Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1995677 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #14985 на: 05 Август 2014, 17:32:13 pm »
А за LPG возачите од пред ратот (2006та)?

Зависно е од годината на колата, или од некое мерење?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #14986 на: 05 Август 2014, 17:46:35 pm »
http://www.bbc.com/news/uk-england-london-28540259

Според BBC, законот сè уште не е воведен, туку тек сега ќе се лобира.

„Only diesel vehicles meeting the Euro 6 emissions standard will be exempt, while petrol cars registered before 2006 will also have to pay.“

Колку што знам, возила на алтернативни горива (а тука се бројат и возила со конверзија на LPG) се исклучени од congestion charge во Лондон.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14987 на: 05 Август 2014, 17:55:28 pm »
Ако бе, нека умираат од рак. На Индија, Аргентина, Хонгконг и други ќе им биде мило :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #14988 на: 05 Август 2014, 18:04:31 pm »
Ај честито :D

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #14989 на: 05 Август 2014, 19:13:08 pm »
http://www.bbc.com/news/uk-england-london-28540259

Колку што знам, возила на алтернативни горива (а тука се бројат и возила со конверзија на LPG) се исклучени од congestion charge во Лондон.

Како  се знае дали конвертираното возило вози на ЛПГ или на Бензин па да евентуално биде исклучено од congestion charge во Лондон?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #14990 на: 05 Август 2014, 19:38:27 pm »
Зошто би возеле на бензин низ Лондон, ако можат на плин?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #14991 на: 05 Август 2014, 19:39:50 pm »
Зошто би возеле на бензин низ Лондон, ако можат на плин?

Дека им се може ....З

начи по тебе би кажале "Жими Мајка нема да пребацам на бензин" и оп не плаќаш давачки? :) Или?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #14992 на: 05 Август 2014, 19:41:31 pm »
Од инает на своја штета. Ретко кој би го правел тоа, затоа и се претпоставува дека никој да не го прави.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #14993 на: 05 Август 2014, 19:45:56 pm »
Од инает на своја штета. Ретко кој би го правел тоа, затоа и се претпоставува дека никој да не го прави.

Муабетов ти е баш на место.. Претпоставувам си HardCore Плинаш..

Ај вака ќе те прашам тогаш.. Дали како HardCore плинаш никогаш не возиш на бензин? Дури ни кога ќе ти снема плин? Сеа замисли во Лондон си.. Замисли знаат и они дека ти вози колата и на бензин и на ЛПГ зависно од твојата воља.. Како ќе те изостават од давачки ако ти можеш да возиш и на бензин, а изоставањето од давачки вази за ЛПГ..

Мене не ми е логично тоа, и најверојатно се третираат како бензин и конвертираните на ЛПГ.. Ако некој има детали за овој момент, сериозно ме интересира како им е решен?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #14994 на: 05 Август 2014, 19:51:00 pm »
Vozilataa konvertirani na alternativno gorivo, ne plakjaat congestion tax, pravilata sigurno gi ima po net. Logikata e mnogu jasna. Ednash ako se dvizhish na benzin, london ke izgubi 10 funti. Ako celo vreme se dvizhis na benzin namesto naLPG ili metan, ti ke izgubish mnogu povdke od 10 funti.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #14995 на: 05 Август 2014, 19:56:12 pm »
Vozilataa konvertirani na alternativno gorivo, ne plakjaat congestion tax, pravilata sigurno gi ima po net. Logikata e mnogu jasna. Ednash ako se dvizhish na benzin, london ke izgubi 10 funti. Ako celo vreme se dvizhis na benzin namesto naLPG ili metan, ti ke izgubish mnogu povdke od 10 funti.

Кога се поставуваат правила има механизми за контрола на истите.. Во случајов зависи од твојата воља

Еве ти ситуација.. Не сакам да возам на плин ама ич.. Од друга страна не сакам да плаќам на секое влегување по 10 фунти во Лондон.. Инсталирам Плин ама не го користам воопшто и го инсталирам  само за да не им плаќам секој ден по 10 фунти за влез.. Како ќе ме исконтролираат дека им ги кршам правилата?

Ако секој ден влегувам во Лондон, на месечно ниво Лондон губи само од мене 300 фунти месечно.

Ако влегувам два пати дневно тогаш на месечно ниво 600 фунти губи Лондон.

Мора да постои начин како тоа би се исконтролирало.. И не сакам да читам по нет.. Ако знае некој да појасни како е тоа исконтролирано би било супер..

Исто земи во обзир дека бензинот е поевтин од дизелот во Англија..

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #14996 на: 05 Август 2014, 20:00:37 pm »
Ако влегуваш секој ден цела година иста ти е цената како да си ставил и да си атестирал плин.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #14997 на: 05 Август 2014, 20:15:18 pm »
Мислам дека има некоја процедура, колите треба претходно да бидат регистрирани во некој систем на возила што се исклучени од плаќање, али мислам дека ја укинаа можноста за исклучок ради LPG пред година-две. Сигурен сум дека едно време беа ослободени од плаќање, тоа беше една од најголемите selling points на фирмите што вградуваат LPG уреди во Англија.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #14998 на: 05 Август 2014, 20:22:10 pm »
@Крел

https://www.tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/discounts-and-exemptions

Се плаќа еднаш за цел ден. Колку што видов во правилникот, нема ослободување за LPG, само за возила што испуиштаат помалку од 75g/km и за следниве плагин хибриди кои автоматски се водат дека испуштаат 40-50 g/km:

Mitsubishi Outlander PHEV
Porsche Panamera S E-Hybrid
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Volvo V60

Како што гледаш, дел од овие возила можат и те како да загадат ако им се празни батериите, но одлучено е дека тоа е иднината и треба да се поддржува. Не е се во математиките и заебувањето на системот. Некој ќе го заебе, повеќето ќе ги искористат придобивките и ќе си поминат поекономично.

edit:

и овие се исклучени под категоријата "Extended range electric vehicles":

Vauxhall Ampera
BMW i3 (with optional ranger-extender)
Chevrolet Volt

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #14999 на: 05 Август 2014, 20:59:54 pm »
Na telefon sum, ali:

Alternative Fuel Discount

The current Alternative Fuel Discount provides a 100 per cent discount to some vehicles that are powered by an alternative fuel (TfL uses the DVLA definition of alternative fuel vehicles – which includes LPG, natural gas and petrol-electric hybrids). 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.