Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2301458 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3053
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10605 на: 21 Август 2013, 16:47:57 pm »
Знам што сакам да кажам. Сакам да кажам дека низ цела тема трубиш за едно исто ( http://www.youtube.com/watch?v=ZHTLrDD6B3A ) и уште се противиш кога ти се вели дека тоа што го кажуваш за на автопат не е веродостоен пример за во темава. Фати си се со ЛП под рака. И така почуваш се повеќе на него да личиш во постовите.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10606 на: 21 Август 2013, 16:50:42 pm »
Многу често е индикатор за лошо или тотелно непотребно прашање со кои си се наместил за таков одговор.

в: тука има многу поенти
ф: jа гледам една, кои се другите?
в: (иронија)

каде ти тука го гледаш проблемот? Во моето прашање?

Знам што сакам да кажам. Сакам да кажам дека низ цела тема трубиш за едно исто ( http://www.youtube.com/watch?v=ZHTLrDD6B3A ) и уште се противиш кога ти се вели дека тоа што го кажуваш за на автопат не е веродостоен пример за во темава.

Која е темата? Која мотор е бољи за на стаза?

Јас мислев дека темата е кој мотор е бољи во реалниот, секојдневен сообраќај. Сообраќајот во кој што сите ние учествуваме секој ден. За стаза е најбоље ферари, ламборџини итд...

Го молам тој што ја отворил темата да прецизира што е нејзината поента.

Јас вака ја сфаќам: некој сака да даде сума X за кола и не е сигурен дали да купи бензинец или дизелаш, па ја отвара оваа тема да се информира.

Добро ја сфаќам?

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #10607 на: 21 Август 2013, 16:54:31 pm »
А колата ја вози некој или сама се движи? Да, темата е која кола е подобра т.е кој мотор нуди повеќе ( ако можеш да го сфатиш тоа )
Не труби веќе со тоа за автопат затоа што постојат мал милион причини зошто некој вози побрзо или поспоро.
 Во хороскоп мора да си овен затоа што тие се најчесто дефиниција за инает. Ама ова ги надминува и тие граници. Сега ќе прашаш кои се тие граници ?

И во реално возење (градско) дизелот е само поефективен т.е. помалку троши. А со плинот, ни тоа не го прави. Во град е ограничено 60, за да стигнеш до 60 тебе не ти требаат 182371238109 њМ.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10608 на: 21 Август 2013, 17:00:40 pm »
А колата ја вози некој или сама се движи? Да, темата е која кола е подобра т.е кој мотор нуди повеќе

Повеќе што?

МОЛАМ без иронични одговори на ова прашање!

Не труби веќе со тоа за автопат затоа што постојат мал милион причини зошто некој вози побрзо или поспоро.

Токму затоа во статистиката се гледа примерокот да биде што по голем, за да се елиминираат индивидуалните специфики како фактор кој ќе влијае на исходот на истражувањето.

Во град е ограничено 60, за да стигнеш до 60 тебе не ти требаат 182371238109 њМ.

Oдлична поента! Може од тука да тргнеме понатаму во дискусијата?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #10609 на: 21 Август 2013, 17:05:40 pm »
Треба да ти се црта очигледно.

Воопшто немам намера да го докажувам ова, ниту да бројам. Ниту мислам дека има врска со технолошкиот аспект во темава. Ако најде некој соодветно истражување ќе го прочитам. Тефтер статистика не ми е истражување.

Многу, многу поенти во само 4 реченици. Алал вера bramovsk!

1. Докажувањето и боењето на тоа дали и кулку дизели возат брзо по нашиве патишта е глупаво и непотребно.

2. Исто така нема врска со моменталните технолошки достигнувања на дизелските и бензинските мотори.

3. Третата поента ја одгатна веќе.

И потоа убаво си се намести за комичен одговор, кој краткотрајно им го подобри расположението на сите што го разбраа.

Не знам зошто мислиш дека се треба да биде сериозно како доказна постапка во суд. Тука сме пред се за да правиме муабети за теми поврзани со автомобилизмот, не да броиме колку поенти имало, да се фаќаме за непотребни детали и да тераме муабети во друг правец.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #10610 на: 21 Август 2013, 17:07:12 pm »
Ќе го префолмулирам. Кој мотор задоволува повеќе критериуми. Слободно напиши ги во еден пост сите критериуми.

Истражувањето пак нема да биде веродостојно па ако сакаат и милион луѓе нека бидат.  Затоа што ако татко ми вози по знаци на автопат не значи дека штеди бензин туку едноставно така сака. Затоа што другар ми вози 150 на автопат не е затоа што вози дизел туку е зависник од адреналин. И тн и тн и тн.

Може. Повели тргни.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4044
« Одговори #10611 на: 21 Август 2013, 17:54:58 pm »
Воопшто немам намера да го докажувам ова, ниту да бројам.

Знам дека немаш намера. А знам и зoшто: затоа што многу добро знаеш дека ќе се потврди мојата теза дека во реалниот, секојдневен сообраќај дизелите тежнеат да бидат побрзи.

Не знам како го откри ова, аме ве јас ќе ти кажам зошто јас немам намера: Затоа што не го работам тоа, ниту ми претставува задоволство да им доакажам на сите дека сум во право. Значи нема да губам време за нешто што не ми е ќеиф и не ми носи приход ако веќе морам да го сработам.

Ниту мислам дека има врска со технолошкиот аспект во темава.

Има врска со практичниот. Сите се согласуваме дека на стаза бензинците се побрзи. Мојата теза се однесува на практичното, реално возење.

Има и е потполно исто релевантно колку и мојата теза - потполно недокажано мислење.

Ако најде некој соодветно истражување ќе го прочитам.

cool

Демек ти се неафати да сработиш опшествено полезна работа со тефтерот?

Тефтер статистика не ми е истражување.

? Зошто? Колку ли само статистички истраживања се направени со тефтер, тоа е чудо едно. Па не почнала ваљда статистиката да постои како наука дури откако се појавиле компјутери.

Да, но не како твојот пример - бројам коли на пат дур возам до Гевгелија и ќе ви кажам дека 5 дизелчиња ме претциаа а ниеден бензинец. Оние кои професионално вршат статистички испитувања кои се наменети да донесат некаква вредност а не да манипулираат со јавноста користат методи утвредни според некои критериуми соодветно на дејноста. Меѓу другото изборт на репрезентативен примерок и контролата на условите под кој тој примерок се испитува играат значителен фактор во релвантноста на добиениот резултат. Со тоа и на вредноста на истражувањето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44584
  • Il Moderatore
« Одговори #10612 на: 21 Август 2013, 18:14:49 pm »
Edvaj cekam da vidam nekoj da kupi Ferari  i da mu stavi plin. ;D
Toa moze samo kaj nas.

Ако имам пари за ферари (веројатно би имал и за неколку во тој случај), тогаш едното за секојдневно возење - Веројатно California, ќе биде веднаш конвертирана на LPG

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #10613 на: 21 Август 2013, 18:22:31 pm »
Кога би имал пари за ферари, California би го заобиколил со голем радиус бидејќи ми е најружното и уопште не ми личи на ферари.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55152
  • Махер
« Одговори #10614 на: 21 Август 2013, 18:25:12 pm »
Ако имам пари за Ферари ќе си купам вакво Ламбо.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10615 на: 21 Август 2013, 18:31:34 pm »
тука пишува дека при држење лекции (невлечкање и нештедење), потрошњата се зголемила за 0.5 литри. Ама кој да чита...

Разлика меѓу нештедење и штедење е 0.5 литри? И тебе тоа ти звучи ризнбл?

Нешто не е како што треба. Или штедењето или газењето. Или и двете. :-)
хахахахахахахаха

ааааахахахахаххаах

види кој пишува и што пишува т.е. прашува

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

му рекло магарето на зајакот:

ТВОИТЕ УШИ СЕ МНОГУ ГОЛЕМИ ааааахахахаха

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ме изнасмеа бе да не пукнеш.... он збори за неразумности хахаххаа
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #10616 на: 21 Август 2013, 18:37:22 pm »
Многу, многу поенти во само 4 реченици. Алал вера bramovsk!

Kои се тие „многу, многу“ поенти? Јас приметувам само една: дека со тефтер не се истражувало (што е неточно). Другите се само описи на внатрешната состојба на авторот, не содржат информација за надворешниот свет.

Кои се тие други кои ми промакнале?

Тие што ти биле по ливчиња, а не у тефтер.

Ироничниот одговор на прашањето е одличен индикатор за недостаток на вистински одговор на прашањето. Речиси без исклучок.

Па, да пробаме уште еднаш: погоре велиш дека имало „многу, многу поенти“. Кои се тие? Како гласат?

Така е.

А дека ќе се умарам со измислување топла вода и бесполезно натегање спакувано во ,,интелигентни" зборови, тоа малце потешко. Ако не ги сфаќаш простите зборови, џабе ги користиш ,,комплицираните".

Терај си работа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44584
  • Il Moderatore
« Одговори #10617 на: 21 Август 2013, 18:38:46 pm »
Нема што да се мозга. Тоа се гледа. Се прави мини-статистичко истражување.

Следниот пат застани со џандарите на радарска контрола па бележи кој колку и какви казни попил - бензинци или дизелаши. (Ова веќе би имало некоја смисла...сеуште не знам каква но....)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4044
« Одговори #10618 на: 21 Август 2013, 19:00:20 pm »
Статистички гледано исто колку и нашите тези од мал мозок. Qrташак survey поточно.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30263
    • CARclub.mk
« Одговори #10619 на: 21 Август 2013, 20:17:44 pm »
Ајде сега колективно да испиете по еден Нервосмирол (тм).