Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1923229 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #2370 на: 21 Ноември 2012, 12:11:15 pm »
If they can build the SLS AMG E-Cell, then why not a 400-horsepower oil-burner? German automakers have long had a love affair with the diesel engine. While American carmakers have largely ignored oil burners, the Germans have continuously refined thisir diesels to the point where Audi, for example, has won Le Mans multiple times compressing oil. We're used to seeing many automakers adapt several of their models into EVs and hybrids, a new rumor first reported by Polish car news site moto.pl is claiming that Mercedes may roll out a diesel version of the SLS AMG.

We may even see it arrive as early as the Paris Motor Show this September. The best part? Power could come in the form of a triple turbocharged six-cylinder diesel with 400 horsepower. Although nothing has been confirmed yet, this could actually become a reality considering not only Audi's diesel success, but also BMW's. The latter have successfully developed and launched the M550d sedan and wagon as well as the X5 M50d and X6 M50d. These aren't just any old diesels blowing black smoke, but true performance machines capable of going from 0 to 60 mph in 4.6 seconds (in the case of the M550d sedan) while returning solid fuel economy numbers. For Mercedes to jump into the game with a diesel-powered version their halo model would not only be incredible, but it also makes a decent business case considering the company's two main domestic rivals are already ahead of them in this realm. Sound strange to you? Then consider for a moment that Audi had its own plans for a diesel R8 (which it ultimately shelved). Mercedes, for its part, already showcased the electric-powered SLS AMG E-Cell concept (pictured here) that may go into production next year.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2371 на: 21 Ноември 2012, 12:11:52 pm »
Рафинираност. (почнувајќи уште од рафинерија)

е ај сеа... кога бензинец со огромна кубикажа кљокоти и рже - тоа јако, филинг, ауф каков звук... А кога дизелаш ќе зарже тоа е трактор.

Мора да се повозиш во модерен комонреил бензинец, ваљда ќе ти ги оттргне предрасудите кои звучат ко да ги кажува стручњак од седумдести (кога дизелаши од 3.0 литри имаа 60 коња)

стварно, сеа ме натера на размислување: што кој к ти значи „рафинираност“. Да биде тивок на семафори?

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #2372 на: 21 Ноември 2012, 12:16:25 pm »
VW Golf IV V5 150ks vc  VW Golf IV Tdi 150ks
http://www.zeperfs.com/duel563-387.htm

no contest

Најди ја колата и дојди,на мој трошок.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2373 на: 21 Ноември 2012, 12:19:00 pm »
Ова за SLS-ов дизел е рекла казала муабет на некои пољаци. А и од R8 дизел ништо не испадна на крај. Једино Панамера и Кајен дизели што има, ама далеку од спорташи се тоа :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43721
  • Il Moderatore
« Одговори #2374 на: 21 Ноември 2012, 12:23:26 pm »
@Filipv, Веројатно дизел. Кажи кој е тој? Пред некој ден се повозев во Giulietta 1.6 multijet, пред врата го имам 1.5dci од истата генерација што го имаш ти во Nisan-ot, пред некое време на негово место беше 2.2dci во Laguna, често се возам во 2.0tdi CR,  го видов и во Merc A класа. Има некој порафиниран модерен CR?

Значи да го цитирам лошко:  Тhe Germans have continuously refined thisir diesels...... им фали уште 2-3 генерации. Баш ме занима дали си слушнал како звучи LMP возило во дизел изведба? Јас да. Жал ми е што не снимив тоа што го чув. Имаше пред околу 200 страни во темава една слика кај што слеп човек седи покрај тркачка стаза и се смее кога поминуваат возилата. Што мислиш, се радува на дизел возилата кои поминуваат?
Спортските возила не се само „колку брзо“. Туку целокупното чуство и задоволство. Машина која не умира како што и` паѓа обртниот момент преку 2000 вртежи, звукот на моторот кој свесно или потсвено ти кажува дека снагата е тука, реакцијата на педалот на гас, и сите други елементи кои го сочинуваат уживањто во возење на еден таков автомобил. За жал, дизелот не може да го пружи тоа. Може да биде брз, може да биде моќен, не може да те надразни.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2375 на: 21 Ноември 2012, 12:25:04 pm »
Може да биде брз, може да биде моќен, не може да те надразни.

зборувај за себе. Мене и SDI шоферски ме дразни повеќе од било која 1.4 косилица.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2376 на: 21 Ноември 2012, 12:26:16 pm »
Баш ми е жал.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #2377 на: 21 Ноември 2012, 12:27:37 pm »
Може да биде брз, може да биде моќен, не може да те надразни.

зборувај за себе. Мене и SDI шоферски ме дразни повеќе од било која 1.4 косилица.

Твојата ФРИК страна во животот :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен edonos

• Сениор
« Одговори #2378 на: 21 Ноември 2012, 12:30:54 pm »
Ахахахахха..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2379 на: 21 Ноември 2012, 12:31:38 pm »
Кој се дразни од 1.4 косилица, 1.9 SDI?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #2380 на: 21 Ноември 2012, 12:33:05 pm »
Мислам дека е малку безвезе да дискутирате за субјективното чувство и уживање во возењето.

Не ме „дразни“ косиличе. Не ме „дразни“ ни 1.5-1.6 дизелче. Али затоа, итекако ме дразнат и поголеми бензинци, и турбо-бензинци, и поголеми турбо-дизелаши..

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #2381 на: 21 Ноември 2012, 12:34:49 pm »
Еве ја Симо.

If anyone asks about the reason or purpose for loving cars, just show them this picture...  :-*  

Незнам шо се трудите да им докажувате,кога самите се демантираа во темите за автомобили за кои сонуваат.
Не видов баш дизели таму.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2382 на: 21 Ноември 2012, 12:35:45 pm »
Возењето спортски автомобил е малку повеќе од забрзување и „лежење“ по кривини. Барем за мене.

Отсутен edonos

• Сениор
« Одговори #2383 на: 21 Ноември 2012, 12:36:19 pm »
Ме расплака сликава. :'(

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2384 на: 21 Ноември 2012, 12:38:25 pm »
Кога се збори за тркачки автомобили, кога се збори за суперавтомобили, смешно е дизели да се ставаат во тој кош.

Возењето на Ферари, звукот пред се е нешто неописиво, ниту може да се доживее со слушање на клипчиња. Не верувам дека некој дизел ќе може таков мерак да ми направи, па макар бил и дупло побрз.