Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551137 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1155 на: 24 Јули 2012, 11:19:34 am »
znaci nekoi pravat repeat uste od prvata strana na temava koj napravi 77 strani, se identifkuvaat so turbo benzinci bidejki vozat kosilici.

Simce, so radost gi cekam novite turbo benzinci. Na Mercedes 1.6 turbo benzinecot samo sto e pretstaven, nema mesec. Se nadevam deka nema da im treba 20 godini da napravat doverlivi turbo benzinci. F1 bi trebalo da go zabrza toj razvoj, no zasega edinstvenata prednost na turbo benzinecot e sto ne mu trebaat greaci da pali vo zima. Dodusa bez greaci pali i 1.3 M-Jet vo zima, verojatno taka e i so site moderni dizeli.

Se mi se cini deka pred kupuvacite se teski 10 godini na eksperimentalni turbo benzinski motori. Ko che to da plati?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1156 на: 24 Јули 2012, 11:22:01 am »
Колку торк има твојот 1.6 при 3.500 вртежи, а при 4.500?  А при 5500? :)

Со оглед на тоа дека речиси никогаш не возам над 3500 вртежи, моментот над 3500 ми е речиси комплетно ирелевантен. Што ако имам голем момент на вртежите X, ако воопшто не возам при вртежи X? Ме интересира колку реално снага имам, не теоретски!

Ти беше дечкото кој од семафор на семафор вози со стисната папуча до доле за да достигне посакувана брзина? Мислам алал ти вера ако не возиш до 3000 обрт. Едини ќе бидеш, да не прајме филмови за мали деца.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1157 на: 24 Јули 2012, 11:22:43 am »

Со оглед на тоа дека речиси никогаш не возам над 3500 вртежи, моментот над 3500 ми е речиси комплетно ирелевантен. Што ако имам голем момент на вртежите X, ако воопшто не возам при вртежи X? Ме интересира колку реално снага имам, не теоретски!

Затоа што не возиш бензинец! Јас речиси никогаш не возам под 2000 вртежи, зошто мојот бензинец е оптимизиран за работа во ранг од 2500 нагоре.
Реално, кога возиш, бираш режим кај што имаш снага - факт! А не возиш во режим кај што нема. Затоа ти не бараш ништо над 3500, а јас барам над 2500.

Кај турбо бензинците, имаш снага од 1500 до 4500 вртежи, слободно вози во тој режим - има снага! Не мора да ја бараш само долу. Кај дизелите, нема над 3500 ни теоретски, ни практично.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1158 на: 24 Јули 2012, 11:24:08 am »
Кој сака перформанси ќе вози Турбо Бензина, кој сака економија ќе вози на Плин. Дизелот нема иднина, посебно новиве искомплицирани со DPF филтри и други матаркуки, капак на се е звукот, одвратно нешто..

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1159 на: 24 Јули 2012, 11:25:25 am »

Ти беше дечкото кој од семафор на семафор вози со стисната папуча до доле за да достигне посакувана брзина? Мислам алал ти вера ако не возиш до 3000 обрт. Едини ќе бидеш, да не прајме филмови за мали деца.

да, тој бев. што не е јасно? Папуча до доле не мора да значи вртежи до горе.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1160 на: 24 Јули 2012, 11:25:30 am »
znaci nekoi pravat repeat uste od prvata strana na temava koj napravi 77 strani, se identifkuvaat so turbo benzinci bidejki vozat kosilici.

Simce, so radost gi cekam novite turbo benzinci. Na Mercedes 1.6 turbo benzinecot samo sto e pretstaven, nema mesec. Se nadevam deka nema da im treba 20 godini da napravat doverlivi turbo benzinci. F1 bi trebalo da go zabrza toj razvoj, no zasega edinstvenata prednost na turbo benzinecot e sto ne mu trebaat greaci da pali vo zima. Dodusa bez greaci pali i 1.3 M-Jet vo zima, verojatno taka e i so site moderni dizeli.

Se mi se cini deka pred kupuvacite se teski 10 godini na eksperimentalni turbo benzinski motori. Ko che to da plati?

Никој не се идентификува, правиме муабет кој е подобар мотор. Ти се идентификуваше со т дизел и за да бидеш најголем фејл купи косилица што би рекол ти, а се колнеше дека таква грешка нема да направиш. И за да бидеш поинтересен твојата косилица ја направи најдобра косили некогаш напраена, да бевме трупови некои и ќе се клањавме на хјундаи после твојте муабети.

да, тој бев. што не е јасно? Папуча до доле не мора да значи вртежи до горе.

Па сигурно не значи до 1500 обрт. А и Симо убаво пиша некои работи .

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1161 на: 24 Јули 2012, 11:29:41 am »
Дизелот нема иднина, посебно новиве искомплицирани со DPF филтри и други матаркуки

Врз основа на што го базираш овој став?

Колку што читам на интернет, продажбата на дизели на светско ниво РАСТЕ. А глеј тек кога ќе навалат клетите усаши... само во Q1 2012 дизелите во уса бележат раст на продажбата од над 30%

Русија, уште еден бастион на бензинците... пумпи со чист дизел никнуваат ко печурки после дожд.

Не знам од кај ти ова дека дизелот немал иднина. Реалноста го зборува токму спротивното.

https://www.google.com/search?q=diesel+sales+rise

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1162 на: 24 Јули 2012, 11:40:26 am »
@Chlink
Vozam kosilica, a preporacuvam dizel. Toa treba nesto da ti kaze, neli? Za razlika mene, ti vozis kosilica i falis benzinec. Ama ne bilo koj, tuku turbo benzinecot. Velam FALIS, zatoa sto nikogas ne se trudite da argumentirate, samo "ZAKLUCUVATE" nesto. Ti i ostanatite ljubiteli na benzinot.

Дизелот нема иднина, посебно новиве искомплицирани со DPF филтри и други матаркуки

Колку што читам на интернет, продажбата на дизели на светско ниво РАСТЕ. А глеј тек кога ќе навалат клетите усаши... само во Q1 2012 дизелите во уса бележат раст на продажбата од над 30%

Русија, уште еден бастион на бензинците... пумпи со чист дизел никнуваат ко печурки после дожд.

Не знам од кај ти ова дека дизелот немал иднина. Реалноста го зборува токму спротивното.

OD Cuore baras realnost ?
Cekaj uste malku, da zabrci traktorot vo negoviot dvor ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1163 на: 24 Јули 2012, 11:51:32 am »

Не се инвестираше во бензинските мотори, сега веќе не е така. Понудата секој ден се зголемува, моторите нудат многу повеќе за вложеното. Според мене Дизелот го достигна својот зенит...

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1164 на: 24 Јули 2012, 11:52:15 am »
Кој сака перформанси ќе вози Турбо Бензина, кој сака економија ќе вози на Плин. Дизелот нема иднина, посебно новиве искомплицирани со DPF филтри и други матаркуки, капак на се е звукот, одвратно нешто..

Значи не! Се построгите европски критериуми за издувни гасови, ќе направат да опстанат само оние кои најмалку ја загадуват околината, а најмало загадување имаат автомобилите кои трошат помалку гориво. Зошто инаку сите премиум брендови започнуваат да развиваат дизели со високи перфоманси?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1165 на: 24 Јули 2012, 11:53:39 am »

Значи не! Се построгите европски критериуми за издувни гасови, ќе направат да опстанат само оние кои најмалку ја загадуват околината, а најмало загадување имаат автомобилите кои трошат помалку гориво. Зошто инаку сите премиум брендови започнуваат да развиваат дизели со високи перфоманси?

Сега инвестираат во бензинските мотори...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1166 на: 24 Јули 2012, 11:56:49 am »
М-дизелите на BMW, битурбо дизелот на Опел, и BiTDI моторите на VW укажуваат на спротивното.

Производителите инвестираат паралелно во бензински и дизел мотори. Би било лудо и финансиски-самоубиствено да не го направат тоа.

Германците на големо развиваат бензини и дизели (особено дизели), а истото се случува и кај Корејците и Јапанците. Едини што каснат се Америте, исклучиво ради тоа што имаат ефтино гориво.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1167 на: 24 Јули 2012, 11:59:19 am »
eee Cuore be, amerikanec eden ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1168 на: 24 Јули 2012, 12:05:36 pm »
@Chlink
Vozam kosilica, a preporacuvam dizel. Toa treba nesto da ti kaze, neli? Za razlika mene, ti vozis kosilica i falis benzinec. Ama ne bilo koj, tuku turbo benzinecot. Velam FALIS, zatoa sto nikogas ne se trudite da argumentirate, samo "ZAKLUCUVATE" nesto. Ti i ostanatite ljubiteli na benzinot.

Не викам не пштувам тоа јас.

Некои работи неможеш да аргументираш, различни се од бројките на лист. Еден клип ти пуштив кај нас напраен и дизелот губи а на лист е побрз, дечкото рече дека уште пиримери може да напраи ама јас во разговорот со него како дизелобранител доволно ми беше. И кој вози кажи ми до 2000 обр. само за тоа сте се фатиле. Јас еве не мрзам дизели или нешто сл. ама не сте во право. Неможеш на лист да ставиш љубов, задоволство или сл.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1169 на: 24 Јули 2012, 12:07:48 pm »
Ама луѓето мислат дека љубов може само кон бензинец да се има. Ја си го сакав Леонот, а си го сакам и Голфот. И двете возила се дизел.