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5713 на: 04 Април 2013, 13:49:41 pm »
Дај ми извор, учебник, линк, било што. Очигледно ова што го читам и знам е погрешно. А никако од тебе не го добивам вистинитото.

?! како „никако од тебе не го добивам вистинитото“? Па за кого ја пењавев тастатурата? За кого постирав линкови? Уште одма на времето ти дадов:

1. мое лично соџвакано објаснување што е волуметриска ефикасност и зашто тоа што ти го нарекуваш волуметриска ефикасност не е волуметриска ефикасност и
2. линк од википедија статија „волуметриска ефикасност“

што повеќе сакаш?

ти волуметриската ефикасност ја изедначи (ќе те цитирам ако сега негираш!) со односот снага/кубикажа, што нема нема благе везе со волуметриска ефикасност. Оттаму целиот муабет на оваа тема.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5714 на: 04 Април 2013, 13:52:41 pm »

Јас лично, не гледам што нуди повеќе (во поглед на турбо-бензинец) и следствено на тоа „логиката“ поради која е поскап ми е невалидна.

па тб вс тд коли со слична ***МАКСИМАЛНА*** снага и све друго исто - имаат и слична цена. тб има маргинално боље убрзање, тд има значајно (а не маргинално!) поголема ефикасност.

аб вс тд со слична макс. снага (напр аб 90 коња и тд 90 коња) е ноу контест. Затоа и цената е различна.