Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552918 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5175 на: 17 Март 2013, 20:08:18 pm »
momentot 600nm e @ 2:57..... :o  ;D ;D ;D ;D :P :P :P :P

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5176 на: 19 Март 2013, 13:45:54 pm »
Ден и 1/2 е поминат како не е начната темата. Во меѓувреме, дизелашите ја намалиле разликата  :(

Едно субјективна споредба на едно дизелашиште и едно бензинче. Лично мое мислење.

Два дена возев VW Passat 2.0 TDi 140hp. Не дека сакав, ама силом прилике :)
Со оглед дека колата е 2008 или 2009 не сум сигурен, не станува збор за антички дизел.

При самото палење на колата, точно знаеш со што си имаш работа. Работи гласно и додека е ладен моторот се осеќаат вибрации. Бучен е и тоа многу и во секој режим на работа (нека ми прости ЛП, на отворено немав можност да го возам, строго градска).
Му треба прилично време за да постигне работна температура.

Максималниот вртежен момент од 320Nm, каталошки, е достапен при 1800врт/мин, во реалност повеќе е околу 2000врт/мин. А тоа е веќе скоро половина од максималниот број на вртежи со кои може да работи. Под 2000врт/мин снага нема. Односно има, ама не доволно. Да, кога ќе стигнеш до 2000 тогаш се осеќа снагата, нагло, како да те повлекол некој. И доста добро тегне во тој режим, но кратко. Смени брзина, па пак. За местење кичма е измислен  :P

Потроши 0,5 литри во просек на 2 исти рути кои ги возам во ист период и во ист стил со моето бензинче, што е одлично кога ќе се земе во предвид големината, тежината и работната зафатнина на возилото.

Едвај чекав денес да си седнам во мојата кола. Ја запалив и почекав едно 2 минути, само да ми се избистри мозокот и ушите.

Бензинчево многу полесно се движи, значи се осеќа леснотија во движењето. Двете коли имаат серво, нормално, ама дизелашиштено тежи бре и тоа тежи асално и тоа се осеќа асално на волан.
Бензинчево многу порамномерно ја развива снагата. Го нема моментот нема, нема, па безбол палка во грб. Просто кажано, ЈАС повеќе уживам и поголемо задоволство ми праат 200Nm од 1500 отколку камионските 320Nm при 2000врт/мин. Посебно што може да си сменам таму некаде горе, а не на 3500. Неморам и немам потреба, ама можам.

Верувам дека кај новите CR мотори овие маани се минато, бар од кажување и од читано. Но за мене сега за сега дизел е no, no. Се имам возено во истиот модел Пасат само 1.8TSI и многу порелаксиран е амбиентот внатре :)

Само да споменам, имав Ибица 1.9D, па Леон 1.9ТDi 110hp. Бензинчево си дојде после. И во ниеден момент не сум се покајал или сум помислил дека сум згрешил кога станува збор за бензин VS дизел.

Фала, може да почнете  :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5177 на: 19 Март 2013, 14:08:46 pm »
Љуби те деда! :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5178 на: 19 Март 2013, 14:36:21 pm »

Максималниот вртежен момент од 320Nm, каталошки, е достапен при 1800врт/мин, во реалност повеќе е околу 2000врт/мин. А тоа е веќе скоро половина од максималниот број на вртежи со кои може да работи. Под 2000врт/мин снага нема. Односно има, ама не доволно. Да, кога ќе стигнеш до 2000 тогаш се осеќа снагата, нагло, како да те повлекол некој. И доста добро тегне во тој режим, но кратко. Смени брзина, па пак. За местење кичма е измислен  :P

Е, а тој мотор е 2.0. Јас имав Лагуна 2.2, голем мотор, иако нема снага пак нешто прави. Со Меганот жива мака со 1,5л мотор. 3 години го овзев барем еднаш месечно за Тирана по еден пат од Елбасан до Тирана да се усереш и од кривините и од возачите. Јас толку долго кола во 1ва немам возено во живот (не цел пат ама секоја втора кривина дај и малце прва да мрдне).

Бензинчево многу порамномерно ја развива снагата. Го нема моментот нема, нема, па безбол палка во грб. Просто кажано, ЈАС повеќе уживам и поголемо задоволство ми праат 200Nm од 1500 отколку камионските 320Nm при 2000врт/мин. Посебно што може да си сменам таму некаде горе, а не на 3500. Неморам и немам потреба, ама можам.

Некој си сака "kick in the butt". Мене ова највеќе ми засмета со Мерцедес C220 CDI 380Nm. Да дадам толку пари за кола која ќе ме млати на секое менување на брзина.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5179 на: 19 Март 2013, 14:37:13 pm »
Марјанчо фор президент. ФилипВ, ЛП и Дени ви сте и статистички најслабија карика... збогом

;D

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5180 на: 19 Март 2013, 14:38:47 pm »
 :-*

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5181 на: 19 Март 2013, 14:57:33 pm »
ко шо си кажа, кај Common Rail, доставата на вртежниот момент е распоредена на поголем опсег на вртежи, за разлика од овој што ти го возеше, што е од последните пумпаши.

Мислам октомври 2008ма дека е, не е 2009та сигурно.

И да, дефинитивно му треба додека да го заврти турбото. Требало малце на отворено да го извадиш. Тогаш се стишува и стануе многу, многу пријатен :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5182 на: 19 Март 2013, 15:34:44 pm »
Во тие седишта и махагони и изборот на музика да не заспијам само :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5183 на: 19 Март 2013, 15:36:30 pm »
Седиштата се перверзише верке, не зезај...

„Махагонито“ според мене е вишак... Изборот на музика варира од кој го вози нали :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5184 на: 19 Март 2013, 19:04:59 pm »
2.0TDi 140 Pumpe Duze, zdrav i ispraven, silno vlece od 1500rpm a od 1800-4000 korne. Ima snaga do 5000rpm. Pri promena od prva vo vtora kini gumi uste 10tina metri i toa vo automatik izvedba. Znaci vo vtora brzina ostava tragi na asfaltot bez kumplug. Dodusa ova go mozat site PD motori na W.

Marjanco najverojatno vozel common rail, koj kaj W e dosta pomlitav, ili neispraven PD, i seuste nemoze da se pomiri so faktot sto prodade dizel.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5185 на: 19 Март 2013, 19:11:12 pm »
Хахахаха :D :D :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5186 на: 19 Март 2013, 19:31:19 pm »
Јок ЛП, во двете констатации грешиш. Јас сум среќна коцка :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #5187 на: 19 Март 2013, 19:34:59 pm »
Некој си сака "kick in the butt". Мене ова највеќе ми засмета со Мерцедес C220 CDI 380Nm. Да дадам толку пари за кола која ќе ме млати на секое менување на брзина.

Зарем до толку корне,  "крши врат" ??

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5188 на: 19 Март 2013, 19:45:53 pm »
535i може да крши врат (барем мојот) а C220 е пичкин дим во споредба со него.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #5189 на: 19 Март 2013, 19:53:18 pm »

Зарем до толку корне,  "крши врат" ??
Јас кога зборам.